Left Right
scrollTop top

Maandstonden kunnen bijna evenveel pijn doen als een hartaanval


Maandstonden kunnen bijna evenveel pijn doen als een hartaanval

Ladies, je kan eindelijk zeggen dat je geen dramaqueen bent en je menstruatie gewoon verdomd veel pijn doet! Dokters vergelijken maandelijkse krampen met een hartaanval krijgen. Dus als je voortaan roept dat je aan het sterven bent van de pijn, heb je volledig gelijk. Roep het er maar eens uit! 

Laat je niet wijsmaken dat de pijn die je maandelijks ervaart niet erg is. Want het is wel zo hoor … Volgens professor John Guillebaud die Reproductieve Gezondheid geeft aan de universiteit van Londen, zouden maandelijkse krampen bijna even pijnlijk zijn als een hartaanval krijgen.

Heel wat vrouwen hebben last van pijnlijke maandstonden. Ondanks 20 procent van de vrouwen hier last van hebben, worden de symptomen vaak niet serieus genomen door dokters. Meestal krijgen vrouwen dan gewoon een pijnstiller mee, maar wij weten ondertussen dat ibuprofen het niet meteen doet. En Guillebaud steunt ons hierin.

Onwetendheid

Eén op de tien ovulerende vrouwen krijgt te maken met endometriose, de tweede oorzaak van menstruatiepijn na dysmenorroe. Hierdoor groeien cellen die lijken op die in de baarmoederwand ergens anders in het lichaam. Dat zorgt dan voor een groot aantal symptomen zoals pijnlijke menstruatie, vermoeidheid, darm- en blaasproblemen en zelfs onvruchtbaarheid.

Het duurt zelfs zeven en een half jaar voordat een vrouw met endometriose wordt gediagnosticeerd. Meestal komt dat door een gebrek aan onderzoek waardoor behandelopties beperkt blijven. Over dysmenorroe wordt nog steeds niet helemaal begrepen.

Zo vertelt dokter Annalise Weckesser aan The Independent dat vrouwen vaak hun mond houden en zwijgen over hun pijnlijke menstruatie. “Er is een lange geschiedenis waarin men menstruatiepijn niet serieus neemt en zelfs afschrijft als hysterie bij vrouwen.” Volgens Weckesser praten wij niet genoeg over menstruele gezondheid en hebben jonge meisjes vaak niet voldoende kennis over menstruatiepijn.

Dus laat je voortaan maar eens goed horen, dames!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572