Cristiano Ronaldo redt Portugal tegen Ierland met twee doelpunten in slotfase en heeft zo mythisch record beet

Cristiano Ronaldo heeft nog maar eens voetbalgeschiedenis geschreven. De 36-jarige sterspeler nam het woensdagavond met Portugal in de kwalificaties voor het WK in 2022 op tegen Ierland. Portugal leek daar verrassend op een thuisnederlaag af te stevenen tot Ronaldo met twee doelpunten in de 89ste en 96ste minuut het tij nog wist te keren. De Portugees zit nu aan 111 interlanddoelpunten en is daarmee alleen recordhouder.

Of je er nu fan van bent of niet, niemand kan ontkennen dat Cristiano Ronaldo als voetballer een fenomeen is. De Portugees is op zijn 36ste nog steeds in topvorm en breekt de laatste jaren het ene record na het andere. Ook bij zijn nieuwe club Manchester United verwachten de fans topprestaties en vooral doelpunten.

Maar voor Ronaldo na twaalf seizoenen afwezigheid zijn terugkeer kan vieren in het shirt van ManU had hij interlandverplichtingen. Portugal speelt in de kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal in Qatar in 2022 tegen Ierland (thuis op 1 september) en Azerbeidzjan (uit op 7 september). Tussendoor speelt Portugal op zaterdag 4 september een oefenwedstrijd tegen Qatar. Die match gaat door in het Hongaarse Debrecen waar Qatar tijdelijk een uitvalsbasis heeft voor enkele Europese oefeninterlands.

Ronaldo, de verlosser

De interlandbreak dreigde voor Portugal met een forse uitschuiver te beginnen. Na een kwartier miste Cristiano Ronaldo een strafschop en vlak voor rust kopte de Ierse verdediger John Egan de bezoekers op voorsprong. Bondscoach Fernando Santos greep na de rust al snel in met enkele vervangingen en dat leverde ook kansen op voor Portugal. 

Toen de thuisploeg zich leek te zullen moeten neerleggen bij een nederlaag was het moment van Cristiano Ronaldo gekomen. Met twee krachtige kopbaldoelpunten in de 89ste en 96ste minuut bezorgde bij Portugal toch nog de drie punten. Ze staan daarmee bovenaan Groep A met drie punten meer dan Servië en en vier meer dan Luxemburg die beiden wel één wedstrijd minder gespeeld hebben. Ierland blijft troosteloos achter met nul op negen.

Guinness World Records

Zijn 110de en 111de interlandgoals waren niet alleen goed voor een nipte zege voor Portugal, maar bezorgen Cristiano Ronaldo ook een indrukwekkend record. Geen enkele voetballer wist ooit meer doelpunten te scoren voor zijn nationale ploeg. Tot nu toe was record in handen van de mythische Iraanse aanvaller Ali Daei met 109 doelpunten. Op het afgelopen EK voetbal wist Ronaldo al medeleider te worden, maar nu is hij alleen recordhouder. Het leverde hem meteen een plaatsje op in het Guinness World Records.

De vorige recordhouder Ali Daei had enkele maanden geleden Cristiano Ronaldo al gefeliciteerd toen die op gelijke hoogte was gekomen met hem. “Ik ben vereerd dat deze indrukwekkende prestatie toebehoort aan Ronaldo, een grote voetbalkampioen en zorgzame humanist die levens over de hele wereld inspireert en beïnvloedt”, schreef de ondertussen al 52-jarige Daei toen.

111 goals tegen 45 verschillende landen

De indrukwekkende reeks van Cristiano Ronaldo begon op 12 juni 2004 met zijn eerste interlandgoal tegen Griekenland op het Europees kampioenschap. Dat tornooi zou voor de piepjonge huilende Ronaldo pas eindigen in de finale met een 0-1-nederlaag tegen datzelfde Griekenland. 

De voorbije zeventien jaar trof hij raak tegen maar liefst 45 verschillende landen. Met zeven tegendoelpunten zijn Litouwen en Zweden zijn favoriete slachtoffers. Tegen de Rode Duivels kon Ronaldo tot nu toe drie keer scoren. Iets meer dan de helft (58) van zijn 111 interlandgoal scoorde hij met rechts tegenover 25 doelpunten met links. Als kopbalspecialist mag het niet verwonderen dat hij ook 28 goals met zijn hoofd maakte. 

Kapers op de kust?

In tegenstelling tot bij heel wat andere van zijn records moet Cristiano Ronaldo hier niet vrezen voor zijn eeuwige concurrent Lionel Messi. Die heeft op dit moment een achterstand van 35 doelpunten. De kans dat de ‘maar’ twee jaar jongere Argentijn die achterstand kan goedmaken, is zo goed als onbestaande. 

De grootste bedreiging lijkt op dit moment de bij ons compleet onbekende Ali Mabkhout uit de Verenigde Arabische Emiraten. Een maand voor zijn 31ste verjaardag zit de spits van Al Jazira al aan 76 goals. Daarvoor had hij amper 92 interlands nodig. Vooral de laatste jaren tikt het doelpuntensaldo van Mabkhout snel aan. Reden daarvoor is de hervorming in de Aziatische kwalificaties voor het WK voetbal. Door die hervorming zitten meer zwakke landen in de poules waar ze dan onder andere de Verenigde Arabische Emiraten ontmoeten met een trefzekere spits voorin.

De twee andere spitsen die het record van Cristiano Ronaldo de komende jaren mogelijk kunnen bedreigen, zijn wel grote namen. De 29-jarige Neymar scoorde voor Brazilië al 68 keer in 111 interlands. Romelu Lukaku is zelfs nog één jaar jonger, maar zit ook al aan 64 goals in 98 interlands.

Zo reageerde Cristiano Ronaldo op Instagram op zijn record

Meer
Lees meer...