Left Right
scrollTop top

Coronavirus: opnieuw meer besmettingen, maar minder ziekenhuisopnames en overlijdens


Coronavirus België
© Isopix

De coronacijfers in ons land geven al de hele week een vertekend beeld. Het aantal besmettingen blijft namelijk stijgen, terwijl het aantal ziekenhuisopnames én het aantal overlijdens langzaam verder dalen.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land blijft de lucht in gaan. Gezondheidsinstituut Sciensano spreekt van gemiddeld 2.070 bevestigde besmettingen per dag in de week van 3 tot 9 januari. Da’s een stijging met 30 procent in vergelijking met de cijfers van de week daarvoor. Toen werden elke dag gemiddeld 1.580 besmettingen vastgesteld.

Geen paniek

Die cijfers lijken problematisch, maar virologen benadrukken dat er twee redenen zijn waarom we ons geen zorgen hoeven te maken. Eerst en vooral wordt er véél meer getest. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano worden nu elke dag gemiddeld bijna 43.000 coronatests afgenomen. Vorige week was nog sprake van ‘amper’ 25.300 tests.

Bovendien telt de vergelijkingsweek (logischerwijs de week waarmee de cijfers van deze week vergeleken worden) een feestdag. Het is ondertussen heel duidelijk dat mensen zich veel minder laten testen in weekends en op feestdagen. Die lagere cijfers spelen dan ook een belangrijke rol bij het bepalen van een gemiddelde.

Gemiddeld 124 ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames blijft wel lichtjes dalen. De voorbije week (van 6 tot 12 januari) werden elke dag gemiddeld 124 coronapatiënten gehospitaliseerd. Da’s een daling met zo’n 6 procent in vergelijking met het aantal opnames van de week ervoor.

Gisteren werden 130 Covid-patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 196 anderen mochten terug naar huis. Daardoor liggen nu 1.960 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. 356 van hen liggen op afdelingen intensieve zorgen. 197 mensen hebben beademing nodig.

Gemiddeld 51 overlijdens

Ook het gemiddelde aantal overlijdens blijft dalen. In de week van 3 tot 9 januari overleden dagelijks gemiddeld 51 Belgen aan de gevolgen van Covid-19. Da’s een daling met 25 procent in vergelijking met de cijfers van de week daarvoor. Toen bezweken elk dag gemiddeld 67 mensen aan de ziekte. In totaal staat de dodentol in ons land al op 20.194.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  693.666
 • Aantal
  doden
  20.779