Conner Rousseau kondigt aan: “Ik stel me kandidaat-voorzitter van Vooruit”

Bij Vooruit is er weer beweging aan de top. Conner Rousseau bevestigt zijn kandidaatstelling voor het partijvoorzitterschap, nog voor de officiële aankondiging. Dit volgt nadat huidig voorzitter Melissa Depraetere liet weten geen nieuwe termijn na te streven.

Conner Rousseau, de voormalige voorzitter en golden boy van Vooruit, is klaar om opnieuw de leiding te nemen. Ondanks een periode van controverse, waarbij hij een gerechtelijke bemiddelingsstraf kreeg voor racistische uitspraken, heeft hij zijn populariteit herwonnen. Bij de recente verkiezingen behaalde hij bijna 76.000 voorkeurstemmen vanaf een lijstduwerspositie, wat zijn politieke comeback bevestigde.

Depraetere geen kandidaat

Melissa Depraetere, de huidige voorzitter, maakte onlangs bekend dat ze zich niet opnieuw kandidaat zal stellen. Tijdens haar afscheid sprak ze de hoop uit dat Rousseau de fakkel weer zou oppakken: “Ik hoop dat Conner wel de draad weer oppikt. Ik zou graag hebben dat hij zich kandidaat stelt.” Deze wens lijkt nu werkelijkheid te worden.

In een Instagram-post bedankte Conner Rousseau Depraetere voor haar werk en kondigde hij zijn eigen kandidatuur aan: “Merci voor de afgelopen maanden. Merci voor de komende jaren, want samen kunnen we nog meer impact hebben.” Hij voegde daaraan toe: “Ik ga dan ook vol overtuiging in op je vraag om de draad terug op te pikken. En stel me opnieuw kandidaat-voorzitter. Om de partij – samen met jou en ons fantastisch team – te leiden.”

Unfinished business

Rousseau benadrukte dat zijn werk nog niet af is: “Het voelt als unfinished business. Het werk is nog niet af.” Zijn vroegtijdige aankondiging zet de toon binnen de partij en maakt duidelijk dat hij vastbesloten is om opnieuw voorzitter te worden. Tegenkandidaten, indien aanwezig, zijn hierbij gewaarschuwd.

Rousseau lijkt zijn samenwerking met Depraetere te willen benadrukken. Ondanks kritiek op zijn ‘egocentrische campagnevoering’, waarbij hij opriep om specifiek op hem te stemmen, kiest hij nu voor een meer collectieve aanpak. Bij zijn aankondiging plaatste hij een foto van zichzelf samen met Depraetere, wat een sterke boodschap van eenheid en samenwerking uitstraalt.

Conner 2.0

Volgens insiders binnen Vooruit hoeft er niet te veel gezocht te worden achter de wisseling van de wacht. Kamerlid Joris Vandenbroucke ziet het in De Morgen als een positieve ontwikkeling: “Als twee kopstukken in goed overleg de rollen verdelen, is dit alleen maar een goede zaak.” Ook Bruno Tobback benadrukt dat er geen vooropgezet plan was: “Voor hetzelfde geld was het zondag helemaal anders verlopen. Zulke zaken kan je niet op voorhand vastleggen.”

Rousseau wil zich volledig inzetten voor de komende onderhandelingen en stelt dat “Conner 2.0 sterker zal zijn dan de eerste versie.” Daarnaast wordt er gespeculeerd dat hij mogelijk burgemeester van Sint-Niklaas wil worden.

Depraetere als Minister?

Melissa Depraetere zou na haar voorzitterschap mogelijk een ministerpost kunnen bekleden in de Vlaamse of federale regering. Ze was al eens in beeld als opvolgster van Meryame Kitir als minister van Ontwikkelingssamenwerking, een functie die uiteindelijk naar Caroline Gennez ging.

Meer
Lees meer...