CEO SPIRE Entertainment stapt op nadat video’s verschijnen waarop ze K-popgroep OMEGA X verbaal en fysiek mishandelt

Kang Seong-hee is afgetreden als de CEO van het Zuid-Koreaanse agentschap SPIRE Entertainment. Ze kwam vorige maand in opspraak nadat er beelden circuleerden waarop te zien was hoe ze de leden van de K-popgroep OMEGA X verbaal en fysiek mishandelde tijdens hun Amerikaanse tour.

Vorige maand brak een opvallend verhaal los in de K-popwereld. Er verschenen namelijk videofragmenten waarin te zien was dat de leden van K-popgroep OMEGA X uitgescholden en geduwd werden door hun vrouwelijke CEO Kang Seong-hee. Vervolgens werden de elf leden van de groep achtergelaten in de Verenigde Staten terwijl hun CEO en andere stafleden terug naar Zuid-Korea vlogen. 

OMEGA X

OMEGA X is een relatief jonge boyband. De elfkoppige groep maakte vorig jaar z’n debuut met het nummer Vamos. Deze maand trokken ze voor het eerst naar de Verenigde Staten voor hun ‘Stand Up!’-tour. Maar op het einde van hun tour liep het mis. 

Op 23 oktober deelden fans op sociale media dat ze de groep zagen in hun hotellobby. Daarbij zagen ze hoe de CEO van SPIRE Entertainment, Kang Seong-hee, de leden uitschold en sloeg. Een fan deelde daarvan ook al het geluidsfragment, waarop het roepen duidelijk te horen was. Op het einde van het fragment is ook een klap te horen, waarna je ook iemand hoort huilen. 

Beluister hier het fragment:

Beelden 

Een dag nadat het geluidsfragment van de fan gedeeld werd, kwam het Zuid-Koreaanse nieuwsmedium SBS News met nieuwe beelden. In de beelden, die gemaakt werden na het concert van OMEGA X in Los Angeles, is te zien hoe Jae-han, de leader van de groep, het moeilijk heeft. Hij zegt dat hij zich niet goed voelt en niet meer kan staan. Maar dat wordt niet aanvaard door de CEO. Zij roept: “Denk je dat jullie losers geliefd kunnen worden door mensen?”

Daarna richt ze zich persoonlijk tot Jae-han, die ondertussen op de grond zit. “Ben je zo vermoeid, Kim Jae-han? Als je altijd ziek bent, moet je maar stoppen met een zanger zijn.” Wanneer een ander lid van de groep voor Jae-han in de bres springt en zegt dat hij echt ziek is, roept ze ook naar hem dat hij gewoon aan het acteren is. In een volgend fragment is de groep te zien in de lobby van hun hotel. Daar is Kang nog steeds aan het roepen naar Jae-han, die aangeeft dat hij het gevoel heeft dat hij gaat flauwvallen. Daarbij trekt Kang hardhandig aan zijn kraag waardoor de zanger op de grond valt. Vervolgens zien we hem in tranen terwijl hij ondersteund moet worden om in de lift te stappen.

Bekijk hier de beelden van het incident (er zijn Engelse ondertitels beschikbaar):

Achtergelaten in Los Angeles

Later volgden er nieuwe feiten. SBS News deelde daarbij dat de elf leden van de groep gestrand waren in de luchthaven van Los Angeles. Hun tickets om terug te vliegen naar Seoul in Zuid-Korea waren door hun agentschap geannuleerd. Hoewel de stafleden en de CEO dus wel gewoon naar huis vlogen, moesten de elf leden op hun eigen houtje terug in Korea zien te geraken.

Met de hulp van hun ouders konden ze uiteindelijk tickets boeken om naar huis te vliegen. Op 25 oktober kwam het nieuws dat ze opnieuw in Seoul waren. 

Agentschap: “Misverstand”

Aanvankelijk liet Kang Seong-hee via de telefoon weten dat de geluidsfragmenten gedeeld werden door haters van het agentschap die fake news wilden verspreiden. Maar nadat er ook beelden verschenen, volgde er een officieel statement over het incident. Daarbij werd alles omschreven als “een misverstand”. 

