Chrome, Safari, Firefox of Internet Explorer: wat is nu écht de beste browser?

Chrome, Safari, Firefox of Internet Explorer: wat is nu écht de beste browser?

De strijd tussen de verschillende internetbrowsers is al jaren aan de gang. Elke browser heeft hetzelfde doel: zoveel mogelijk gebruikers overtuigen van z’n superioriteit. Om dat te doen, wijzen ze allemaal in dezelfde richting: ze zijn allemaal de snelste, beste browser ooit. Bespaar jezelf de discussie: dit is de snelste browser.

We houden er niet langer de spanning in: Internet Explorer mag je gewoon vergeten. De oudste onder de browsers is zo traag dat je riskeert om vast te lopen na meer dan een uur surfen. Nochtans heeft Microsoft met IE en Edge zo’n 13% van de internetgebruikers in handen. Mocht je nog tot die groep behoren, we hebben een aantal tips voor je.

Zo zou je bijvoorbeeld Team Firefox kunnen worden, en bij de 14% van het internet aansluiten die Mozilla mooi vond klinken. Of je kan een échte minderheid vinden en de hordes hardcore-Apple-gebruikers vervoegen door Safari te gebruiken. Zij nemen 6% van het totaal in beslag. Maar het monster van de browsers is toch wel, geen verrassing daar, Google Chrome, met maar liefst 63% van de koek. Indrukwekkend, want Chrome was de allerlaatste internetspeler op de markt, ongeveer tien jaar geleden. Hij verslaat meteen ook alle concurrentie qua snelheid.

Firefox komt terug

Voor Google Chrome op het toneel verscheen, was Mozilla Firefox de koning van het internet, en domineerde die zonder problemen Internet Explorer. Maar zoals in alle domeinen, houdt Google wel van overgewicht op alle vlakken, en dus lanceerden ze Chrome om de concurrentie uit te schakelen. Da’s echter buiten Mozilla gerekend, die hun laatste wanhoopsschot op Chrome richtten, met Mozilla 57.

En die heeft heel wat kwaliteiten: met een dubbele focus op snelheid én privacybeleid proberen ze bij Mozilla in te spelen op de vraag van bezorgde internetgebruikers. En dat lukt: de laatste Firefox is even vlot als Chrome, en als we de test van La Dernière Heure mogen geloven, ook efficiënter op sommige vlakken. Zo zou het multimediabeheer op Firefox een stuk vlotter gaan dan op Chrome. De moeite om eens te proberen.

Chrome globaal de snelste

Maar zelfs als Firefox Google Chrome kan bijbenen op sommige vlakken, is die laatste superieur bij het laden van Javascript. Hij gebruikt ook een stuk minder geheugen en dus vertraagt de rest van je computer niet, in scherp contrast tot Firefox, die dat probleem wel kent. Firefox vraagt dus gewoon meer van je computer.

Kort gesteld: Google Chrome is momenteel de snelste browser, globaal gesproken. Maar als je in een nostalgische bui bent, of je wil snel kunnen jongleren tussen eh … MSN en MySpace ofzo, gebruik dan gerust Mozilla Firefox. Die enkele seconden die je potentieel verliest zijn voor de meeste internetgebruikers niet het einde van de wereld. Blijf gewoon weg van Internet Explorer.

Gesponsorde artikelen