K-popgroep OMEGA X mishandeld door agentschap en achtergelaten in Verenigde Staten

K-popgroep OMEGA X kwam de afgelopen week vaak terug in het Zuid-Koreaanse nieuws. Daarbij ging het niet om hun muziek, maar wel om de manier waarop ze door hun agentschap, SPIRE Entertainment, behandeld werden tijdens hun Amerikaanse tour. Dit is wat er gebeurde.

De afgelopen dagen brak een opvallend verhaal los in de K-popwereld. Er verschenen namelijk videofragmenten waarin te zien was dat de leden van K-popgroep OMEGA X uitgescholden en geduwd werden door hun vrouwelijke CEO Kang Seong-hee. Vervolgens werden de 11 leden achtergelaten in de Verenigde Staten terwijl hun CEO en andere stafleden terug naar Zuid-Korea vlogen.

OMEGA X

OMEGA X is een relatief jonge boyband. De elfkoppige groep maakte vorig jaar z’n debuut met het nummer Vamos. Deze maand trokken ze voor het eerst naar de Verenigde Staten voor hun ‘Stand Up!’-tour. Maar op het einde van hun tour liep het mis.

Op 23 oktober deelden fans op sociale media dat ze de groep zagen in hun hotellobby. Daarbij zagen ze hoe de CEO van SPIRE Entertainment, Kang Seong-hee, de leden uitschold en sloeg. Een fan deelde daarvan ook al het geluidsfragment, waarop het roepen duidelijk te horen was. Op het einde van het fragment is ook een klap te horen, waarna je ook iemand hoort huilen.

Beluister hier het fragment:

Beelden

Een dag nadat het geluidsfragment van de fan gedeeld werd, kwam het Zuid-Koreaanse nieuwsmedium SBS News met nieuwe beelden. In de beelden, die gemaakt werden na het concert van OMEGA X in Los Angeles, is te zien hoe Jae-han, de leader van de groep, het moeilijk heeft. Hij zegt dat hij zich niet goed voelt en niet meer kan staan. Maar dat wordt niet aanvaard door de CEO. Zij roept: “Denk je dat jullie losers geliefd kunnen worden door mensen?”

Daarna richt ze zich persoonlijk tot Jae-han, die ondertussen op de grond zit. “Ben je zo vermoeid, Kim Jae-han? Als je altijd ziek bent, moet je maar stoppen met een zanger zijn.” Wanneer een ander lid van de groep voor Jae-han in de bres springt en zegt dat hij echt ziek is, roept ze ook naar hem dat hij gewoon aan het acteren is. In een volgend fragment is de groep te zien in de lobby van hun hotel. Daar is Kang nog steeds aan het roepen naar Jae-han, die aangeeft dat hij het gevoel heeft dat hij gaat flauwvallen. Daarbij trekt Kang hardhandig aan zijn kraag waardoor de zanger op de grond valt. Vervolgens zien we hem in tranen terwijl hij ondersteund moet worden om in de lift te stappen.

Bekijk hier de beelden van het incident (er zijn Engelse ondertitels beschikbaar):

Achtergelaten in Los Angeles

Later volgden er nieuwe feiten. SBS News deelde daarbij dat de elf leden van de groep gestrand waren in de luchthaven van Los Angeles. Hun tickets om terug te vliegen naar Seoul in Zuid-Korea waren door hun agentschap geannuleerd. Hoewel de stafleden en de CEO dus wel gewoon naar huis vlogen, moesten de elf leden op hun eigen houtje terug in Korea zien te geraken.

Met de hulp van hun ouders konden ze uiteindelijk tickets boeken om naar huis te vliegen. Op 25 oktober kwam het nieuws dat ze opnieuw in Seoul waren.

Agentschap: “Misverstand”

Aanvankelijk liet Kang Seong-hee via de telefoon weten dat de geluidsfragmenten gedeeld werden door haters van het agentschap die fake news wilden verspreiden. Maar nadat er ook beelden verschenen, volgde er een officieel statement over het incident. Daarbij werd alles omschreven als “een misverstand”.

In het statement, dat gepubliceerd werd door de website Sports Chosun, schrijft het agentschap: “We willen ons verontschuldigen voor het veroorzaken van bezorgdheid over wat er gebeurd is. De beelden die verschenen vonden plaats op het einde van de tour die begon in Guadalajara in Mexico op 16 september en eindigde in Los Angeles op 22 oktober. Op dat moment waren de leden van OMEGA X met de stafleden aan het praten over hun harde werk tot dan en hadden ze het over de plannen voor de toekomst. Op dat moment kwam het tot een woordenwisseling waarbij iedereen, door hun vermoeidheid, al snel emotioneel werd en z’n stem verhief.”

Het agentschap laat weten dat alles ondertussen uitgepraat is en dat iedereen het erover eens was dat ze met wederzijds respect samen zouden verder werken.

K-pop

Het incident met OMEGA X toont aan dat, hoewel er de afgelopen jaren al veel veranderd is binnen K-pop, er toch nog steeds problemen zijn binnen de industrie. Al gaat het hier gelukkig steeds meer om uitzonderingen dan om de regel.

Zo klaagde de K-popband The Rose in 2020 nog hun agentschap J&Star Company aan omdat ze weigerden om de band te betalen. Nadat er een akkoord werd bereikt tussen de leden van The Rose en het agentschap is de band opnieuw actief onder een nieuw agentschap.

Meer
Lees meer...