Coronavirus: enkel aantal overlijdens daalt nog lichtjes

De coronacijfers in ons land blijven in stijgende lijn gaan. Het gaat dan om het aantal ziekenhuisopnames en het aantal vastgestelde besmettingen. Het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van Covid-19 blijft nog lichtjes dalen.

Volgens de meest recente cijfers van Sciensano belanden elke dag gemiddeld 135 coronapatiënten in het ziekenhuis. Da’s een stijging met 17 procent in vergelijking met de cijfers van een week geleden. Toen ging het om 116 opnames per dag.

Uitzonderlijk veel op 19 januari

Experts benadrukken dat we ons voorlopig niet al te veel zorgen moeten maken over dat stijgende aantal. Afgelopen dinsdag, 19 januari, werden namelijk uitzonderlijk veel coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen opgenomen, 183. Dat aantal zorgt ervoor dat het gemiddelde een stuk hoger ligt.

Gisteren werden ‘amper’ 89 Covid-patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 37 andere mensen mochten het ziekenhuis verlaten. Dat zorgt voor een totaal van 1.958 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. 324 van hen liggen op afdelingen intensieve zorgen. 170 mensen hebben beademing nodig.

Gemiddeld 2.120 besmettingen

Ook het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen. In de week van 16 tot en met 22 januari werden elke dag gemiddeld 2.120 besmettingen per dag gemeld aan Sciensano. Da’s een stijging met 5 procent in vergelijking met de cijfers van de week daarvoor.

Diezelfde week werden elke dag gemiddeld 42.600 coronatests afgenomen. Da’s een lichte daling in vergelijking met een week eerder. Toen ging het om 44.700 tests. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen in vergelijking met het totale aantal) blijft wel stabiel, op 5,6 procent.

Gemiddeld 50 overlijdens

Enkel het aantal overlijdens blijft nog lichtjes dalen. In de week van 16 tot en met 22 januari overleden elke dag gemiddeld 50 landgenoten aan de gevolgen van Covid-19. Da’s een daling met 4 procent (3,6 om precies te zijn) in vergelijking met een week eerder. In totaal bezweken in ons land al 20.814 mensen aan het virus.

192.117 mensen eerste prik

Afgelopen zondag 24 januari hadden in totaal 192.117 Belgen een eerste dosis van hun coronavaccin gekregen. Dat zijn de meest recente cijfers waarover Sciensano beschikt. Da’s 2,09 procent van de volwassen bevolking van ons land. 584 Belgen hadden toen al hun twee dosissen gekregen.

Meer
Lees meer...