David Choe, die nu te zien is in ‘BEEF’, onder vuur door podcast waarin hij vertelde hoe hij vrouw verkrachtte

David Choe is tegenwoordig te zien in BEEF als Danny’s criminele neef Isaac, maar ook in het dagelijkse leven, is de Amerikaanse acteur met Koreaanse roots geen onbeschreven blad. Zo kwam er recent een oude podcast bovendrijven waarin de acteur vertelde over hoe hij een vrouw verkrachtte.

Hoewel BEEF het geweldig doet op Netflix, komt er heel wat kritiek op een van de acteurs uit de reeks. Het gaat daarbij om David Choe, die negen jaar geleden in een podcastaflevering in detail vertelde over een verkrachting, maar later verklaarde dat alles “verzonnen” was.

BEEF

BEEF is een van de populairste series van het moment. De reeks is een samenwerking tussen Netflix en het productiehuis A24, dat ook verantwoordelijk was voor Oscarwinnaar Everything Everywhere All At Once. In BEEF volgen we twee personen wiens levens met elkaar verstrikt worden na een geval van verkeersagressie.

De reeks, met Steven Yeun (Danny) en Ali Wong (Amy) in de hoofdrollen, wordt overwegend positief onthaald. Daarbij zijn critici vooral onder de indruk van de indrukwekkende mix tussen verschillende genres. Maar een van de acteurs uit de reeks ligt onder vuur.

David Choe

In 2014 had David Choe zijn eigen podcast DVDASA, samen met pornoster Asa Akira. In een aflevering die verscheen in maart 2014 vertelde Choe in detail over hoe hij een vrouw verkrachtte. Hij had het over een massage die hij kreeg van een vrouw met de naam Rose. Tijdens de massage werd Choe naar eigen zeggen opgewonden en begon hij te masturberen. “Ik begon mezelf te bevredigen. Waarop zij stopte met me masseren. En ik zei: ‘Sorry, maar ik kan me niet bedwingen, kan je gewoon doen alsof ik dit niet aan het doen ben en verder gaan met de massage?’ Daarop stemde ze in. Daarna vroeg ik of ik haar kont mocht aanraken, dus ik reikte m’n hand uit, maar ze trok zich weg.”

En daar stopte het niet. Vervolgens bleef hij zich bevredigen en probeerde hij Rose te overtuigen om seks met hem te hebben. Maar zij was “definitely not into it“. Daarna dwong hij haar om hem oraal te bevredigen. Na dit verhaal te horen, reageerde Choe’s cohost Asa Akira verbouwereerd. “Dus je vertelt me dat je een verkrachter bent en enkel opgewonden kan raken door verkrachting”, waarmee Choe instemde.

“Verzonnen”

Toen de aflevering van de podcast in 2014 verscheen, veroorzaakte dat al een golf van kritiek. Daarop reageerde Choe met een statement waarin hij zei dat het volledige verhaal verzonnen was en dat hij gewoon z’n vrienden, cohosts en podcastteam wilde provoceren.

“Het doel van al mijn podcasts is om mijn vrienden en cohosts uit te dagen en te provoceren. We dollen en lachen met elkaar. Het is een donkere, smakeloze en compleet irrelevante show waarin we f*cken met iedereen die luistert, maar vooral met onszelf. We verzinnen en vertellen verhalen. Het is geen nieuwsshow. Het is geen representatie van de werkelijkheid. Je zal er geen betrouwbare informatie over mij of m’n leven vinden. Het is mijn versie van de realiteit, het is een vorm van kunst die mensen soms als beledigend ervaren. Het spijt me als iemand dacht dat deze verhalen echt waren. Dat waren ze niet.” Hij besloot met “Ik ben geen verkrachter. Ik haat verkrachters, ik vind dat ze verkracht en vermoord moeten worden.”

Opnieuw onder de aandacht

In 2017 mocht Choe een muur schilderen in Manhattan, waarbij zijn verkrachtingsverhaal opnieuw kwam bovendrijven. Toen deelde hij opnieuw een statement waarin hij herhaalde dat het verhaal verzonnen was. “Ik vertelde het verhaal waarin ik zei dat ik een vrouw seksueel misbruikte om een shockreactie te veroorzaken. Hoewel ik deze woorden zei, heb ik deze daden nooit uitgevoegd. Het is niet gebeurd. Ik heb geen enkele geschiedenis met seksueel misbruik. Het spijt me dat ik mensen heb gekwetst met mijn woorden uit het verleden. Seks zonder consent is verkrachting en het is nooit grappig of gepast om daarmee te lachen.”

Doordat David Choe nu zijn acteerdebuut maakt in BEEF, is de controverse opnieuw gaan bovendrijven. Het is de eerste rol van Choe, die ook de schilderijen maakte die aan het begin van elke aflevering van BEEF te zien zijn. Deze keer kwam er nog geen statement, maar zou Choe wel proberen om het fragment te verwijderen van het internet, door het te rapporteren als auteursrechteninbreuk. Maar het kwaad is toch geschied, want heel wat mensen dreigen ermee om BEEF te boycotten. Netflix en A24 hebben voorlopig nog niet gereageerd op de heisa.

Bekijk hier nog eens de trailer van BEEF:

https://youtu.be/AFPIMHBzGDs

BEEF is een van de reeksen op onze top 50 met de beste reeksen op Netflix. Bekijk hier de volledige reeks.

Meer
Lees meer...