De 10 troeven die ons doen smelten voor Marie uit In Vlaamse Velden

Zondagavond is weer helemaal de avond van Eén geworden dankzij de serie In Vlaamse Velden. Maar ook dankzij een van de hoofdrolspelers: Lize Feryn (20), die de dochter des huizes Marie speelt. Van de catwalk in Milaan geplukt, toont ze week na week hoe veelzijdig ze is. Het was een briljante zet van de makers van de serie om voor de onbekende actrice te gaan. De oorlog duurde dan wel vier jaar, Marie had al na vier weken heel veel harten veroverd.

Op Twitter gaan ongeveer de helft van tweets over de reeks zelf, de andere helft gaat over Lize Feryn. Ze charmeert half mannelijk Vlaanderen, iedereen is verrast waar ze plots vandaan komt en heel wat Twitteraars willen haar naar Eurosong sturen. De actrice heeft een pak troeven en speelt die iedere zondag goed uit.

1. Ze is een toptalent

Laat ons beginnen met het belangrijkste: dat meisje kan acteren. Op haar twintigste haar debuut maken in een van de grootste series van het jaar, je moet het maar doen. Natuurlijk is deze rol haar op het lijf geschreven en moeten we nog afwachten wat er na In Vlaamse Velden zal komen, maar ze heeft geen moeite om op te vallen in een cast die er met acteurs zoals Wim opbroeck, Barbara Sarafian en Wietse Tanghe zeker mag zijn. En tegelijk houdt ze zichzelf voldoende op de achtergrond, want het is uiteindelijk de Eerste Wereldoorlog die het thema van de serie vormt, Marie Boesman is er maar één aspect van.

2. Ze is knap

We moeten eerlijk zijn als mannelijke kijker: ze mag er zeker zijn, die Marie.

Still YouTube

3. Ze speelt het onschuldige meisje

Marie is een jonge vrouw die de wereld net aan het ontdekken is. Het ogenblik dat ze haar broer in bed betrapt, is vermoedelijk haar eerste confrontatie met seksualiteit. Echt vreemd kijkt ze er niet van op, aangezien het haar droom is om dokter te worden. Maar de gemiddelde Vlaamse reeks vereist natuurlijk een goede seksscène en daar zal ook Marie niet aan ontsnappen. Volgens Lize Feryn stond die al in de derde draaiweek geprogrammeerd en dus voelde het behoorlijk onwennig aan. Je zou denken dat ze er als model geen problemen mee heeft, maar ze moest haar moeder beloven nooit naakt op een billboard te staan, zegt ze in Gazet Van Antwerpen.

4. Ze heeft een betoverende stem

Still YouTube

Stuur Marie naar Eurosong, klinkt het regelmatig op Twitter. Zeker nu de reeks meteen na de wekelijkse aflevering van Eurosong geprogrammeerd staat. We hebben veel respect voor de manier waarop Lize Feryn klassieke nummers onder begeleiding van een piano naar haar hand zet. Niet dat ze het grootste zangtalent van Vlaanderen is, maar we mogen niet vergeten dat ze die liedjes op een set tussen een massa camera’s gezongen heeft. Het helpt bovendien om haar onschuldige personage nog geloofwaardiger te laten overkomen.

5. Ze speelt mee in een oorlogsreeks

De oorlog is altijd een succesformule geweest voor films, tv-series en boeken. Het is historisch erfgoed dat we van generatie op generatie doorgeven. Voor de jongste kijkers lijkt de oorlog misschien niet meer dan een onderdeel van de geschiedenisboeken. Stilaan verdwijnen immers de grootouders die zelf ooit de Duitse bezetting hebben meegemaakt (WO II dan). Een spijtige getuige hiervan was het ogenblik dat een kandidate van Miss België enkele weken geleden gokte dat de Eerste Wereldoorlog ongeveer tien jaar geleden gebeurd is. Het is dus aan acteurs zoals Lize Feryn om de ware aard van de oorlog over te brengen. Wie in een sterke reeks of film hierover meespeelt, heeft bij het brede publiek onbewust een streepje voor.

Still YouTube

6. Ze is piepjong

Lize Feryn is perfect gecast voor de rol van Marie. De actrice is zelf nog maar 20 jaar oud en had precies honderd jaar geleden helemaal in de situatie van haar personage kunnen zitten. Misschien kunnen de makers van In Vlaamse Velden over 26 jaar nog eens beroep doen op de actrice om een rol te spelen in een serie over de Tweede Wereldoorlog. Maar wie weet tot waar Lize Feryn het dan al geschopt heeft.

7. Het is allemaal nog nieuw

Niet alleen Marie ontdekt de wereld, Lize Feryn doet dat ook wel een beetje in de acteerwereld. Het zag er voor ons nog een beetje onwennig uit toen ze moest poseren voor een foto op de MIA’s, hoewel ze de catwalk gewend is. Maar geen nood, Lize: dat wekt alleen maar meer sympathie op bij het publiek.

8. Ze is veelzijdig

Ze kan niet enkel acteren en zingen, Lize Feryn heeft op basis van de serie ook een dagboek uitgebracht.

9. Ze laat van zich horen op Twitter

Het leuke aan een jonge ster in wording: ze is actief op de sociale media. Meer zelfs, een blik op het Twitter-account van Lize Feryn toont dat ze zelfs regelmatig antwoordt op tweets van haar volgers. Dat zijn er verrassend genoeg wel nog maar iets meer dan 600. Of zou het niet de echte Lize zijn?

10. Ze doet ons verlangen naar meer

Lize Feryn had al een paar rolletjes voor In Vlaamse Velden, maar Vlaanderen kijkt zonder twijfel uit naar wat ze hierna gaat doen. In tussentijd kunnen we al even kijken naar de BBC-reeks The White Queen, die grotendeels in België werd opgenomen en waarin Lize Feryn ook een rolletje speelde.

Meer
Lees meer...