Coronavirus: aantal ziekenhuisopnames blijft sterk stijgen

De coronacijfers in ons land zien er niet goed uit. Het aantal mensen dat elke dag in het ziekenhuis wordt opgenomen, blijft namelijk sterk stijgen. Ook het gemiddelde aantal besmettingen dat dagelijks wordt vastgesteld, stijgt lichtjes. Het aantal mensen dat elke dag aan de gevolgen van Covid-19 overlijdt, daalt wel.

In de week van 18 tot en met 24 januari zijn elke dag gemiddeld 137 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen opgenomen. Da’s een stijging met 19 procent in vergelijking met de cijfers van een week geleden. Toen ging het volgens Sciensano om gemiddeld 115 ziekenhuisopnames per dag.

Stijging steeds sterker

De stijging in dat aantal wordt steeds sterker. Zo was gisteren (zondag) nog sprake van een stijging met 14 procent, een dag eerder (zaterdag) met 5 procent en afgelopen vrijdag met 3 procent. Toen werden elke dag gemiddeld 125 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen.

Gisteren werden 105 Covid-patiënten opgenomen. 61 mensen mochten toen het ziekenhuis verlaten. Dat zorgt voor een totaal van 1.923 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. 322 van hen liggen op intensieve zorg. 162 mensen hebben beademing nodig.

Besmettingen blijven stijgen

Ook het gemiddelde aantal besmettingen stijgt licht, tot 2.015 per dag. De stijging is niet groot, met zo’n 2 procent in vergelijking met de cijfers van de week daarvoor. Toen sprak Sciensano over 2.010 nieuwe besmettingen met het coronavirus per dag.

In diezelfde week (van 15 tot en met 21 januari) werden elke dag gemiddeld 41.500 coronatests afgenomen. Dat zijn er 9 procent minder dan de week ervoor. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen in vergelijking met het totale aantal afgenomen testen) blijft ongeveer stabiel, op 5,6 procent.

Aantal overlijdens daalt wel

Het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van Covid-19 blijft wel dalen, tot gemiddeld 50 (49,6 om precies te zijn) per dag. Da’s een daling met 4 procent in vergelijking met de cijfers van een week eerder. In totaal zijn al 20.779 Belgen overleden aan de gevolgen van het virus.

189.312 Belgen eerste vaccinatie

Sciensano rapporteert ook over het aantal toegediende vaccins. De meest recente cijfers dateren van 23 januari. Toen hadden in totaal al 189.312 Belgen hun eerste dosis van een coronavaccin gekregen. Da’s 2,06 procent van de volwassenen in ons land. 584 Belgen kregen al twee dosissen.

Meer
Lees meer...