Left Right
scrollTop top

De 61 nummers uit de maand januari die je volgens ons gehoord moet hebben: met onder andere Pearl Jam, Admiral Freebee, Nathaniel Rateliff, Kate Tempest, Gorillaz, Dua Lipa, Celeste en Mintzkov


Een stortvloed van singles kwam er op ons af in januari. Uit de letterlijk honderden nieuwe nummers hebben wij de allerbeste geselecteerd en in een praktische playlist gegoten. Vier uur nieuwe muziek en je bent weer helemaal mee!

1. Pearl Jam – Dance Of The Clairvoyants

Beginnen doen we met een klepper, want als Pearl Jam iets nieuw uitbrengt, is dat altijd een belevenis. In 2018 verscheen de losse single Can’t Deny Me, maar het laatste volledige album dat we van Pearl Jam kregen was ‘Lightning Bolt’ en dat dateert uit 2013. Dance Of The Clairvoyants is de voorloper van het nieuwe album ‘Gigaton’ dat op 27 maart uitkomt. Het wordt de elfde plaat van de groep. Of het geluid van de nieuwe single – dat al hier en daar met Talking Heads werd vergeleken – wordt doorgetrokken op dat gehele album valt nog af te wachten. Dat er een aantal nieuwe nummers in hun set op Rock Werchter deze zomer (ze spelen er op donderdag 2 juli) te horen zullen zijn, lijkt dan weer een zekerheid.

2. Destroyer – Cue Synthesizer

Ook al aan zijn twaalfde plaat toe is Daniel Bejar die we beter kennen als Destroyer. Ook hij voelt zich de laatste platen veel beter in zijn sas bij de mix tussen elektronica en gitaar. Op de nieuwe single Cue Synthesizer klinkt dat alvast fantastisch. De nieuwe plaat ‘Have We Met’ is sinds gisteren uit. Het optreden in Trix volgt op 3 mei in Trix, op een iets bescheidener podium dan dat van Rock Werchter maar met evenveel klasse.

3. Ghostpoet – Concrete Pony

Voorlopig geen concertdata voor Ghostpoet, wel een nieuwe single en de aankondiging van een nieuw album. ‘I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep’ verschijnt op 1 mei. Voor de schitterende, maar onderschatte Obaro Ejimiwe wordt het zijn vijfde album. Zelf stopt Obaro Ejimiwe zich liefst nog in geen enkel hokje en al zeker niet in dat van de hip- of triphop. Of hij het geluid van zijn vorige album ‘Dark Days & Canapés’ (2017) – waarop opvallend veel gitaren te horen waren – doortrekken zal, valt nog af te wachten.

4. Raymond van het Groenewoud – Bitter En Bot

Raymond wordt er 70 dit jaar en dat wil hij allesbehalve ongemerkt voorbij laten gaan. Er komt een uitgebreide tournee aan, er wordt gewerkt aan een documentaire, maar er zal ook een nieuwe plaat verschijnen. Naar ‘Speel’ zullen we vanaf 14 februari kunnen luisteren en dat is een plaat waarop Raymond zijn nummers tijdsgewijs beperkt heeft gehouden: drie minuten of rond de drie minuten. Dat je daarmee niets verliest, bewijst de eerste knappe single Bitter En Bot. Vrolijk is het niet, maar we zingen het wel al mee onder de douche.

5. Admiral Freebee – No Ordinary Moments

Het vorige album van Raymond van het Groenewoud met enkel nieuw werk heette ‘De Laatste Rit’ (2011) en werd geproduceerd door Tom Van Laere. Die kennen we dan weer beter als Admiral Freebee en ook die bereidt zijn eerste plaat sinds ‘Wake Up And Dream’ (2016) voor. De eerste single klinkt alvast zoals we De Admiraal nog niet eerder gehoord hebben. Hij staat erin stil bij het genadeloos voortschrijden van de tijd. Dat er minder gitaar op de plaat te horen zal zijn, ligt dan weer aan een opgelopen tenniselleboog.

6. Demi Lovato – Anyone

In 2018 stuurde Demi Lovato het erg kwetsbare nummer Sober de wereld in. Daarin zong de zangeres directer dan ooit over haar gevecht met verslaving, en haar terugval. In haar nieuwe single Anyone zingt ze opnieuw over het gevecht dat ze levert. Ze bracht het nummer onlangs op de Grammys. Ze moest erbij huilen en moest opnieuw starten. Het was haar eerste optreden in twee jaar.

