Coronavirus: aantal nieuwe besmettingen stijgt opnieuw, maar dat was ingecalculeerd

Het daggemiddelde van het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen in ons land ligt vandaag zo’n tien procent hoger dan het daggemiddelde van gisteren. Toch is er geen reden voor paniek. Pinkstermaandag wordt sinds vandaag namelijk niet meer meegeteld voor het daggemiddelde. Omdat minder testen op feestdagen zich laten testen, waren de cijfers de voorbije week dus kunstmatig iets te laag. Ondertussen naderen we in België wel bijna 25.000 coronadoden.

In de periode van 25 tot en met 31 mei zijn in België gemiddeld 1.875 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is 8 procent minder dan de zeven dagen daarvoor. Het is wel een stuk hoger dan het daggemiddelde van gisteren. Dat heeft echter meer met de manier van tellen te maken. Tot gisteren zal Pinkstermaandag nog in de getelde week en nu niet meer. En aangezien er op weekends en feestdagen altijd minder testen worden afgenomen, ligt het aantal besmettingen dan ook sowieso lager.

Er zijn in diezelfde periode gemiddeld 47.000 coronatesten per dag afgenomen. 4,4 procent van die testen bleek positief. Dat is een daling van 1 procent. Hier zien we dus ook dat er gemiddeld meer testen zijn afgenomen terwijl de positiviteitsratio – het percentage testen dat positief bleek – verder blijft dalen.

Ziekenhuisopnames

Er zijn gisteren 74 mensen opgenomen voor Covid-19. 126 anderen mochten het ziekenhuis verlaten. Daardoor liggen nu 1.063 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 61 minder dan de dag ervoor. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu 364 mensen met Covid-19. Dat zijn 13 minder dan gisteren.

Tussen 28 mei en 3 juni zijn dagelijks gemiddeld 78,1 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een daling van 22 procent in vergelijking met de week ervoor.

Overlijdens

Het gemiddelde aantal overlijdens aan de gevolgen van Covid-19 ligt nu op 14,1 per dag voor de periode van 25 tot en met 31 mei. Dat is 23,3 procent lager dan de week ervoor. In totaal stierven nu al 24.995 mensen aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in België.

Vaccinaties

Op 2 juni hadden in België al 4.800.457 mensen hun eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is goed voor 52,1 procent van de volwassen bevolking of 41,7 procent van de totale bevolking.

2.270.506 mensen kregen al een tweede dosis. Dat is 24,6 procent van de volwassen bevolking, ofwel 19,7 procent van de totale bevolking. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.

Lees ook: San Marino wil toeristen lokken door hen een coronavaccin aan te bieden

(jvdh)

Meer
Lees meer...