De 10 beste games die je alleen op Xbox One kan spelen

Dit zijn volgens ons de beste Xbox One-exclusives van het moment. Games die je dus niet kan spelen op PlayStation 4, PC of de Nintendo Switch. Of je nu de trotse eigenaar bent van een nieuwe Xbox One X of een bonafide veteraan, deze 10 games moet je gespeeld hebben:

10. Player Unknown’s Battleground (2017)

Xbox X Enhanced

PlayerUnknown’s Battlegrounds is één van de populairste games die niet beschikbaar zijn op de PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Het stond mee aan de wieg van de battle royale-rage. Dit gaat dan wellicht ook bekend in de oren klinken: Battlegrounds is een first- en third-person shooter waarin maximaal honderd spelers op een eiland worden geplaatst met als doel als laatste over te blijven. Spelers kunnen er voor kiezen om alleen te spelen of met een team van maximaal vier spelers.

Iedere ronde start met spelers die vanuit een vliegtuig naar een eiland van ongeveer 8 bij 8 kilometer parachuteren. Het pad dat het vliegtuig vliegt, is willekeurig en iedere ronde anders. Elke paar minuten wordt het speelbare gebied kleiner om confrontaties te forceren. Spelers die buiten het speelbare gebied zitten, verliezen langzaam levenspunten. Een volledige ronde duurt vaak niet langer dan 30 minuten.

Aan het einde van de ronde krijgen spelers in-game valuta. De hoeveelheid valuta die een speler krijgt, varieert gebaseerd op de tijd dat ze levend waren, hoeveel spelers ze hebben vermoord, met hoeveel teamgenoten ze zitten en hoeveel schade ze aan andere spelers hebben toegebracht.

Aanvankelijk startte PlayerUnknown’s Battlegrounds op Xbox One met slechts één enkele kaart, maar het is sindsdien bijgewerkt met meerdere, en de ontwikkelaars zijn doorgegaan met het verbeteren van de game met updates om meer wapens, voertuigen en modi toe te voegen.

PlayerUnknown’s Battlegrounds staat in de schaduw van het populairdere Fortnite, maar onderschat het niet: met acht miljoen stuks is het de beste verkochte game ooit voor de Xbox One. Als je er de Windowsversie bijneemt, zijn er zelfs all meer dan 50 miljoen van verkocht.

Hoe lang het nog een exclusive blijft, is trouwens maar de vraag: er circuleren al een hele poos geruchten over een versie voor de PlayStation 4.

9. State of Decay 2 (2018)

Fans van The Walking Dead weten dit: het gevaarlijkste in een zombie-apocalyps (lees hier hoelang jij zou overleven) zijn niet per se de zombies – je slinkende voorraad voedsel, een of andere ziekte en vooral de andere overlevenden kunnen je in no time de das omdoen.

In State of Decay 2 moet je een groep onervaren overlevenden transformeren in een stabiele gemeenschap die in staat is om zichzelf te verdedigen tegen zombie-aanvallen, terwijl je op zoek gaat naar informatie over een remedie tegen het virus dat de mensheid om zeep helpt.

Gedeeltelijke actie en deels strategie, deze game, die fors beter is dan de voorganger uit 2013. ’t Is een groeier ook, en volhouden is de boodschap, want dan ontpopt het zich tot één van de beste zombie-games van het moment.

8. Sea of Thieves (2018)

We waren niet echt overweldigd toen Rare’s online multiplayer-piratenspel uitkwam eerder dit jaar. Lees hier onze uitgebreide review. Maar, we stipten toen al aan dat Microsoft en de legendarische Britse gamestudio beloofden dat “het een game in volle ontwikkeling was”. En zowaar: Sea of Thieves is upgrade na upgrade gegroeid tot een verrassend meeslepende ervaring. Maar het blijft een game die het beste van zichzelf prijsgeeft als je ‘m met een groep mensen speelt die je kent.

