Bloedgroep bepaalt kans op herval bij prostaatkanker

Mannen met bloedgroep O hebben na het verwijderen van de prostaat minder kans dat de kanker terugkomt. Dat blijkt uit een Japans onderzoek. 

555 Japanse mannen ondergingen een prostatectomie tussen 2004 en 2012. Ze werden gemiddeld 52 maanden gevolgd. Na een analyse bleek dat mannen met bloedgroep O 35 procent minder kans hadden op herval dan patiënten met bloedgroep A. Dit zijn de twee meest voorkomende bloedgroepen in ons land (46 en 42 procent respectievelijk). De resultaten voor de andere bloedgroepen, B (9 procent) en AB (3 procent) zijn niet onmiddellijk beschikbaar.

Link al eerder gelegd

De resultaten moeten nog bevestigd worden via andere, onafhankelijke onderzoeken, maar toch wil het iets zeggen. De link tussen bloedgroep en herval is nieuw, maar de link tussen bloedgroep en kans op prostaatkanker niet.

“We moeten nadenken wat dit betekent op een praktische, klinische manier. Moeten we mensen vertellen dat de kansen verschillen naargelang bloedgroep, en moeten we daarmee rekening houden als we behandelingen voorstellen?”, zegt onderzoeker dr Yoshio Ohno.

Uit de geografische variatie bij prostaatkanker bleek al dat genetische factoren aan het werk zijn. Bloedgroepen zijn ook sterk geografisch verdeeld. 

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Europa. Voor ons land betekent dat zo’n 9.000 nieuwe gevallen per jaar. Driekwart van de mannen is ouder dan 65 als prostaatkanker wordt vastgesteld. 

Meer
Lees meer...