In het statement, dat gepubliceerd werd door de website Sports Chosun, schrijft het agentschap: “We willen ons verontschuldigen voor het veroorzaken van bezorgdheid over wat er gebeurd is. De beelden die verschenen vonden plaats op het einde van de tour die begon in Guadalajara in Mexico op 16 september en eindigde in Los Angeles op 22 oktober. Op dat moment waren de leden van OMEGA X met de stafleden aan het praten over hun harde werk tot dan en hadden ze het over de plannen voor de toekomst. Op dat moment kwam het tot een woordenwisseling waarbij iedereen, door hun vermoeidheid, al snel emotioneel werd en z’n stem verhief.”

Het agentschap liet vervolgens weten dat alles ondertussen uitgepraat is en dat iedereen het erover eens was dat ze met wederzijds respect samen zouden verder werken.

Statement OMEGA X

De elf leden van de groep openden recent een eigen account op Instagram. Dat account staat volledig los van hun agentschap waardoor ze daar hun kant van de feiten konden delen. De groep deelde een foto van hun handen met het volgende statement in de caption. “Hallo, we hebben dit account gemaakt om onze fans en de mensen die ons steunden te bedanken. Via deze weg kunnen we jullie vanuit onze eigen mond informeren over onze huidige situatie.”

“Onder druk van SPIRE Entertainment hebben we een document moeten ondertekenen dat stelt dat we geen posts mogen maken op sociale media zonder het agentschap te consulteren. Doen we dat toch, dan zouden er sancties volgen. Daarom vragen we jullie begrip dat het een tijd duurde voor we jullie konden toespreken. Hoewel we gelukkige tijden hadden toen we begonnen als groep, hadden we ook veel pijnlijke momenten. Toen die momenten bekend werden voor de hele wereld vreesden we dat alles wat we bereikt hadden in rook zou opgaan. Toch besloten we om onze angst achter ons te laten en onze moed bij elkaar te rapen.”

“Niet opgeven”

“Onze groep was een tweede kans voor onze elf leden, die samenkwamen na moeilijke tijden en weigerden om hun dromen op te geven”, gaat het statement verder. Daarmee verwijzen de leden van OMEGA X naar het feit dat ze allemaal uit oudere K-popgroepen komen, die al snel splitten. Daardoor was OMEGA X voor elk van hen een tweede kans om het te maken.

“Het enige wat ons de kracht gaf om onze dromen niet op te geven, waren onze fans die op ons wachtten, in ons geloofden en ons toejuichten. Dankzij onze fans konden we de afgelopen twee jaar blijven doorbijten. Er waren dagen waarop we zo’n ongerechtvaardigde behandeling van ons agentschap kregen dat we moesten huilen. Maar dan haalden we kracht uit de herinnering aan het gejuich van onze fans en het lezen van hun berichten en konden we toch in slaap vallen.”

“Net zoals we tot nu gedaan hebben, zijn we van plan om onze dromen te blijven achtervolgen tot het bittere einde. We willen opnieuw voor onze fans staan met goede muziek en optredens. Onze elf leden, die allemaal dezelfde droom hebben en onze fans die onze droom delen, zijn het meest dierbare in ons leven en we willen ze nooit verliezen. Nogmaals onze excuses dat deze update zo lang op zich liet wachten en bedankt om onze oprechte gevoelens te lezen. Het heeft ons veel moed gekost om dit te delen.”

Bekijk hier de post van OMEGA X:

Ontslag CEO

Een dag na het statement van de groep zelf volgde er nog een update van SPIRE Entertainment. Daarin verontschuldigde het agentschap zich tegenover de leden van OMEGA X, hun familieleden en fans en “iedereen die zich gekwetst voelde door het nieuws”. “SPIRE Entertainment neemt de volledige verantwoordelijkheid en wil laten weten dat de CEO, die verantwoordelijk is voor deze zaak, opgestapt is. We willen ons bij deze ook verontschuldigden omdat we niet juist reageerden en veel fans teleurgesteld hebben omdat we onvoldoende info gaven over de situatie.”

“We zullen al jullie advies en opmerkingen meenemen en ons best doen om te voorkomen dat dergelijke dingen opnieuw zouden gebeuren. Daarnaast willen we vanaf nu de focus leggen op het creëren van een betere omgeving voor de leden zodat ze zich kunnen focussen op hun activiteiten als artiest. We hopen dat jullie OMEGA X zullen blijven steunen en beloven dat we ons best zullen doen om terug te keren met beter nieuws.”

Meer
Lees meer...