De 20 beste concerten op Graspop 2019 (in willekeurige volgorde)

Graspop
Graspop

De 24ste editie van Graspop Metal Meeting is achter de rug. Het festival was uitverkocht en verwelkomde maar liefst 155.000 bezoekers van meer dan 100 verschillende nationaliteiten. Ook qua affiche mogen ze in Dessel spreken van een ijzersterke editie. Dit waren de 20 beste concerten op Graspop 2019.

1. Slayer

Slayer sloot op vrijdag Graspop af met hun allerlaatste concert in België. Tom, Kerry, Paul en Gary waren in topvorm en hebben ter gelegenheid van hun afscheidstour nog eens alles gegeven. We kregen alle hits te horen, waaronder Angel of Death, Black Magic, Raining Blood, Hell Awaits, Chemical Warfare, War Ensemble en Dead Skin Mask.

Heel wat metalheads hadden ongetwijfeld kippenvel toen een emotionele Tom Araya na de show minutenlang, doodstil en moederziel alleen op het podium nog een laatste keer zijn troepen aanschouwde.

2. Slipknot

Slipknot trok met nieuwe maskers en een nieuwe plaat naar het festival voor een set van anderhalf uur. Het was hun zevende keer op Graspop en Slipknot behoort ondertussen tot het vast meubilair van het evenement. Zanger Corey Taylor beweerde zelfs dat Graspop voor de band “het belangrijkste metalfestival van de hele wereld” is. Hoogtepunten: Spit It Out, Duality, Psychosocial, People = Shit en Vermilion.

3. Lamb Of God

gmm

Dat het concert van Lamb Of God loeihard was, is een understatement. Zanger Randy Blythe riep en tierde alsof zijn leven ervan afhing en de grooves deden het hoofd van menig metalhead heen en weer zwieren. Vooral bij de bekendste nummers waren de reacties extatisch. We kregen vlak na elkaar Omerta, Ruin, Walk With Me in Hell, Now You’ve Got Something to Die For en As the Palace Burns te horen. “We’ve come here to do one thing and one thing only: completely fuck this place up!”, was de openingszin van Blythe, profetische woorden.

4. Carcass

Tijdens Kiss trakteerde Carcass hardcore wildebrassen op een portie brute grindcore. Frontman Jeffrey Walker deelde ook een steek uit naar de hardrockers: “You wanted the best you got the worst.” We kregen materiaal uit hun hele discografie te horen. Toppers waren Heartwork, Genital Grinder, Exhume to Consume, Reek of Putrefaction en Keep On Rotting in the Free World.

5. Philip H. Anselmo and the Illegals: perform a Vulgar Display of 101 Proof

Voormalig Pantera-zanger Phil Anselmo kwam drie jaar geleden in opspraak toen hij in een dronken bui “white power” riep en de hitlergroet bracht. Die stommiteit is hem intussen vergeven en met zijn band the Illegals bracht hij een set vol Pantera-songs. Om je vingers van af te likken! Hoogtepunten: A New Level, I’m Broken, Walk en Fucking Hostile.

6. Within Temptation

Within Temptation stond op het hoofdpodium geprogrammeerd tussen Amon Amarth en Slayer, maar de Hollanders brachten een fantastisch concert. De stem van Sharon den Ade was in topvorm en het aantal meebrullers was talrijk. Hoogtepunten: Mother Earth, Covered By Roses, What Have You Done en Supernova.

7. Candlemass

Epische doom metal van de bovenste plank. De veteranen van Candlemass staan aan de wieg van dat subgenre en ze toonden op Graspop dat ze het nog steeds kunnen. Bovendien brachten ze onlangs hun twaalfde plaat ‘The Door to Doom’ uit. Hoogtepunten: Solitude, Dark Reflections en Sorcerer’s Pledge.

8. Municipal Waste

Dikke thrash metal en een grote middelvinger naar Trump! Alleen spijtig dat zee op de nogal kleine Jupiler Stage stonden.

9. Amon Amarth

Viking metal om U tegen te zeggen. De vikings uit het Hoge Noorden bewezen voor de zesde keer op Graspop een eerbetoon aan Thor en Odin, al gaan die wellicht met oorpijn naar huis. Hoogtepunten: The Pursuit of Vikings, Twilight of the Thunder God, Guardians of Asgaard, Raise Your Horns en Raven’s Flight.

10. Kiss

Zo fake als het maar kan zijn, maar ook even aanstekelijk. De ouwe rotten van Kiss lieten voor een laatste keer aan Graspop zien dat ze “the hottest band in the world” zijn. Hoogtepunten: Rock and Roll All Nite, Beth, Black Diamond, Cold Gin, Lick It Up, Deuce en Shout It Out Loud.

11. Lynyrd Skynyrd

Ook Lynyrd Skynyrd kwam hun afscheidsconcert geven op Graspop. We kregen een fenomenaal optreden voor de kiezen waardoor we onze even op de Amerikaanse prairie waanden. Hoogtepunten: Free Bird, Sweet Home Alabama en Simple Man.

12. Anthrax

Authentieke thrash metal van formaat! Moshpits en meebrullers waren de name of the game. Hoogtepunten: Indians, Caught in a Mosh, I Am the Law en Antisocial.

13. Testament

Hoogtepunten: The Formation of Damnation, Brotherhood of the Snake, Disciples of the Watch en Into the Pit.

14. Behemoth

Hoogtepunten: Chant for Eschaton 2000, Sabbath Mater en Conquer All.

15. Disturbed

Hoogtepunten: Down With the Sickness, The Game, Inside the Fire, Stricken en The Light.

16. Trivium

Hoogtepunten: In Waves, The Heart From Your Hate, Strife en Until the World Goes Cold.

17. Sabaton

Hoogtepunten: The Last Stand, Far From the Fame, The Lost Battalion en Diary of an Unknown Soldier.

18. Possessed

Hoogtepunten: No More Room in Hell, The Exorcist en The Eyes Of Horror.

19. In Flames

Hoogtepunten: The End, Cloud Connected, I Am Above en Colony.

20. Immolation

Hoogtepunten: When the Jackals Come, Lower, Immolation, World Agony en A Spectacle of Lies.

Gesponsorde artikelen