7. Nathaniel Rateliff – And It’s Still Alright

In ons land is Nathaniel Rateliff vooral bekend in het gezelschap van zijn Night Sweats, maar voor hij twee platen met die band uitbracht, had hij ook al twee soloplaten uitgebracht. Zijn nieuwe album ‘And It’s Still Alright’ wordt opnieuw een solo album en daar heeft de man een goede reden voor.

Tijdens het schrijfproces kwam initeel het thema van Rateliffs stukgelopen liefdesrelatie aan bod, maar dit nam een andere wending toen zijn goede vriend en producer van de vorige twee Nathaniel Rateliff & The Night Sweats albums, Richard Swift, overleed in juli 2018. De titelsong en eerste single uit de plaat heeft hij dan ook opgedragen aan zijn goeie vriend. In een interview met Rolling Stone zei de zanger dat hij altijd de hoop in de duisternis wil blijven zien en dat hij dat met deze plaat wil proberen delen. Hij nam de plaat op in de studio van Richard.

Nathaniel Rateliff speelt op 24 april in de Capitole in Gent onder de titel ‘A Special Night With Nathaniel Rateliff’. Lijkt ons niet te missen.

8. Mighty Oaks – Tell Me What You’re Thinking

De Berlijnse groep Mighty Oaks – bestaande uit een Amerikaan, een Brit en een Italiaan – heeft het dan weer over hoe moeilijk communicatie kan zijn in een tijd waarin we meer dan ooit met elkaar communiceren. Elkaar in de ogen kijken en het gesprek aangaan, dat is nooit eerder zo moeilijk gebleken volgens hen. Op 26 februari kan je hen terugvinden in de AB. Ben jij er ook bij?

9. Jonathan Wilson – In Heaven Making Love

Het was onlangs toen we een LP bestelde op bol.com dat we ‘Gentle Spirit’ van Jonathan Wilson per ongeluk kregen meegestuurd. Na enkele berichten over en weer met de klantendienst bleek dat we de plaat gewoon mochten houden, waarvoor dank. Een herbeluistering van ‘Gentle Spirit’ bracht ons ertoe om eens uit te vogelen waar de heer Wilson dezer dagen zoal mee bezig was. Bleek dat hij net een nieuwe single had uitgebracht: het lichtvoetige, vrolijkmakende en compacte In Heaven Making Love. Op 6 maart volgt het nieuwe album ‘Dixie Blur’.

10. Nada Surf – So Much Love

Nu we bij de vrolijkmakende liefdesliedjes zijn aangekomen, kunnen we niet om de nieuwe van Nada Surf heen. Hun negende album ‘Never Not Together’ komt er volgende week aan. Op 2 april spelen ze in de Botanique in Brussel. De laatste tickets voor dat concert zijn nu verkrijgbaar.

11. The 1975 – Me & You Together Song

Ook nog in de categorie “vrolijke liefdesliedjes”: de nieuwe single van The 1975, die vaker van genre wisselen dan wij van ondergoed. Ver in het jaar, op 9 oktober, kan je de groep aan het werk zien in de Lotto Arena, om het hoekje bij het Sportpaleis.

12. MEYY – Common Love

Al eens van MEYY gehoord? Ze heet eigenlijk Charlotte Meyntjens, ze woont in Brussel en studeert in Delft. Common Love is haar tweede single en net als de vorige, Angelic Eyes, is die te vinden op haar kersverse ep ‘Spectrum’. Dit voorjaar trekt ze op tournee en is ze onder andere te zien in de nieuwe OLT Club in Antwerpen. Op 27 maart wordt daar aankomend vrouwelijk Belgisch talent in de kijker gezet.

13. Noémie Wolfs – Notorious

Aankomend vrouwelijk Belgisch talent; daar mogen we ook Noémie Wolfs bijrekenen. Nu ze niet meer bij Hooverphonic zingt, is ze erg hard aan het werken om haar solocarrière gelanceerd te krijgen. Op 21 februari verschijnt haar nieuwe album ‘Lonely Boy’s Paradise’ en de vooruitgestuurde singles laten horen dat dat wel iets is om naar uit te kijken. Vooral met deze nieuwe single zijn we helemaal mee. Op 7 maart stelt ze haar nieuwe album voor in de AB Club.

14. Dua Lipa – Physical

Dua Lipa heeft al lang niet genoeg meer aan een AB Club. Twee jaar geleden stond ze al in de Lotto Arena en nu doet ze met haar ‘Future Nostalgia’-tournee zelfs het Sportpaleis aan. Daar zal ze het beste van zichzelf geven op 2 mei. Haar nieuwe single Physical mikt duidelijk op de dansbenen en roept zelfs herinneringen op aan de gelijknamige 80’s-oorwurm van Olivia Newton-John. Dua Lipa brengt haar nieuwe album uit op 3 april.

