Britse regering verbiedt TikTok op telefoons overheidspersoneel vanwege “spionage”

Na België, Canada, de VS en de Europese Commissie is het nu de beurt aan de Britse regering om actie te ondernemen tegen de Chinese sociale app. Overheidspersoneel mag per direct TikTok niet meer gebruiken op hun werktelefoons.

Waarom is dit belangrijk?

TikTok staat de laatste tijd volop in de belangstelling. Afgelopen juni kwam voor het eerst het nieuws naar buiten dat het moederbedrijf van TikTok, het Chinese ByteDance, onbeperkte toegang had tot niet-openbare gebruikersgegevens van Amerikaanse en Europese klanten. Sindsdien wordt er gevreesd voor mogelijke spionage van Beijing, via de populaire app.

In het nieuws: De Britse regering kondigde donderdag aan TikTok te verbieden op de werktelefoons van haar ambtenaren. Het besluit gaat per direct in.

De veiligheid van gevoelige overheidsinformatie moet voorop staan, daarom verbieden we deze applicatie nu op alle overheidsapparaten. Het gebruik van andere datamining-applicaties zal in de gaten worden gehouden.

Aldus Olivier Dowden, Britse minister van Staat.
  • Het Verenigd Koninkrijk sluit zich aan bij België, dat een week geleden besloot de app te verbieden vanwege bezorgdheid over de digitale veiligheid.
  • Net als België had de Britse regering de verantwoordelijke nationale veiligheidsdiensten gevraagd de mogelijke gevaren van TikTok te onderzoeken.
  • Buiten het VK hebben ook de Europese Commissie, Nederland, de VS en Canada TikTok op officiële overheidstelefoons verboden.

Teleurstelling: TikTok zegt op zijn beurt teleurgesteld te zijn over het besluit van Londen, meldt nieuwsdienst Reuters.

Wij geloven dat de strenge maatregelen gebaseerd zijn op misvattingen en gedreven worden door bredere geopolitieke overwegingen, waarin TikTok en zijn miljoenen Britse gebruikers geen rol horen te spelen. We blijven ons inzetten om met de overheid samen te werken om eventuele zorgen aan te pakken, maar we moeten worden beoordeeld op feiten en op dezelfde manier worden behandeld als onze concurrenten

Aldus een woordvoerder van TikTok
  • Om de persoonlijke gegevens van haar gebruikers te beschermen, heeft het bedrijf verschillende maatregelen aangekondigd.
  • Zo maakte TikTok vorige week bekend ongeveer 1,3 miljard dollar per jaar te gaan investeren in maatregelen die de persoonlijke gegevens van Europese gebruikers moeten beschermen.
    • De maatregelen omvatten het openen van twee nieuwe datacentra in Ierland en een derde in Noorwegen. De persoonlijke gebruikersgegevens van Europeanen, die momenteel in Singapore en de VS worden opgeslagen, zullen daar straks worden bewaard.
  • Een vergelijkbaar initiatief heeft het bedrijf vorig jaar in de VS geïntroduceerd met “Project Texas”. Daarmee wordt al het Amerikaanse gebruikersverkeer omgeleid naar de infrastructuur van Oracle, een Texaanse leverancier van software en cloudtechnologie.

(fjc)

Meer
Lees meer...