“Cordon sanitaire zo snel mogelijk doorbreken”: Vlaams Belang droomt van regeringsdeelname

29%, met een winst van maar liefst 25%, dat is de eerste uitslag die Vlaanderen te verwerken kreeg. Met slechts één van de vele duizenden bureaus geteld, is het een voorlopige uitslag, een triomf voor Vlaams Belang, een heuse zwarte zondag. Bij Vlaams Belang blijven de eerste reacties voorzichtig.

Iets voor vier kwamen de eerste resultaten binnen en die toonden meteen een voorzichtige tendens. Zwarte zondag: 29 procent voor het Vlaams Belang in Diksmuide, 21,1 procent in Heist-op-den-Berg, Sint-Truiden 25,8 procent.

Het is nog veel te vroeg om al van een echt patroon te spreken, maar Dries Van Langenhove, lijsttrekker bij Vlaams Belang in Vlaams Brabant en vooral natuurlijk bekend van Schild&Vrienden, reageerde al bij VTM NIEUWS. “De resultaten zien er zeer goed uit, maar zijn voorbarig. We moeten nog even de voeten op de grond houden. De Vlaming wil duidelijk een stop tegenover die massa-immigratie.”

Even later, als er wat meer uitslagen binnenlopen, klinkt het al iets strijdvaardiger. “Hopelijk zet de trend zich door.”

Cordon doorbreken

Van Langenhove neemt het als ‘partijonafhankelijk activist’ in Vlaams Brabant op tegen N-VA-sterkhouder en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Die partij vangt vooral klappen in de eerste resultaten.

Wordt Vlaams Belang de tweede partij, dan willen ze zeker in de regering, klinkt het bij VRT iets later. Ondanks het cordon sanitaire, dat volgens Van Langenhove nu echt wel afgeschaft zal worden.

“Het wordt tijd dat we dat afschaffen, dat we alle Vlamingen als gelijkwaardig behandelen en de democratie hun werk laten doen”, zegt Van Langenhove daarover bij Ivan De Vadder. Het cordon breken lijkt Van Langenhove logisch.

“Er wordt altijd gezegd dat dat niet kan, maar dat is niet waar. Ook in Spanje, in Italië, overal wordt het cordon gebroken. Bart De Wever ging ook nooit met CD&V in zee gaan en dat is ook gebeurd.”

Meer
Lees meer...