15. Justin Bieber – Yummy

Justin Bieber kwam al op 1 januari aan de deur van 2020 kloppen. Ook hij staat te popelen om op tournee te vertrekken én een nieuwe plaat uit te brengen. En geloof het of niet, dat is al vijf jaar geleden. ‘Changes’ verschijnt op Valentijnsdag, eerste single Yummy is even aanstekelijk als onnozel.

16. New Hope Club & R3HAB – Let Me Down Slow

Ook New Hope Club brengt een album, hun eerste, uit op Valentijnsdag en ook deze eerste single is even aanstekelijk als onnozel. Voor wie de groep nog niet kent: dat is niet zo abnormaal. Ze zijn de nieuwste boysband uit het Verenigd Koninkrijk en worden getipt als opvolgers van One Direction. Als de nummers even aanstekelijk blijven, worden we fan.

17. Havelock – China Doll

Ook de Brit Havelock staat nog aan het prille begin van zijn carrière, maar het kan niet snel genoeg gaan. In december bracht hij nog een ep uit en nu is hij er al met een nieuwe single. Iemand als Havelock dreigt te verdrinken in het muzikale overaanbod dat vandaag heerst, maar veel radiovriendelijker als China Doll vind je de singles niet. En deze keer is dat een compliment.

18. Caribou – Never Come Back

Ook voor Caribou kan het niet snel genoeg gaan. Op 28 februari brengt hij ‘Suddenly’ uit, zijn eerste nieuwe album onder de naam Caribou sinds ‘Our Love’ uit 2014 en Never Come Back is al de derde single die hij daaruit vooruit stuurt. In april is de man in de Botanique te zien, maar die show is al een tijdje hopeloos uitverkocht.

19. Tame Impala – Lost In Yesterday

Ook voor Kevin Parker zijn Tame Impala is een release nakend. ‘The Slow Rush’ is verkrijgbaar vanaf 14 februari en ook hij zit ondertussen al aan voorsmaakje nummer vier. Ook opvallend: Patience – dat eind 2019 verscheen – zal niet terug te vinden zijn op ‘The Slow Rush’. Iets als Let It Happen of ‘The Less I Know The Better (de grote hits uit album ‘Currents’) hebben we in de aanloop naar de nieuwe plaat overigens nog niet gehoord, maar dat neemt niet weg dat we Tame Impala wel graag nog eens op een Belgisch podium aan het werk zouden willen zien. En hoewel Kevin Parker zijn zomer grotendeels zal besteden aan een Amerikaanse tournee, is er wel nog een mooi gaatje in het schema rond Rock Werchter, ideaal voor een paar Europese shows. Of die droom ook bewaarheid zal worden, dat valt nog af te wachten.

20. Collective Conscience feat. blackwave. – Sanctuary

blackwave. hoeven we ondertussen niet meer voor te stellen. Ze ondersteunen hier Collective Conscience, het nieuwe project van Bram Vanhove, die drumt bij het jazztrio. En laat Vanhove nu ook drummen bij Coely en…blackwave. inderdaad, en zo is het cirkeltje weer rond.

21. Khruangbin & Leon Bridges – C-Side

Zo zijn we als vanzelf bij het luikje “samenwerkingen” belandt. Ook Khruangbin en Leon Bridges hebben elkaar gevonden. Dat konden we eerder al horen aan de eerste gezamenlijke single Texas, Sun. Dat was de voorloper van een ep die op 7 februari verschijnen zal. C-Side is daarvan de tweede voorloper en heeft ons al bijna evenveel in zijn greep dan Texas, Sun.

22. Gorillaz feat. slowthai & Slaves – Momentary Bliss

Vanuit het niets kwam eind januari de aankondiging van een nieuwe single van Gorillaz. Bij de single hoort ook een webisode en alle websisodes samen zullen verzameld worden onder de noemer ‘Song Machine’. Er zullen er dus nog volgen, maar die zullen spontaan gedropt worden, wanneer de tijd er rijp voor is. Zo wil de groep rond Damon Albarn ontsnappen uit het stramien album-tournee-album-tournee-album.

23. Eminem – Darkness

Even onverwacht was het comebackalbum van Eminem dat de titel ‘Music To Be Murdered By’ heeft meegekregen. Op het album werkt de rapper onder andere samen met Ed Sheeran en de overleden rapper van Juice WRLD. Sommigen verwijten de rapper ook makkelijke sensatiezucht, vooral door deze track Darkness, waarin hij de schietpartij in Las Vegas uit 2017 bekijkt vanuit het gezichtsveld van Steve Paddock, de schutter. Wij vinden het nummer zeker geslaagd, met even geslaagde sample van The Sound Of Silence van Simon & Garfunkel.

