Coronavirus voor het eerst in België opgedoken

coronavirus test
Isopix

Het nieuwe coronavirus is voor het eerst in ons land vastgesteld. Een van de negen landgenoten die afgelopen weekend gerepatrieerd zijn uit de Chinese stad Wuhan bleek besmet met het virus. De betrokkene verkeert in goede gezondheid.

Een vliegtuig met daarop onder meer negen Belgen die gerepatrieerd zijn uit China landde zondagavond op de militaire luchthaven van Melsbroek. Vandaar zijn ze overgebracht naar het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Daar moeten de betrokkenen veertien dagen in quarantaine verblijven.

In Neder-Over-Heembeek zijn de negen landgenoten ook uitgebreid getest op het coronavirus. Eén van hen bleek besmet met de ziekte. De testresultaten van de anderen zijn negatief. Ook een Deen, die tijdelijk in ons land verbleef voor hij kon doorreizen naar Denemarken, bleek niet besmet. Dat laat FOD Volksgezondheid weten.

Goede gezondheid

De persoon bij wie de besmetting is vastgesteld, is overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Dat ziekenhuis geldt als een van de twee referentiecentra in ons land voor het coronavirus. FOD Volksgezondheid laat weten dat de betrokkene in goede gezondheid verkeert en op dit moment geen ziektesymptomen vertoont.

Op Radio 2 laat viroloog Marc Van Ranst weten dat uit dit geval geen andere besmettingen mogelijk zijn. “De betrokken persoon is geïsoleerd en binnen een paar dagen is die persoon virusvrij. De patiënt zal wel nog voor de volle veertien dagen onder quarantaine blijven en dan is dit voorbij”, zegt hij. Ook de acht andere Belgen moeten nog steeds in quarantaine blijven.

427 doden

Het dodental van het coronavirus is ondertussen opgelopen tot 427. Er zijn officieel al meer dan 20.000 mensen besmet waarvan er meer dan 2.000 in levensgevaar verkeren.

België is het achtste Europese land waar het coronavirus opduikt. Eerder zijn al besmettingen vastgesteld in Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Spanje en Zweden.

Gesponsorde artikelen