Verontrustende bug in iOS 17.5: Verwijderde foto’s komen terug tot leven

Heel wat gebruikers die de nieuwste iOS 17.5-update op hun iPhone hebben geïnstalleerd, schrikken zich een hoedje. Foto’s die jaren geleden zijn gewist, duiken namelijk plots weer op in hun fotobibliotheek.

Sinds begin deze week kunnen iPhone-bezitters de update naar iOS 17.5 downloaden. Naast nieuwe functies, brengt de update helaas ook een vervelende bug met zich mee.

Verwijderde foto’s

Op online forums zoals Reddit, via MacRumors, klagen diverse gebruikers over spontaan teruggekeerde foto’s in hun iCloud-fotobibliotheek. In veel gevallen gaat het om foto’s die al lang geleden naar de digitale prullenbak zijn verwezen. De problemen lijken zich niet tot een beperkt aantal gebruikers te beperken: meerdere mensen melden soortgelijke ervaringen.

De onverwachte foto’s verschijnen telkens als nieuwe uploads in iCloud. “Ik heb vier foto’s van 2010 die steeds opnieuw verschijnen alsof ze net zijn geüpload”, meldt een gebruiker op Reddit. “Ik heb ze al meerdere keren verwijderd, maar ze komen steeds terug.”

Oorzaak onduidelijk

Al in de bètaversie van iOS 17.5 waren er signalen van een gelijkaardige bug. De omvang en oorzaak van de bug zijn voorlopig onduidelijk. Aangezien verwijderde foto’s normaal gezien maar 30 dagen beschikbaar blijven, ligt de fout hoogstwaarschijnlijk niet bij de gebruikers.

Mogelijk is de bug een onbedoeld gevolg van een eerdere foutfix. In iOS 17.3 kampten sommige gebruikers met problemen bij het synchroniseren van foto’s. In een poging om die synchronisatieproblemen op te lossen, zou Apple in iOS 17.5 per ongeluk een nieuwe bug met fotoherstel hebben gecreëerd.

Apple heeft vooralsnog niet gereageerd op de meldingen over de bug.

Meer
Lees meer...