Er vielen de afgelopen 24 uur opnieuw meer dan honderd doden, 107 om precies te zijn. De dodentol in België door het coronavirus staat op 8.521. Daarnaast is er sprake van 591 nieuwe coronabesmettingen. Het gaat om 362 gevallen in Vlaanderen, 143 in Wallonië en 57 in Brussel. Dat blijkt uit de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. De experts zien wel twee positieve trends: de griepklachten en de afwezigheidsgraad op het werk liggen opnieuw op het niveau van de voorbije jaren.
Van de 591 nieuwe coronabesmettingen werden er 160 vastgesteld in de woonzorgcentra. In totaal werden officieel al 52.011 besmettingen vastgesteld in ons land. Van de 107 overlijdens sinds gisteren vielen er 39 doden in de ziekenhuizen en 63 in de woonzorgcentra.
Daarnaast werden de jongste 24 uur opnieuw 108 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen en mochten 221 mensen het ziekenhuis weer verlaten. Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorgen is gedaald met 34. In totaal zijn daar nu 508 bedden bezet.
(Ook geen festivals en grote voetbalwedstrijden in 2021? Nederland wacht alvast op vaccin.)
Afwezigheid op werk
De ziekenhuiscijfers zijn erg late indicatoren van de evolutie van het coronavirus. Zo worden patiënten gemiddeld twee weken na de besmetting pas opgenomen. Daarom maken experts nu gebruik van andere indicatoren om het coronavirus te bestuderen.
“De ziekenhuiscijfers zijn late indicatoren, het is ook belangrijk dat we bijkomende factoren volgen die vroegere signalen geven”, zegt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie. “Een van de bijkomende factoren is de afwezigheid op het werk wegens ziekte.”
“Rond medio maart was er een duidelijke piek in het ziekteverzuim bij de Belgische ambtenaren, ondertussen is dat verdwenen. Dat is interessant, dat toont dat er niet meer dan normaal mensen ziek zijn bij de Belgische bevolking.”
(Amper 6 procent van Belgen bouwde antistoffen op, groepsimmuniteit wordt niet oplossing voor crisis.)
Griepklachten
Een tweede indicator die een vroeg signaal kan geven van de evolutie van het coronavirus is het aantal raadplegingen bij de huisarts voor griepachtige aandoeningen.
“Momenteel zitten we ongeveer aan 89 raadplegingen per honderdduizend inwoners voor griepachtige klachten bij huisarts”, zegt Van Gucht. “Dat is een laag cijfer en zakt nog verder. Het evolueert in de goede richting.”
(Dedecker nodigt tweedeverblijvers uit aan zee en noemt Wilmès “wereldvreemd”.)
Contactonderzoek
Van Gucht lichtte ook toe hoe het contactonderzoek in de toekomst georganiseerd zal worden: “Dat is heel belangrijk om te verhinderen dat het virus verder kan verspreiden.”
Er zal een nieuwe methode gehanteerd worden die nu al wordt gebruikt bij ziektes zoals de mazelen en tuberculose. “Nu gaan we dit uitvoeren voor Covid-19 op veel grotere schaal”, zegt Van Gucht.
Van Gucht zegt dat de alarmsignalen symptomen zijn zoals plotse erge vermoeidheid, plotse spierpijn, het verlies van geur en smaak, koorts, hoesten en waterige diarree. “Dan is het belangrijk dat u onmiddellijk thuis blijft en uw huisarts belt”, waarschuwt Van Gucht.
De huisarts beslist dan of de patiënt al dan niet getest wordt. Wie effectief besmet is met het coronavirus moet ook zijn of haar huisgenoten aanraden om thuis te blijven. De kans is namelijk groot dat zij ook besmet raakten met Covid-19.
(Italiaanse wetenschappers beweren eerste werkende coronavaccin te hebben ontwikkeld.)
Lijst met contacten
Als uit de test blijkt dat je besmet bent, zal de huisarts je vragen om je nummer door te geven aan de contactonderzoeker. Die zal je telefonisch of via een sms contacteren. De onderzoeker zal dan in samenwerking met de patiënt een lijst overlopen met de contacten die de zieke persoon heeft gehad, vanaf twee dagen voor de eerste symptomen.
“Mensen kunnen reeds besmettelijk zijn vanaf twee dagen voor de eerste symptomen uitbreken, en ze blijven besmettelijk zeven dagen na de eerste symptomen”, zegt Van Gucht.
De onderzoeker zal alle contacten uit die lijst opbellen. Die krijgen dan de boodschap dat ze in contact kwamen met een besmette persoon. De identiteit van de patiënt blijft altijd geheim. Aan hen wordt ook gevraagd om extra alert te zijn en, indien er dicht contact was met anderen, twee weken thuis te blijven.
“De enige goede manier om te vermijden dat mensen andere mensen besmetten, is door dit contactonderzoek. Dan kan u op voorhand al weten at u mogelijk besmet bent, en dat contact met anderen moet mijden”, zegt Van Gucht. “Dit kan een grote impact hebben op het vermijden van de verdere verspreiding van het virus.”