Voorlopig geen extra maatregelen in Brussel: wel mondmaskerplicht mogelijk

Het coronavirus is aan een opmars bezig in Brussel. Toch voert het hoofdstedelijk gewest voorlopig geen extra maatregelen door. Het zal wel verplicht worden om in heel de hele regio Brussel een mondmasker te dragen in het openbaar als de drempel van 50 besmettingen op 7 dagen tijd per 100.000 inwoners wordt overschreden.

In het hele Brussels hoofdstedelijk gewest is het coronavirus wijdverspreid. Inge Neven, hoofd van de bevoegde gezondheidsinspectie in Brussel, wijst er op de persconferentie echter op dat de groei “niet meer exponentieel is”. Neven stelt wel dat er de afgelopen 10 dagen sprake was van een duidelijke stijging van het aantal nieuwe besmettingen.

Vooral jonge mensen besmet

In 17 van de 19 Brusselse gemeenten is de alarmdrempel van 20 besmettingen op 7 dagen tijd per 100.000 inwoners al overschreden. Het zijn voornamelijk mensen tussen 20 en 49 jaar die in Brussel besmet raken.

Voor jonge mensen heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) dan ook een duidelijke boodschap: “De regels zijn er niet per se voor jullie, maar voor de meest fragiele mensen in onze maatschappij.”

Toch is er in drie Brusselse rusthuizen sprake van een cluster. Er is sprake van een lichte stijging van het aantal hospitalisaties, maar Neven stelt dat die niet verontrustend is.

Mondmaskerplicht mogelijk

De Gewestelijke Veiligheidsraad heeft aangekondigd mondmaskers te verplichten zodra de drempel van 50 besmettingen op 7 dagen tijd per 100.000 inwoners wordt overschreden. Vandaag staat dat aantal op 38.

“De tijd van sensibilisering is voorbij”, zei Vervoort. Vanaf nu zullen de maatregelen strenger gehandhaafd worden in de hoofdstad. “We zitten nu in de fase van sancties, respecteer de regels”, zegt Vervoort.

Vervoort herhaalde nog eens de regels: afstand houden, het mondmasker dragen waar verplicht, de quarantaine respecteren, handen voldoende wassen, meewerken met contacttracing en gegevens achterlaten bij bijvoorbeeld horeca en fitnesscentra.

Telewerk blijft norm

Daarnaast blijft telewerk in Brussel, net als in de rest van het land, sterk aanbevolen: “Ik vraag de werkgevers niet alleen aandacht te hebben voor de werkplekken zelf, maar ook voor de cafetaria of ontspanningsruimtes”, stelde Vervoort. De communicatie van de Nationale Veiligheidsraad wordt in 33 talen vertaald, “zodat we alle gemeenschappen kunnen bereiken”, zei Vervoort.

Meer
Lees meer...