Biden bouwt geen stukken muur meer bij, maar breekt er ook geen af

Joe Biden, sinds woensdag president van de Verenigde Staten, liet al weten dat er onder zijn presidentschap geen extra muur aan de grens met Mexico komt. Hij is daarmee de eerste president sinds George Bush sr. die geen nieuwe grenzen optrekt.

Vier jaar geleden beloofde Donald Trump om een muur op te trekken over de volledige grens tussen de VS en Mexico, maar daar is hij tot frustratie van zijn achterban niet in geslaagd.

De hele operatie kostte de Amerikaanse overheid 15 miljard dollar op en leverde 76 kilometer extra muur op. In totaal werd er onder Trump wel 727 kilometer muur gebouwd, maar zo’n 650 kilometer daarvan was gewoon herstelling van al eerder gebouwde delen.

Degout

Al is Trump er wel in geslaagd om de Democraten een degout te geven van fysieke grenzen. Nochtans waren ze daar in het verleden voorstander en Barack Obama bouwde, met vicepresident Biden, zelfs 160 kilometer aan muur bij.

Een van de eerste beslissingen van Biden als president was echter om de bouw van die muur volledig stop te zetten. Hij ondertekende een decreet dat er geen centimeter meer bijkomt onder zijn bewind. Al het geld dat er nog naartoe zou gaan, besteed hij aan andere zaken.

Technologie

In de plaats daarvan wil hij investeren in technologie om de grenscontroles efficiënter te laten verlopen, maar hij wil ook de relaties met Mexico en Canada verbeteren om immigratie te vermijden.

En hij lijkt daarmee de wil van de Amerikaanse kiezer te volgen. Uit een studie van de onderzoeker Pew Research uit 2019 blijkt dat 58 procent van de Amerikanen geen uitbreiding wil van de muur. Al is wel 82 procent van de Republikeinen er voorstander van, 10 procent meer dan in 2018.

Symbool

Opvallend genoeg is Biden ook niet van plan om de muur af te breken. Het lijkt logisch voor een president die ‘het land wil genezen’ dat hij een maatregel die door veel Democraten als ‘onmenselijk’ wordt beschouwd zou afschaffen. Maar dat doet hij dus niet en daar heeft hij een goede reden voor.

“Het verbaast me niets”, zegt politiek analiste Jessica Bolter aan de nieuwswebsite Time. “De muur was Trumps belangrijkste punt en een onderwerp dat zijn achterban opzweept. Als Biden dat symbool nu verwijdert, leidt dat ongetwijfeld tot een ongelooflijke politieke storm die hem afleidt van zijn andere plannen.”

Meer
Lees meer...