China zet vaart achter scheepsbouw en pakt Amerika in snelheid

China bouwt veel sneller schepen dan de Verenigde Staten en heeft een grotere vloot die mogelijk de Amerikanen kan verslaan.

Waarom is dit belangrijk?

Het geopolitieke machtstoneel bevindt zich momenteel in Oost-Azië, waar de twee sterkste wereldmachten – de Verenigde Staten en China – hun invloedssfeer uitbouwen en de ander proberen te verdringen. Vooral geografisch gezien wil China in zijn eigen werelddeel uitbreken. Daar heeft het een sterke marine voor nodig. Ook de VS, aan de andere kant van de Stille Oceaan, heeft nood aan een sterke zeemacht, al blijft het moeilijk opboksen tegen het opkomende China.

In het nieuws: China bezit al ‘s werelds grootste zeemacht en blijft die ferm uitbreiden om zo zijn macht op zee te projecteren.

  • Het Chinese Volksleger telt al ongeveer 340 oorlogsschepen (inclusief amfibievaartuigen en onderzeeërs). De VS daarentegen zou er iets minder dan 300 hebben.
  • “China schendt de maritieme soevereiniteit en het economische welzijn van andere naties, waaronder onze bondgenoten in de Zuid-Chinese Zee, en op andere plaatsen ”, vertelde Carlos Del Toro, Amerikaans minister van Marine, geciteerd op nieuwssite CNN.
  • “Ze hebben momenteel een grotere vloot en zetten die globaal in”, klonk het. De VS moeten daarom de Amerikaanse vloot moderniseren en uitbreiden. “We zullen in de toekomst meer en modernere schepen nodig hebben om deze dreiging het hoofd te bieden.”
  • Vorige zomer publiceerde het Pentagon het US Navy’s Navigation Plan 2022. Daarin stelt de VS als doel om 350 bemande schepen tegen 2045 te hebben, wat nog steeds minder is dan China.
    • De Amerikaanse vloot zal eerst nog krimpen, omdat er veel oudere schepen worden uitgefaseerd.
  • Amerikaanse scheepswerven kunnen de scheepsbouwsnelheid van de Chinezen niet evenaren. “Een van hun scheepswerven heeft meer capaciteit dan alle Amerikaanse werven samen. Dit is een reële dreiging”, beweerde Del Toro.
    • Tussen 2017 en 2019 bouwde China meer oorlogsschepen dan India, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en Japan samen.

Technologie vs numerieke overmacht

Valse hoop? De VS rekent erop dat de modernere technologie in hun vloot hen de bovenhand zal geven.

  • Experts benoemen echter dat in de geschiedenis gewoonlijk de grotere vloot in een zeeslag won. Zo hadden tijdens de Napoleontische Oorlogen de Fransen modernere schepen dan de Engelsen, maar die laatstgenoemden hadden meer schepen en bleven de Fransen op zee de baas.
  • Japan had tijdens de Tweede Wereldoorlog een modernere vloot dan de VS, maar de Amerikaanse productie lag hoger en dat leverde hen een grotere vloot op. Dat zorgde ervoor dat de VS de Japanners op zee konden overmeesteren.

(kg)

Meer
Lees meer...