24. Kate Tempest – Unholy Elixir

Kate Tempest trapt het nieuwe jaar af met een nieuwe rework van een van haar opmerkelijke nummers van haar geprezen album ‘The Book Of Traps And Lessons (2019): Holy Elixir wordt Unholy Elixir. Bijhorende video is naar de hand van Natalya Lobanova, die eerder al de videoclip maakte voor People’s Faces (Streatham Version). Op 17 juli staat Kate Tempest op Gent Jazz en dat is een aanrader.

25. Alice Boman – Everybody Hurts

Veel vroeger al, op 21 februari, kan je naar Alice Boman gaan kijken in de Botanique. Haar nieuwe album ‘Dream On’ bevat enkele pareltjes waarvan single Everybody Hurts er één is. Haar single heeft niet toevallig dezelfde titel dan de klassieker van R.E.M., ze refereert rechtstreeks aan dat nummer wanneer ze “everybody hurts sometimes” zingt. Tickets kosten trouwens amper 10 EUR. Wie over een Botacarte beschikt betaalt maar 7 EUR. Wanneer kunnen we dat nog eens zeggen in deze tijd?

26. Andy Shauf – Living Room

Van het wegdromen bij Alice Boman naar het relaxen op Andy Shauf. Ook hij bracht zijn nieuwe album al uit. Het heet ‘The Neon Skyline’ en het staat vol met nummers die ongeveer even hard tot relaxen nopen als deze Living Room. Toch is het bedrieglijk eenvoudig, want Andy Shauf voert hier een personage op dat in dezelfde valkuilen is getrapt dan haar vader eerder gedaan heeft. Waarna hij zich afvraagt: “How hard is it to give a shit.” Op 25 maart staat ook hij in de Botanique in Brussel.

27. Twin Peaks – Cawfee

Omdat kiezen verliezen is, bracht Twin Peaks begin dit jaar niet één, maar twee nieuwe singles uit. St. Vulgar St. en deze Cawfee. Ze zijn beide goed en werden regelmatig vergeleken met The Rolling Stones, wat we wel begrijpen. Cawfee heeft ons momenteel het meest in zijn ban. Op 10 februari speelt dit fijne groepje in de AB Club.

28. Millionaire – Can’t Stop The Noise

Millionaire speelt binnenkort weer zowat overal, zoals het één van de beste en spannendste groepen uit België betaamt. De single Can’t Stop The Noise is na Cornucopia de tweede voorloper uit het nieuwe album ‘APPLZ ≠ APPLZ’, dat een titel heeft meegekregen om journalisten die die titel moeten typen te pesten omdat onze editor het “is niet gelijk aan”-teken niet blijkt te ondersteunen. Het nieuwe album verschijnt op 6 maart. De singles blijken groeiertjes.

29. Psycho 44 – Tastemaker

We gaan nog even verder in de categorie “Belgisch en eigenzinnig.” Na zeven jaar stilte is er bij Psycho 44 best veel veranderd. De oud-Humo’s Rock Rally finalisten verrijzen met welgeteld twee nieuwe albums, respectievelijk getiteld UNREALITY I & II. Beïnvloed door digitale veranderingen en hoe dit het bewustzijn van de mens test, brengt de band een thema die de nummers een weemoedige feel geven.

‘UNREALITY I’ komt uit op 28 februari 2020, ‘UNREALITY II volgt in het najaar van 2020 of voorjaar 2021. De releaseshow van het eerste album vindt plaats op 29 februari (die extra dag die we dit jaar krijgen!) in Trix.

30. The Guru Guru – Origamiwise

Die van The Guru Guru hebben dan hun nieuwe album weer net uitgebracht. Daarop meer eigenzinnige rock zoals we van hen gewend zijn. Eén van de vooruit gestuurde singles was Origamiwise, dat afwisselt tussen luid en zacht en in beide uitersten evenzeer weet te overtuigen. Op 9 maart stellen ze in Het Depot in Leuven hun tweede album ‘Point Fingers’ voor.

31. Moaning – Ego

Bij het Canadese Moaning hebben ze de synthesizers ontdekt. Die mogen de gitaren vergezellen op de eerste single die vooruit loopt op hun tweede album ‘Uneasy Laughter’. Of de hele plaat even jaren tachtig zal klinken dan deze single (en dat is een compliment) horen we op 21 maart.

