‘Black Panther’-actrice Angela Bassett wint eerste grote acteerprijs voor Marvel ooit

Tijdens de Golden Globes werden er heel wat films en series in de bloemetjes gezet, en voor het eerst was daar ook een Marvelproject bij. Actrice Angela Bassett, die de rol van Ramonda speelt in de Black Panther-films, won namelijk de prijs van beste actrice in een bijrol. Geen enkele acteur of actrice uit het Marvel Cinematic Universe deed haar dat ooit voor.

Gisteren werden in de Verenigde Staten voor de 80ste keer de Golden Globe Awards uitgereikt. Dat zijn belangrijke film-en televisieprijzen die ook vaak als maatstaf worden genomen voor de Oscars. In de vorige jaren was daarbij nooit plaats voor een winnaar uit het kamp van Marvel Studios, maar dit jaar was dat voor het eerst wel het geval. In de categorie ‘Beste Actrice in een bijrol’ ging actrice Angela Bassett met het beeldje aan de haal.

Golden Globes

Het is weer voorjaar en dat betekent: heel wat grote prijsuitreikingen. De eerste daarvan zijn naar jaarlijkse gewoonte de Golden Globe Awards. Dat evenement kwam de laatste jaren niet altijd positief in het nieuws. Zo was er sprake van gebrek aan diversiteit bij de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), de organisatie achter de Golden Globes. Daarnaast waren er ook ethische kwesties rond financiële voordelen voor sommige leden, seksisme, intimidatie en corruptie

Om die reden werden de awards de vorige twee jaar niet op televisie te zien. Maar dit jaar was dat wel opnieuw het geval en was er ook opnieuw een grote liveshow. En daarin was ook meteen plaats voor een primeur.

Angela Bassett

Voor het eerst in de geschiedenis van het Marvel Cinematic Universe heeft een actrice uit een van de films namelijk een acteerprijs gewonnen. Het gaat om Angela Bassett, die vorig jaar te zien was als Ramona in Black Panther: Wakanda Forever. Ze won de prijs van ‘Beste actrice in een bijrol’.

Bassett was in de tweede Black Panther-film opnieuw Ramona, de moeder van personages T’Challa en Shuri. Die film focuste zich op het verlies van koning T’Challa en acteur Chadwick Boseman. Een verlies dat voor een moeder ondraaglijk is. En dat bracht de actrice ook over in de film. In haar speech maakte Bassett ook tijd om haar overleden collega en vriend Chadwick Boseman te eren.

Bekijk de speech van Angela Bassett hier:

Meer
Lees meer...