WhatsApp zorgt voor beperking op ‘doorstuurberichten’

Het is voortaan niet langer mogelijk om via WhatsApp ‘vaak gedeelde’ berichten naar meerdere personen per keer door te sturen. Deze beslissing komt er om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan.

Je herkent ze wel: de WhatsApp-berichten met het icoontje van dubbele pijlen. Dat wil zeggen dat het bericht op hetzelfde moment met vijf of meer andere gesprekken gedeeld werd. WhatsApp zorgt ervoor dat je nu zo’n bericht maar naar één persoon tegelijk kan sturen.

Nepnieuws in coronatijd

Een veel rondgestuurd nepbericht was de waarschuwing dat het coronavirus zich snel via het handvat van de benzinepomp zou verspreiden. Dat zijn dan vaak ‘kettingberichten’.

Het zijn dit soort berichten die je niet meer naar vijf of meer gesprekken kan doorsturen. Een persoonlijk bericht dat je zelf hebt geschreven, en nog geen vijf keer is rondgedeeld, kan je wel nog doorsturen naar meerdere contacten tegelijkertijd.

Gezond verstand

Het is niet het eerste initiatief dat WhatsApp neemt om nepnieuws tegen te gaan. Vorige maand kondigde de berichtendienst aan dat hun gebruikers live met een chatbot van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen praten. Die chatbot voorziet de gebruikers van hapklare informatie zoals een overzicht van alle valse berichten rond het coronavirus.

WhatsApp vraagt zijn gebruikers om hun gezond verstand te gebruiken en altijd de bron van het bericht te controleren. Een “Chinese arts” of een “bevriende verpleegster” zijn geen betrouwbare bronnen.

Meer
Lees meer...