Coronacijfers: Opnieuw minder dan 3.000 patiënten in ziekenhuis

Er zijn vandaag enkel lichte schommelingen te zien in de cijfers op het dashboard va Sciensano. Zo blijft het aantal ziekenhuisopnames gelijk tegenover die van een week geleden. Daarnaast daalt het aantal nieuwe besmettingen en overlijdens licht, maar is er bij de positiviteitsgraad nog steeds een stijging te zien.

Vandaag komt het Overlegcomité opnieuw samen om de versoepeling van de maatregelen te bespreken. Daarbij zullen ze zich moeten baseren op de meest recente coronacijfers. En die tonen enkel lichte verschillen met de cijfers van een week geleden.

Gemiddeld 3.578 nieuwe besmettingen per dag (-8 procent)

In de week van 13 tot en met 19 april werden in België dagelijks gemiddeld 3.578 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is 8 procent meer dan in de vorige periode van zeven dagen. Gisteren bleef dit cijfer exact gelijk vergeleken bij de vorige periode.

Op dit moment worden er elke dag gemiddeld 40.512 coronatesten afgenomen in ons land. Dat is 7 procent minder dan in de vorige periode van zeven dagen. Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt licht toe. Deze ligt nu op 9,7 procent en daarmee 0,2 procent hoger dan in de vorige periode.

Gemiddeld 240,1 ziekenhuisopnames per dag (+0 procent)

Bij het aantal ziekenhuisopnames is, net zoals gisteren, een stagnering te zien. Het cijfer blijft gelijk met gemiddeld 240,1 opnames per dag.

Er lagen gisteren 2.989 patiënten in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 89 minder dan een dag eerder en voor de eerste keer sinds enkele dagen opnieuw minder dan 3.000. 910 mensen liggen op de afdeling intensieve zorgen. Dat zijn er 25 minder dan een dag eerder. 545 mensen moeten kunstmatig beademd worden.

Gemiddeld 39,6 overlijdens per dag (-2,5 procent)

De voorbije week overleden dagelijks gemiddeld 39,6 patiënten aan de gevolgen een coronabesmetting. Dat is 2,5 procent minder dan een week eerder. In totaal overleden er in ons land al 23.909 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Vaccinaties

Op dit moment ontvingen al 2.469.557 Belgen minstens één dosis van een coronavaccin toegediend. Dat is goed voor 26,9 procent van de bevolking ouder dan 18 en 21,5 procent van de volledige bevolking. 727.972 mensen kregen ook al hun tweede vaccinatie en zijn dus volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dit komt overeen met 7,9 procent van de volwassenen in ons land en 6,3 procent van de volledige bevolking.

Wie wil, kan zich inschrijven op de reservelijst voor coronavaccins. Als er in het vaccinatiecentrum in jouw buurt dan vaccins over zijn, kan je opgeroepen worden om je vaccin eerder te krijgen.

Overlegcomité

Vandaag komt het Overlegcomité opnieuw samen. Daarbij zullen de voorwaarden besproken worden voor de versoepelingen van de komende weken. Op het Overlegcomité van afgelopen week werden enkele data gegeven waarop, gebaseerd op de vaccinatiegraad, versoepelingen ingevoerd kunnen worden. Maar die versoepelingen moeten nog in detail vastgelegd worden.

Een heikel punt op de agenda wordt zo de heropening van de terrassen van horecazaken. Die staat nu gepland op 8 mei, maar concrete voorwaarden zijn er nog niet. Ook de manier waarop culturele evenementen opnieuw zullen kunnen doorgaan vanaf die dag moet vandaag bekeken worden.

Meer
Lees meer...