‘Cannabis cuisine’: van THC-sapjes tot wietsnoepjes

Nu marihuana legaal is in de Amerikaanse staat Colorado, ondervinden de verkopers van eetbare cannabisproducten een ware stormloop op hun waren. Rory Moulton van culinaire site Bon Apétit schrijft dat op 2 januari, de dag na de legalisatie, in zijn woonplaats Summit County geen enkel eetbaar cannabisproduct meer te vinden was. Voorheen waren die enkel te koop voor mensen die om medische redenen marihuana mochten gebruiken, maar nu is het hek van de dam. Een bloemlezing uit het aanbod:

1. Cannabistoffees

Cheeba Chews startte in 2009 met het maken van cannabistoffees in een thuiskeuken in Boulder. De kleverige snoepjes staan bekend omwille van het feit dat je ze discreet kan opeten, dat ze steeds even lekker smaken en dat de dosis cannabisolie consistent is. Momenteel worden er 12.000 per week gemaakt, en dat gebeurt nog steeds manueel, zoals je kan zien in het filmpje hiernaast.

De fabrikanten zien de toekomst rooskleurig in: “Met de wetgeving rond recreatief gebruik in Colorado achten culinaire innovators het veilig om zich op zo’n grote en groeiende markt te storten,” zegt CEO James Howler.

2. Cherry Chocolate Cheesecake

Beth Gonnaget, in Colorado ook wel bekend als ’the Cheesecake Lady’, maakt met haar bedrijf Twirling Hippy Confections individueel verpakte cakes, repen en chocolaatjes die worden verkocht in meer dan vijftig winkels in de staat. Op de foto zie je haar kwarktaart met chocolade en kers. En desgewenst ook cannabis, uiteraard.

3. Glutenvrije kaastaart met perzik

Twirling Hippy Confections heeft een heel uiteenlopend gamma, zelfs glutenvrije kwarktaart met perzik, voorzien van een ‘extra geneeskrachtige’ korst van gemberkoekjes.

4. Van cannaboter tot muesli

Julie and Kate Baked Goods

Julie & Kate Baked Goods biedt naast ‘cannaboter’ ook een hele reeks producten aan waar die cannabisboter in verwerkt is, zoals muesli, notenrepen en zaadmixen. En allemaal glutenvrij!

5. THC-fruitsap

Terwijl Julie en Kate ook cannabis willen laten trekken in kokosolie, brengt DixieElexirs zeven sprankelende sapjes op de markt met doses THC, de roesopwekkende stof in cannabis. Op de foto zie je bosbessensap, mandarijnsap en pompelmoessap met 40 milligram THC, maar je hebt er ook met 75 milligram. Het consumeren van de kleine dosis heeft volgens Moulton eenzelfde effect als het drinken van een paar pinten bier, terwijl de grote flesjes de meeste gebruikers twee à drie uur helemaal high maken. Volgens de makers versterken de bubbels de aflevering van THC.

6. Speciale catering voor cannabisfeestjes

Ook cateringbedrijf Edible Events ziet in de legalisatie een gat in de markt, niet voor het aanbieden van voeding met cannabis, maar om eten aan te bieden dat speciaal mikt op marihuanagebruikers. “We cateren voor de verhoogde zintuigen van een cannabisgebruiker”, zegt oprichtster Jane West. Op 24 januari vindt zo het eerste ‘Breng je Eigen Cannabis Mee’-feestje (BYOC) plaats in Denver, waar kleine hapjes geserveerd zullen worden. Een luxueuze bus moet dienstdoen als ‘blowruimte’.

7. Wietcake

Natuurlijk heb je ook nog ‘gewone’ spacecake, die Moulton na een week wachten eindelijk op zijn bord kreeg. “Ik proefde de cannabis niet, maar man, na ongeveer 30 minuten voelde ik hem wel,” schrijft hij.