7. Ori and the Blind Forest (2015)

Charmant en – dat zie je gewoon – met liefde gemaakt: Ori and the Blind Forest is een van de beste games in zijn soort. Deze prachtige 2D-platformgame plaatst je in de rol van de schattige fluffball Ori terwijl je een verraderlijk bos verkent. Het is allemaal tot leven gebracht met prachtige handgetekende kunst, zijdezachte animatie en een opwindende soundtrack.

De gameplay doet denken aan Rayman en Metroid, en hoewel het op het eerste gezicht kids stuff lijkt, is Ori and the Blind Forest geen doetje van een spel: je doorzettingsvermogen zal ferm op de proef gesteld worden. Maar, geloof ons, Ori’s avontuur zal je van begin tot eind betoveren.

6. Sunset Overdrive (2014)

Sunset Overdrive is een bizarre open-world shooter van Insomniac, de mannen achter Ratchet & Clank (dat zelf een plekje op onze lijst van beste PlayStation 4-exclusives kreeg). Het is een ademloos en chaotisch spel met vol doldwaze humor. Toen het in 2014 uitkwam was het iets compleet nieuw, maar zelfs vier jaar later heeft het perfect de tand des tijds doorstaan. De engine van de game diende om het al even schitterende Spider-Man te maken. Die kroonde zichzelf tot snelst verkopende PlayStation-exclusive, dus dan weet je al genoeg!

Sunset Overdrive spel speelt zich af in 2027, in een fictieve metropool genaamd Sunset City. De speler bestuurt een medewerker van FizzCo, die de OD moet afslaan, een afkorting voor Overcharge Drinkers: mensen die mutanten zijn geworden na het drinken van de energiedrank van FizzCo.

De game heeft wall-runs, grind rails en zip-lines (denk, jaja, Spider-Man). En er is coöperatieve multiplayer-modus genaamd Chaos Squad, die spelers opdraagt ​​om een ​​reeks missies te voltooien met zeven spelers.

5. Halo: The Master Chief Collection (2014 & 2018)

Xbox X Enhanced

Er zijn al 70 miljoen Halo-games verkocht en daar is een reden voor: de originele drie Halo-games behoren tot de beste first-person shooters aller tijden. Halo 4 luidde een nieuw tijdperk in voor de serie toen ontwikkelaar 343 Industries het overnam van Bungie en zijn eigen succesvolle visie leverde, die zich afspeelde tegen een geheel nieuw soort vijand.

Voor wie deze games nog niet eerder heeft gespeeld, bundelt Halo: The Master Chief Collection ze allemaal samen met visuele verbeteringen, waaronder een complete revisie van Halo 2. Alle multiplayer-maps van de games zijn ook beschikbaar.

Sinds kort is het nog wat mooier: niet alleen zit Halo: The Master Chief Collection bij de Xbox Game Pass zodat je het als lid gratis kan downloaden, het onderging ook nog eens een massieve update (73 GB!). Als je een Xbox One X en een 4K-compatibele tv hebt, kan je de games nu in 4K UHD en HDR spelen. Aan 60 fps!

4. Gears of War 4 (2016)

Xbox X Enhanced

Never change a winning formula: Gears of War 4 is in wezen gewoon meer Gears of War met betere graphics en een paar kleine gameplay-tweaks. Qua knallen in third person, zonder al te veel stealth en hoog in adrenaline, is er sinds 2006 niks beter dan de Gears of War-games.

Het eerste Gears of War-spel gemaakt door Microsoft’s eigen studio The Coalition in plaats van Epic Games bouwt voort op wat de serie geweldig maakte, inclusief de duistere, op horror geïnspireerde campagnelocaties, creatieve en uiterst destructieve wapens (de kettingzaag is er uiteraard bij) en over the top-vijanden. De competitieve multiplayer is ook uitstekend, of je nu split-screen co-op speelt of online.

