Britse premier Johnson in ziekenhuis wegens “aanhoudende symptomen” van coronavirus: Dominic Raab wordt plaatsvervanger

De Britse premier Boris Johnson is opgenomen in het ziekenhuis. Tien dagen geleden testte hij positief op het nieuwe coronavirus en hij zou steeds meer klachten hebben. Ook zijn zwangere verloofde en enkele ministers testten positief op het coronavirus. Johnson zou niet op de afdeling intensieve zorgen liggen of aan de kunstmatige beademing hangen. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab is voorlopig plaatsvervangend premier.

EPA: het ziekenhuis waarin Johnson verblijft

De Britse premier ging na de positieve test in quarantaine in zijn ambtswoning in Downing Street 10, maar bleef van daaruit het land besturen.

Downing Street laat aan de Britse omroep BBC weten dat Johnson is opgenomen voor een reeks tests als voorzorgsmaatregel. Dat zou gebeurd zijn op advies van zijn huisarts.

Johnson is de eerste regeringsleider die het coronavirus heeft opgelopen. Ook zijn topadviseur Dominic Cummings raakte besmet, net als zijn eerste wetenschappelijke raadgever Chris Whitty, minister van Gezondheid Matt Hancock en minister voor Schotse Aangelegenheden Alister Jack.

Ook Carrie Symonds, de zwangere verloofde van Boris Johnson, testte positief op het coronavirus. Zij leeft sinds de bekendmaking van de besmetting apart van Johnson.

Smeek om thuis te blijven

EPA

Het Verenigd Koninkrijk was zowat een week later dan België met het invoeren van verregaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Momenteel (5 april 2020) is er sprake van 47.806 bevestigde besmettingen en 4.932 sterfgevallen in het land. De Britten houden zich over het algemeen goed aan de coronamaatregelen, maar het geduld raakt bij sommigen op, vooral door de initieel lakse houding van de regering.

“De eerste minister dankt de NHS, de Britse gezondheidsdienst, voor al het harde werk en dringt er bij het publiek op aan om het overheidsadvies te volgen om thuis te blijven, de NHS te beschermen en levens te redden”, zegt Downing Street nog.

Enkele dagen geleden meldde Johnson nog in een filmpje op Twitter dat hij langer in zelfisolatie zou blijven wegens Covid-19-symptomen. Hij had toen al hoge koorts en smeekte de Britten om in het weekend thuis te blijven ondanks het mooie weer.

“De verleiding om naar buiten te gaan en de regels te overtreden, zal groot zijn. Maar doe dat alsjeblieft niet. Hou je aan de opgelegde maatregelen”, zei Johnson. “Dit land heeft een enorme inspanning geleverd, een enorm offer gebracht, en het absoluut schitterend gedaan om de verspreiding van het virus te vertragen. Laten we dat nu volhouden. Blijf thuis mensen en red levens.”

Toespraak van koningin Elizabeth

Koningin Elizabeth heeft in een speciale televisietoespraak haar landgenoten opgeroepen om sterk te blijven totdat de pandemie voorbij is. Ze prees de “nationale geest” en beloofde dat de opoffering niet voor niets zal zijn: “We zullen zegevieren en het succes zal ons allen toebehoren.”

De koningin, die deze maand haar 94ste verjaardag zal vieren, moet voor het eerst in haar carrière het volk toespreken als monarch tijdens een grote crisis. Ze riep een herinnering op aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Toen stak ze met haar zus prinses Margaret de kinderen een hart onder de riem die op de vlucht voor de bombardementen naar het platteland werden gebracht, gescheiden van hun achtergebleven ouders. Ditmaal, zo sprak ze, zijn sommige gezinnen en families opnieuw uit elkaar gerukt.

Meer
Lees meer...