Coronavirus update: “Als cijfer blijven dalen, kan versoepeling mogelijk zijn”

De afgelopen 24 uur vielen 134 doden door het coronavirus. Het ging om 67 sterfgevallen in de ziekenhuizen en 64 in de woonzorgcentra. Daarmee staat de Belgische dodentol nu op 7.331. Ook werden sinds gisteren 123 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen en mochten 340 mensen het ziekenhuis verlaten. Viroloog Steven Van Gucht zegt dat “de maatregelen mogelijk versoepeld worden als de cijfers verder blijven dalen”. Van Gucht zegt ook nog dat het risico om het virus op te lopen, beperkt kan worden, ook als we aantal zaken loslaten.

EPA

Er liggen momenteel nog 3.976 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum. Van hen liggen 876 patiënten op de afdelingen intensieve zorg, een daling met 27 sinds gisteren. 556 van hen moeten kunstmatig beademd worden, een daling met 34 sinds gisteren.

“Versoepeling mogelijk in zicht”

“Als ze (de cijfers, red.) verder blijven dalen, is het mogelijk om de maatregelen te versoepelen”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Maar het virus is niet verdwenen en zal de komende weken ook niet verdwijnen.”

“Het risico om het virus op te lopen, kan beperkt worden, ook als we aantal zaken loslaten op voorwaarde dat we mensen die grootste risico lopen blijven afschermen en beschermen tegen het virus. We denken dan aan mensen van hoge leeftijd en mensen die lijden aan chronische ziektes,  zoals diabetes en long-, hart- of nieraandoeningen.”

Nieuwe fase in pandemie

EPA

“De cijfers tonen aan dat er een dalende tendens is, dat is belangrijk om naar een voorzichtige versoepeling te gaan”, zegt crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens. “Ook de komende dagen en weken moeten we inspanningen leveren. Ons gedrag is bepalend. De komende maanden moeten we leren leven met het virus in onze maatschappij.”

Stevens stelt dat er een nieuwe fase in de pandemie is uitgebroken: “Het dragen van een mondmasker zal een bijkomende bescherming bieden tegen het virus. De afgelopen weken zagen we in de samenleving enorme solidariteit, de laatste dagen zijn massaal mondmaskers gemaakt door geëngageerde mensen. Zulke acties tonen aan dat we klaar zijn en elkaar willen helpen. We bedanken iedereen die meewerkt aan zulke acties.”

Meer
Lees meer...