De nieuwe Netflixreeks DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story met Evan Peters in de hoofdrol is een groot succes voor de streamingdienst. Maar niet iedereen is even tevreden over de serie. Zo reageren de families van de slachtoffers ontzet. Zij vinden dat de reeks hun trauma’s exploiteert en vinden het niet kunnen dat hun toestemming niet werd gevraagd.
Sinds vorige week kan je op Netflix kijken naar de reeks DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story. De reeks staat al in tientallen landen, waaronder ook België, op de eerste plaats in de Netflix top 10 met meest bekeken series. Maar er komt ook heel wat kritiek op de reeks.
DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story
DAHMER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story is is gebaseerd op de moorden van Jeffrey Dahmer, maar legt de focus vooral op de slachtoffers en de mensen die hem probeerden te stoppen. Daarbij ging de politie namelijk meermaals in de fout waardoor Dahmer ongestoord verder kon moorden.
De reeks haalde volgens Flixpatrol in 75 landen de eerste plaats in de top tien op Netflix en blijft daar ook nog steeds staan. Maar de meningen over de serie zijn verdeeld. Zo vinden veel mensen dat de reeks “de moordenaar romantiseert” en dat het de moorden van Dahmer sensationaliseert en gebruikt om geld te verdienen. Daarnaast komt er ook felle kritiek van de families van de slachtoffers.
Familie slachtoffers
Eric Perry, een van de familieleden van Errol Lindsey, reageerde via Twitter. Errol Lindsey werd in 1991 vermoord door Dahmer. Hij reageerde op een video die de acteerprestaties uit de reeks vergeleek met de echte beelden van Rita Isbells, de zus van Errol en de nicht van Eric. Eric Perry schreef: “Ik ga niet zeggen waar iedereen naar mag kijken. En ik besef dat true crime enorm populair is tegenwoordig. Maar als je benieuwd bent naar de slachtoffers: mijn familie, de Isbells, is niet te spreken over de reeks. Het haalt onze trauma’s terug naar boven en waarom? Hoeveel films/series/documentaires hebben we nodig?”
Vervolgens ging hij dieper in op het bewuste fragment waarop hij reageerde. “Het is gestoord dat ze de mental breakdown van mijn nicht hebben nagemaakt. Ze stond oog in oog met de man die haar broer folterde en vermoordde.”
Niet op de hoogte
In andere tweets gaf hij nog extra informatie over de reeks. Daarbij liet hij weten dat Netflix niet verplicht is om contact op te nemen met de familie van de slachtoffers. “Mijn familie ontdekte dat ze een reeks over Dahmer zouden maken op hetzelfde moment als alle andere mensen. Hoewel ze dus zeggen dat de reeks gemaakt werd ‘met respect voor de slachtoffers’ of ‘met waardigheid voor de families’, werd niemand gecontacteerd. Om de zoveel maanden worden m’n neven en nichten wakker met een hoop telefoontjes en berichtjes en dan weten ze dat er alweer een reeks over Dahmer is gemaakt. Het is verschrikkelijk.”
Het verhaal van Jeffrey Dahmer werd al tientallen keren verfilmd, zowel in fictiereeksen en -films als in documentaires. Volgende maand verschijnt er bovendien nog een docureeks over de seriemoordenaar op Netflix.
De eerste tweet van Eric Perry werd meer dan 400.000 keer geliked en heel wat mensen reageerden verontwaardigd op het feit dat Netflix de families niet informeerde over de reeks.