Comédienne Amy Schumer openhartig over hevige menstruatiepijn: “Je hebt dan mogelijk endometriose”

Amy Schumer (40), een Amerikaanse actrice die we onder andere kennen uit de films Snatched en I Feel Pretty, liet afgelopen weekend haar baarmoeder en appendix verwijderen wegens endometriose. Dat is een chronische aandoening, waarbij het baarmoederslijmvlies zich ook in andere delen van het lichaam bevindt. Wat zeer pijnlijke menstruatieklachten kan veroorzaken. De actrice postte een video op Instagram over haar herstel na de operatie.

“Het is de ochtend na mijn operatie voor endometriose en mijn baarmoeder is eruit,” vertelt Amy in de video. “De dokter vond dertig aangetaste plaatsen door endometriose, die hij heeft weggehaald. Hij moest ook mijn appendix verwijderen, omdat de endometriose het had aangevallen. Er was zeer veel bloed in mijn baarmoeder, alles doet zeer en ik heb ook enorm veel last van gaspijnen”, voegde Schumer eraan toe.

Veel steun

Onder de post schreef ze: “Als je echt pijnlijke menstruaties hebt, kan het zijn dat je #endometriose hebt.” Veel van Schumer’s beroemde vrienden reageerden op haar gezondheidsupdate in de comments met woorden van steun en aanmoediging:

“Oh, mijn god, 30?!” reageerde actrice Debra Messing. “Zo blij dat ze weg zijn, en dat je die pijn niet meer hebt. Genees goed Am!”

Padma Lakshmi schreef: “Dankjewel voor het delen van je endo verhaal. Meer dan 200 miljoen vrouwen wereldwijd lijden hieraan. Hoop dat je je snel beter voelt!”

“Het spijt me zo Amy! Het lijkt erop dat het leven veel minder pijnlijk gaat worden. Maar niet minder winderig,” postte Vanessa Carlton.

Lena Dunham

Maar Amy Schumer is niet de eerste actrice die dit meemaakt. Zo treedt ze in de voetsporen van de Girls-actrice Lena Dunham (35), die op haar 31ste noodgedwongen moest beslissen om haar baarmoeder te laten verwijderen, na 10 jaar te hebben gekampt met endometriose.

Het is ook niet de eerste keer dat de comédienne een boekje opendoet over haar endometriose pijn en vruchtbaarheid.

In augustus 2020 sprak ze bijvoorbeeld over de risico’s van het proberen om een tweede kindje te krijgen op Sunday Today met Willie Geist. “We hebben IVF gedaan en dat was echt zwaar voor mij,” zei Schumer destijds. “Ik denk niet dat ik ooit nog IVF zou kunnen doen. Ik heb dan besloten dat ik nooit meer zwanger wil zijn,” voegde ze eraan toe. “We dachten aan een draagmoeder, maar ik denk dat we daar voorlopig nog even mee wachten.”

Wil je meer weten over de operatie van Amy Schumer? Neem dan een kijkje op: