Left Right
scrollTop top

Brussels regeerakkoord is rond, met Open Vld, maar zonder Franstalige liberalen


Rudi Vervoort
© EPA

Vannacht werden de onderhandelingen voor het Brusselse regeerakkoord afgerond. Het werd een paars-groen akkoord tussen de partijen Groen, Open Vld, one.brussels-sp.a, PS, Ecolo en DéFI. Opvallend daarbij is dat de Vlaamse liberalen van Open Vld deel uitmaken van de regering, terwijl de Franstaligen van MR dat niet doen.

Terwijl de onderhandelingen voor de Vlaamse en federale regering compleet vast lijken te liggen, heeft de Brusselse regering vannacht een regeerakkoord van 120 pagina’s goedgekeurd. Later vandaag zal de verdeling van de bevoegdheden gebeuren.

Geen Franstalige liberalen

Charles Michel (MR)
Charles Michel

De regeringsvorming gebeurde in Brussel opvallend snel. Al op 31 mei, nog geen week na de verkiezingen, werd er een akkoord gevormd tussen de Vlaamse partijen Groen, one.brussels-sp.a en Open Vld om de Nederlandstalige fractie te vormen van de Brusselse regering. Enkele weken later volgden de PS, Ecolo en DéFI als de partijen langs Franstalige zijde. Deze zes partijen onderhandelden sinds begin juli over de inhoud van het Brusselse regeerakkoord.

Maar de laatste dagen leek Open Vld roet in het eten te willen gooien en werd er vanuit de top van de partij geëist dat de MR ook aan de onderhandelingstafel zou mogen aanschuiven. Dat ging zelfs zo ver dat de onderhandelaars van Open Vld gisteren nog hun kat stuurden naar de onderhandelingen. Maar uiteindelijk waren ze dan toch van de partij en werd er een akkoord gevonden, mét Open Vld en zonder MR.

Ministerposten

Later vandaag zal het regeerakkoord officieel worden voorgesteld op een persconferentie, daarna zullen de ministerposten, waaronder ook die van minister-president verdeeld worden. In totaal telt de Brusselse regering acht leden: de minister-president, vier ministers en drie staatssecretarissen. Vermoedelijk zal Rudi Vervoort van PS zichzelf opvolgen als Brussels minister-president. Hij leidde ook de regeringsgesprekken.

Met het Brusselse akkoord zijn er nu al twee regeringen in ons land gevormd. Eerder kwam de Duitstalige gemeenschap al tot een akkoord.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…