Bryan Cranston speelt in ‘Your Honor’ eerste hoofdrol op tv sinds ‘Breaking Bad’, nu te bekijken via VRT NU

We worden dezer dagen overspoeld door series en dus is selecteren belangrijker, maar ook moeilijker dan ooit. Wat de zaak er niet op vergemakkelijkt, is dat series ook steeds korter en korter worden en amper nog tijd krijgen om een publiek te vinden. Your Honor – op Canvas en VRT NU – is er alleszins wel eentje die we je graag willen aanraden.

Eigenlijk willen de streamingdiensten maar één ding: abonnees. Die trek je het best aan met nieuwe titels. Potentiële nieuwe kijkers worden immers afgeschrikt door series die al vijf, zes of zeven seizoenen lopen. Je merkt dan ook aan alles dat de kansen die series als Breaking Bad, Better Call Saul, Peaky Blinders of Orange Is The New Black gekregen hebben steeds zeldzamer worden. Korter is beter. Tegelijkertijd swingt het aantal miniseries de pan uit en het succes van titels als The Queen’s Gambit of The Undoing toont aan dat, als het mee zit, ook die series wel een publiek kunnen vinden.

Your Honor

Maar er zijn er veel en niet allemaal krijgen ze evenveel aandacht. Via VRT NU is nu bijvoorbeeld Your Honor te zien, een minireeks die er in de Verenigde Staten nét afgelopen is (er wordt zelfs al gerefereerd aan corona in de reeks) en nu al op Canvas te zien is. Canvas was trouwens ook al de eerste die in België het vierde seizoen van Fargo kon tonen dus ook zij laten zich gelden in de voortwoedende concurrentiestrijd.

Showtime

Bryan Cranston – die net 65 geworden is – speelt in Your Honor zijn eerste hoofdrol op televisie sinds het einde van Breaking Bad, in 2013 alweer. Hij doet dat als rechter Michael Desiato. Die komt in een lastig parket terecht wanneer zijn zoon Adam (Hunter Doohan) een jonge motorrijder aanrijdt en daarna besluit om vluchtmisdrijf te plegen. De eerste twintig minuten van Your Honor zijn klassiek, maar beklijvend. Zonder te weten wie ze zijn of wat er gaat gebeuren, zie je de twee jongemannen zichzelf klaarmaken voor vertrek. De gruwelijke scène die na de aanrijding volgt, is slepend traag, confronterend en zal je nog lang bijblijven.

Bekijk hier de trailer voor Your Honor:

Vaderliefde

Showtime

Maar daarna begint het eigenlijk pas. We zien hoe Adam eerst het goede probeert te doen. Hij wil de jongeman nog mond-op-mondbeademing geven, maar slaagt daar niet in. Hij probeert de hulpdiensten te bellen, maar krijgt geen woord uitgebracht door een zware astma-aanval. Op dezelfde manier contacteert zijn vader later eerst de politie en daarna een advocaat. Samen met zijn zoon rijdt hij naar het politiebureau, vastbesloten om het goede te doen en zijn zoon aan te geven. Tot hij ziet met wie hij te maken heeft. De aangereden jongen is de zoon van Jimmy Baxter, de plaatselijke misdaadkoning. Daar neemt Michael de beslissing om met zijn zoon terug naar huis te keren en het potje toe te dekken.

Showtime

Het is een beslissing waarvan al snel blijkt dat ze grote gevolgen zal hebben voor steeds meer mensen. Waar vader en zoon samen begonnen aan de grote onderneming om een Groot Geheim te bewaren gingen ze nadien meer en meer naast elkaar leven, elk met hun eigen geheimen. Daarbovenop heeft Desiato ook nog de pech dat hij omringd wordt door de advocate Lee en rechercheur Nancy Costello, vrouwen die hem liefhebben en vanuit liefde voor hem alles geven wat ze in zich hebben.

Naarmate de reeks vordert zal Desiato alle principes waar hij ooit voor gestaan heeft, moeten verraden. Uit zelfbehoud en uit liefde voor zijn zoon. In aflevering zeven vindt dan eindelijk de grote confrontatie plaats tussen de rechter en Jimmy Baxter, de misdaadkoning. En daar wordt duidelijk voor de kijker dat de twee mannen dezelfde drijfveer hebben: de onvoorwaardelijke liefde voor hun kinderen.

New Orleans

Your Honor werd al vergeleken met Breaking Bad en we begrijpen het wel: ook hier speelt Bryan Cranston een doodgewone vader die alles doet om zijn zoon een goeie toekomst te schenken en ook hier moet hij daar steeds verder voor gaan. Het grote verschil is dat hier het hoofdpersonage een rechter is en dat Desiato tracht om het systeem van binnenuit te bespelen. Gaandeweg zal het verschil tussen de rechter en de gangster echter vervagen. De vraag is tot op welk punt precies je als kijker nog sympathie zal kunnen blijven opbrengen voor de rechter.

Showtime

Tot slot speelt ook New Orleans een grote rol in de reeks. De stad wordt neergezet als een plek waar misdaadbestrijding moeilijk tot onmogelijk is. Een stad waar politie, rechters en georganiseerde misdaad met elkaar verweven zijn. Dat net rechter Desiato – die gezien wordt als zuiver – aan de verkeerde kant geland is, doet dan een beetje pijn. 

Your Honor is niet ontzettend vernieuwend, maar krijgt vooral in zijn tweede helft toch een eigen gezicht. Dat we graag blijven kijken zijn, ligt grotendeels aan Bryan Cranston die gewoon steengoed blijft in het spelen van brave mensen die plots ontzettend gewiekst en wreed uit de hoek kunnen komen. Of het nu in Breaking Bad is of in Your Honor: het is sowieso een plezier om naar te kijken.

Your Honor loopt nu op Canvas en is in zijn volledigheid op VRT NU te bekijken, tot en met 30 juni.

Meer
Lees meer...