Left Right
scrollTop top

Coronacijfers: Sterke stijging in aantal ziekenhuisopnames


Coronavirus testen dokter 2
© Shutterstock

Het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus blijft gelijk, maar alle andere cijfers nemen opnieuw toe. Bij de meeste cijfers gaat het om lichte stijgingen, maar het aantal ziekenhuisopnames neemt fors toe.

In de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano zien we dat alle cijfers nu aan het stijgen zijn. De afgelopen dagen was er bij al deze cijfers nog een daling te zien, maar die is nu overgegaan in een stijging. Vooral het aantal ziekenhuisopnames stijgt sterk.

Gemiddeld 2.008,9 nieuwe besmettingen per dag (+0 procent)

In de week van 14 tot en met 20 januari werden dagelijks gemiddeld 2.008,9 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is precies evenveel als bij de vorige periode van zeven dagen. Begin deze week zat dit cijfer ook al boven de 2.000. Daarna volgde een periode waarin dit cijfer lager lag, maar nu licht het sinds gisteren opnieuw boven die grens. In totaal raakten in ons land al 691.854 Belgen besmet met het coronavirus.

Op dit moment worden dagelijks gemiddeld 41.125,3 tests afgenomen. Dat is een daling met 10 procent vergeleken bij een week eerder. Die daling valt te verklaren doordat het einde van de kerstvakantie niet meer meegerekend wordt in het gemiddelde. Toen keerden heel wat mensen terug vanop reis. Sinds kort moeten alle reizigers die terugkeren vanuit een rode zone zich verplicht twee keer laten testen.

Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt verder toe. Deze ligt nu op 5,5 procent en ligt zo 0,5 procent hoger dan een week geleden. Daarmee zit ons land wel nog steeds in de buurt van de drempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert om de crisis onder controle te zien. Experts in ons land willen dit cijfer echter zien dalen tot 3 procent alvorens versoepelingen in te voeren.

Gemiddeld 132,6 ziekenhuisopnames per dag (+14 procent)

Het aantal ziekenhuisopnames neemt fors toe. Daarbij gaat het nu om gemiddeld 132,6 per dag, goed voor een stijging met 14 procent. Deze cijfers namen aan de start van het nieuwe jaar tijdje af, maar die daling verkleinde gisteren tot 2 procent en zette zich eerder deze week om in een stijging.

In totaal lagen er gisteren 1.888 personen in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 35 minder dan een dag eerder. Daarvan liggen 327 op de afdelingen intensieve zorgen. Ook dat zijn er minder dan een dag eerder. Hier kwamen 11 bedden vrij. 178 mensen moeten kunstmatig beademd worden.

Gemiddeld 51,3 overlijdens per dag (+1,4 procent)

Ook het gemiddelde aantal overlijdens per dag neemt toe. Tussen 14 en 20 januari stierven elke dag gemiddeld 51,3 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat is een stijging met 1,4 procent vergeleken bij een week eerder. In totaal zijn er in ons land nu al 20.726 mensen overleden aan Covid-19.

Vaccinatie

Op dit moment zijn er in ons land al 183.387 personen voor de eerste keer ingeënt tegen het coronavirus. Het gaat daarbij om de eerste fase van de inentingen die plaatsvinden bij de bewoners en het personeel van woonzorgcentra.

In verhouding is op dit moment 1,99 procent van de Belgische bevolking ouder dan 18 jaar gedeeltelijk ingeënt tegen het coronavirus.

Lees ook:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…