Alles bij elkaar genomen, is Gears of War 4 een opmerkelijk consistente shooter. Het zag er al dik oké uit op de Xbox One, maar de enhanced version voor de Xbox One X, met native 4K, aan tot 60 fps en in HDR, is gewoon magic. Geen wonder dat er dan ook heftig werd uitgekeken naar de aankondiging van een nieuw Gears of War-game!

3. Cuphead (2017)

Xbox X Enhanced

In Cuphead bestuur je een klein wit mannetje met een koffiekopje als hoofd. Maar laat dat je nu niet doen afhaken. Er zijn twee zaken die van Cuphead een ongelofelijke game maken: hoe het eruit ziet, maar ook hoe uitdagend het is. Oude mensen die zeuren dat “games vandaag de dag veel te gemakkelijk zijn, vroeger was het allemaal veel moeilijker” moeten dit maar eens vastnemen. Cuphead test niet alleen alleen je reflexen, maar ook je pure wilskracht. Studio MDHR heeft er ook een geweldig coöpspel om met een vriend te spelen van gemaakt.

Daarnaast is er de wonderbaarlijke setting, in een surrealistische tekenfilmwereld die sterk beïnvloed is door tekenfilms uit de jaren 30, met name het werk van Max Fleischer. Het spel heeft een korrelig filter, zoals bij oude films die in kwaliteit afgenomen zijn na meerdere keren afspelen. De dialogen, lettertypen en vijanden zijn met opzet ouderwets en oubollig, typisch voor de stijl van de jaren 30. De muziek in Cuphead bestaat voornamelijk uit ragtime en jazz, genres die ook veel voorkwamen in oude tekenfilms zoals Merrie Melodies van Warner Bros.

2. Forza Motorsport 7 (2017)

Xbox One X Enhanced

Fans van racegames zijn momenteel sowieso beter af met een Xbox One dan met een PlayStation 4. Los van het feit dat topgames als Dirt 4 en Cars 2 (lees hier onze review) hetzelfde spelen maar er beter uitzien op een Xbox One X dan op de PlayStation 4 Pro, zijn de twee beste en leukste racegames van het moment Xbox-exclusives.

Forza Motorsport 7 in 4K HDR-resolutie is niet alleen een lust voor het oog aan 30 fps, de AI is een pak verbeterd ten opzichte van voorganger Forza Motorsport 6, de handling ook, maar wat Forza Motorsport 7 het best doet is de combinatie van fun en realisme: het is een arcade racer die ook voor fans van driving sims werkt. De game bevat meer dan 700 auto’s en 30 verschillende circuits, die er dus allemaal picture perfect uitzien, ongeacht de weersomstandigheden.

1. Forza Horizon 4 (2018)

Xbox X Enhanced

In tegenstelling tot de Forza Motorsport-games die in de VS worden gemaakt door Microsofts Turn 10 Studios zijn de Horizon-spellen een meer arcade-y, open wereld-ervaring. De setting van de eerste Horizon was Colorado, de tweede speelde zich af aan de Côte d’Azure en de Italiaanse Rivièra (lees hier waarom ook die niet in je collectie mag ontbreken) en de derde vond plaats in Australië.

Forza Horizon 4 is niet zo bombastisch als zijn voorganger. En de meer introverte momenten van autorijden door herfstachtig of met sneeuw bedolven Groot-Brittannië zijn prachtig, vooral als een showcase voor Xbox One X.

De charme van de Horizon-serie is een allesomvattend recept dat het plezier van rijden boven alles viert. Forza Horizon 4 is gemakkelijk de beste exclusive van de Xbox One en het is één van die games die de aanschaf van de console waarop het draait rechtvaardigen, al was het maar omdat het van bij de release in de Xbox Game Pass zit, de tegenhanger van PlayStation Now.

De volledige review van Forza Horizon 4, dat uitkomt op 2 oktober, lees je hier.

Meer
Lees meer...