In de maand juli hebben Belgen 50 procent meer overnachtingen geboekt in eigen land dan in juli 2019. Dat is een goede zaak voor de toeristische sector, maar door de verstrengde coronamaatregelen vreest de sector opnieuw in de problemen te komen. Dat laat Toerisme Vlaanderen weten.
Het moet van de ‘jaren stillekes’ geleden zijn dat Belgen tijdens de eerste maand van de zomervakantie zoveel op reis gingen in eigen land. In de eerste week waren er al bijna half zoveel boekingen in eigen land tegenover vorig jaar (een stijging met 44,6 procent). Half juli werden zelfs al dubbel zoveel boekingen vastgesteld als in diezelfde week vorig jaar (een stijging met 126 procent).
“Een duidelijk teken dat de logiessector goed op weg was om een stuk van het verlies in het voorjaar door de lockdown weer goed te maken”, laat het samenwerkingsverband Vlaanderen Vakantieland 2.0 weten. Dat is de organisatie die de provinciale en stedelijke diensten voor toerisme, Logeren in Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen verenigt.
(Avondklok tijdelijk opgeheven vanwege hitte: “Ga niet feesten”.)
Amper buitenlandse toeristen
Door de nieuwe, verstrengde coronamaatregelen dreigt de positieve evolutie echter weer om te draaien. Internationale toeristen blijven weg en dat voelt de toeristische sector vooral aan de kust. Ook de toeristische ondernemers in de provincie Antwerpen hebben het momenteel zwaar.
(Gemiddeld 550,3 besmettingen per dag, stijging neemt af in kracht.)
“Met bubbel op verlof”
Bovendien laat de toeristische sector aan de Mediahuis-kranten weten hard te hebben gewerkt aan de nodige protocollen en veiligheidsmaatregelen om het toch mogelijk te maken om met je “bubbel” op vakantie te gaan in Vlaanderen.
Zo komen er bijvoorbeeld veel grote vakantiewoningen op de huurmarkt in augustus. Die zullen verhuurd worden aan gezinsbubbels met aangepaste prijzen. Ook heel wat hotels en B&B’s stellen veiligheidsmaatregelen doorgevoerd te hebben waardoor mensen perfect veilig op vakantie kunnen gaan.
Verder doet de sector een oproep om in de toekomst vaker in eigen land op vakantie te gaan met respect voor de veiligheidsregels.
(Voorlopig geen extra maatregelen in Brussel: wel mondmaskerplicht mogelijk.)