Billy McFarland kondigt tweede editie Fyre Festival aan

Billy McFarland heeft aangekondigd dat er een nieuwe editie van Fyre Festival komt. De eerste editie van het festival in 2017 eindigde rampzalig. Zo belandde organisator Billy McFarland zelfs voor zes jaar in de gevangenis voor fraude. In maart 2022 kwam hij vrij onder huisarrest en sinds september 2022 is ook dat opgeheven. En nu kondigt Billy McFarland nieuwe plannen aan.

Fyre Festival komt dan toch terug. Organisator (en veroordeelde fraudeur) Billy McFarland heeft aangekondigd dat er een tweede editie komt van het festival. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen aangezien de eerste editie één groot fiasco werd.

Fyre Festival

In 2017 werd Fyre Festival voor de eerste keer georganiseerd. Het festival werd grootschalig aangekondigd en gepromoot door influencers. Zij stelden het voor als een luxueuze ervaring op een eiland op een tropische locatie. Maar de realiteit bleek toch heel wat minder luxueus te zijn.

Toen de festivalgangers arriveerden op de festivalweide, werden ze getrakteerd op tenten die van vluchtelingenkampen kwamen, afgelaste concerten én de beruchte boterham met kaas. Uiteindelijk werd het festival, op het moment dat iedereen al aanwezig was, gecanceld. Daardoor maakten de cateraars en andere medewerkers van het festival enorme verliezen op.

Netflix maakte een documentaire over het festival. Fyre: The Greatest Party That Never Happened verscheen in januari 2019 en toonde beelden van het festival en interviews met de betrokken partijen. Na het verschijnen van de documentaire zamelden mensen ook heel wat geld in voor de gedupeerden van het festival.

Billy McFarland

De organisator van het festival was de toen 26 jaar oude Billy McFarland. Nadat het festival in het honderd liep, kwamen er heel wat frauduleuze praktijken aan het licht. Uiteindelijk werd Billy McFarland veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar. Hij en zijn medeorganisator Ja Rule moesten ook de 26 miljoen dollar (23,6 miljoen euro) aan schulden die ze maakten voor het festival volledig terugbetalen.

In maart 2022 kwam Billy McFarland vrij en werd hij overgeplaatst naar een zogenaamd halfway house in New York. Van daaruit kon hij werken om geld te verdienen om zijn schulden terug te betalen. In september 2022 werd hij volledig vrijgelaten.

Fyre Festival II

En nu komt Billy McFarland met het nieuws dat er dan toch een tweede editie komt van het festival. Hij maakt het nieuws bekend met een post op Twitter. “Fyre Festival II zal eindelijk gebeuren. Vertel me waarom jij uitgenodigd moet worden.” Veel enthousiasme voor een uitnodiging is er echter niet. In de reacties zijn mensen vooral verbaasd dat McFarland niet langer achter de tralies zit.

In reacties op tweets reageerde McFarland dat het festival opnieuw zal plaatsvinden op een tropisch eiland. Daarna sprak hij ook Elon Musk al aan met het voorstel om de derde editie te organiseren in de ruimte.

Meer
Lees meer...