Coronavirus: Antwerpen schaft avondklok af

De provincie Antwerpen versoepelt de coronamaatregelen. Gouverneur Cathy Berx kondigde vandaag op een persconferentie aan dat de avondklok afgeschaft wordt. Vanaf middernacht gelden in de provincie alleen nog de federale maatregelen.

De ’tweede golf’ van het coronavirus in ons land trof een maand geleden vooral Antwerpen. Dat noopte gouverneur Cathy Berx ertoe om in de provincie strengere maatregelen af te kondigen. Mondmaskers werden er verplicht en er werd zelfs een avondklok afgekondigd.

De maatregelen misten hun effect niet, want al snel daalde het aantal besmettingen in Antwerpen. Op dit moment is het reproductiecijfer in de provincie gedaald tot 0,83. Slechts één provincie in België doet beter.

Avondklok en mondmasker

Die goede cijfers zorgden op 12 augustus al voor een eerste versoepeling, maar nu gaat Antwerpen nog verder. De avondklok – of zogenaamde ‘nachtklok’ van 1.30 uur tot 5 uur – verdwijnt. De huidige politieverordening eindigt vandaag en wordt dus niet verlengd.

Een mondmasker blijft wel op veel plaatsen verplicht. Berx riep dan ook aan iedereen op om altijd een mondmasker op zak te hebben als je buiten komt.

Bedanking

Tot slot bedankte de gouverneur de Antwerpenaren voor de geleverde inspanningen. “Wat mij tevreden stemde, is hoe sterk de maatregelen zijn nageleefd. Het aantal inbreuken bleef erg beperkt. 879 pv’s zijn opgesteld voor het niet bij hebben of niet correct dragen van het neusmondmasker. 82 pv’s voor het niet naleven van het samenscholingsverbod. 113 pv ’s voor het schenden van de avond- en nachtklok”, zei ze.

“Alle inspanningen hebben het verschil gemaakt. Ik ben daar iedereen dankbaar voor. Ik dank alle Antwerpenaren. Ik hoop van harte dat we nooit nog zo’n maand moeten beleven”, besloot Cathy Berx.

Meer
Lees meer...