Gigantische bosbranden in Californië: één van de grootste veroorzaakt door gender reveal party

De Amerikaanse staat Californië wordt de jongste tijd geplaagd door een reeks bosbranden. Meer dan 8.000 vierkante kilometer bos is door het vuur verwoest, een stuk natuur van recordomvang. Het gaat om de meest vernielende natuurbranden in de staat sinds 1987. Eén van de grote brandhaarden is ontstaan bij een gender reveal party.

Momenteel woeden er nog steeds hevige branden op tientallen verschillende plaatsen in Californië. Het record is dus maar een tussenstand. Verschillende experts laten in de Amerikaanse media weten dat het niet vaak voorkomt dat er in september al zo’n grote branden woeden. Normaal gezien gebeurt dat pas in oktober en november.

Momenteel wordt een groot deel van Californië ook geplaagd door een hittegolf. Zondag was het er op sommige plaatsen maar liefst 49 graden Celsius. Dat is de hoogst gemeten temperatuur ooit in de staat. Door de hete wind hebben brandweerlui het erg moeilijk om het vuur te bestrijden.

(Earth Overshoot Day valt voor het eerst op een latere dag.)

Noodtoestand

EPA

De Californische gouverneur Gavin Newsom (Democratische Partij) riep maandag de noodtoestand uit. Die is nu van kracht in 5 grote county’s in de staat, waaronder San Diego en San Bernardino. Het leeuwendeel van de wegen in deze county’s is afgesloten.

De grootste brandhaard situeert zich vlakbij de stad Fresno. In de regio is op drie dagen tijd ongeveer 18.000 hectare bos in rook opgegaan. Duizenden mensen hebben hun woning moeten verlaten.

(Olifanten in zoo krijgen cannabis om te ontspannen, maar “ze gaan natuurlijk geen pijpen roken”.)

Gender reveal party

Eén van de branden ontstond op een gender reveal party. Voor wie de jongste jaren onder een steen leefde: dat is een feestje waarop het geslacht van een aankomende baby onthuld wordt. BBC News meldt dat het feestje in de county El Dorado plaatsvond. De aanwezigen maakten gebruik van een rookmachine en door de vonken van het toestel brak er brand uit. Dit vuur heeft zich inmiddels verspreid over 3.000 hectare.

De eerste branden ontstonden zo’n drie weken geleden door een aantal blikseminslagen. Ruim 1,5 miljoen hectare bos is inmiddels aangetast door het vuur en meer dan tienduizend personen zijn momenteel dakloos.

(Goed idee? Duitsland gaat honden uitlaten twee keer per dag verplichten.)

Meer
Lees meer...