32. Inhaler – We Have To Move On

Inhaler – die band met de zoon van Bono op vocals – zal wel tot in de eeuwigheid met de band van papalief vergeleken worden. Het helpt niet dat ze ook op een zo groot mogelijk publiek mikken en dat er ook muzikaal wel wat gelijkenissen zijn met het jonge U2. De nieuwe single We Have To Move On zal het ongetwijfeld wel weer goed doet in De Afrekening en op één of andere festivalweide deze zomer. Trix in Antwerpen, waar de band op 3 maart speelt, is al een tijdje helemaal uitverkocht.

33. Finn Andrews – My Lotus Flower & Me

Tijd om even gas terug te nemen. Dat doen we met Finn Andrews, die sinds jaar en dag frontman van The Veils is. In 2019 bracht hij voor het eerst een soloalbum uit (‘One Piece At A Time’), maar dat hij nog niet klaar is met zijn solo uitstapje toont een nieuwe single (die niet op de plaat te vinden is) aan.

34. D R I F T W O O D – Avalon

Avalon is de tweede single D R I F T W O O D), een nieuw project van Sam De Bock waar we onder andere ook Patricia Vanneste (ex-Balthazar) bij terug vinden. Massive Attack is overduidelijk een invloed. De plaat, ‘Only Fighters Left Behind’, komt uit op 28 februari. Nog bijzonder: de releaseshow van de plaat gaat door in een zelf ontworpen (Sam De Bock is architect in het dagelijkse leven) tijdelijke schouwburg op 29 februari. De band is nog niet zo eenvoudig online terug te vinden, maar wij helpen een handje. De tijdelijke schouwburg is terug te vinden in de Industriestraat in Zele. Tickets voor de releaseshow kosten 12 EUR.

35. Mitski – Cop Car

Mitski klinkt een stuk steviger en dreigender als op eerder werk. Haar nieuwe single Cop Car is dan ook bedoeld als bijdrage aan de soundtrack van de film The Turning en dat is – je mag twee keer raden – een horrorfilm.

36. Equal Idiots – 16

Ook bij Equal Idiots voert de gitaar nog de boventoon, er zijn nog zekerheden in het leven. Wel behandelen de heren thema’s met meer diepgang op de aankomende plaat ‘Adolescence Blues Community’. Het zal gaan over opgroeien, volwassen worden en worstelen met de verantwoordelijkheden die dat met zich meebrengt. De plaat verschijnt op 21 februari, de avond voordien zullen ze diezelfde plaat al voorstellen in de AB.

37. Mintzkov – August Eyes

Om jezelf even oud te doen voelen: het is zeven jaar geleden sinds Mintzkov nog eens op de proppen kwam met een album. Sindsdien is de groep vervelt tot een trio. De nieuwe plaat ‘Oh Paradise’ is vanaf 13 maart te koop. Op 5 april stellen ze het nieuwe album voor in Trix.

38. Wire – Primed And Ready

Wire kan je ook in Antwerpen gaan zoeken, maar dan wel in De Roma. Daar spelen ze op 14 mei een concert om hun nieuwste worp ‘Mind Hive’ (nu uit) te ondersteunen. Dat is trouwens al het zeventiende (!) album van een groep die er in het verleden meermaals het bijltje bij neerlegde, maar altijd ook wel weer bij elkaar kwam. Hun debuut dateert van – nog een reden om je oud te voelen – 1977.

39. Mush – Revising My Fee

Punk zal nooit sterven. Ook nieuwe groepjes als Mush mogen onder die noemer gebracht worden. Op Revising My Fee zingen ze over de moeilijke financiële omstandigheden waarin veel jongeren hun weg moeten proberen vinden. Voor een punksingle duurt het nummer erg lang – ruim vijf en een halve minuut – en we krijgen ook nog enkele solo’s op ons bord voor het einde bereikt wordt. Op afsluiter Alternative Facts is het het langste nummer op het debuutalbum ‘3D Routine’. Dat album verschijnt op Valentijnsdag en is er eentje waar wij erg naar uitkijken.

40. The Men – Children All Over The World

Ook het nieuwe album van The Men (‘Mercy’) verschijnt op 14 februari. Het wordt een drukke releasedag daar halverwege februari. Ook deze groep – die de laatste tien jaar al zo’n zeven albums uitbracht – laat ons met hun nieuwe single reikhalzend uitkijken naar wat nog komen gaat, en ook zij laten de solo’s over elkaar struikelen in een zes minuten durende song die voorzien wordt van een 80’s-sound.

41. The Snuts – Fatboy Slim

Fatboy Slim is hier wel degelijk en niet de artiest. Natuurlijk is het wel een verwijzing naar de dj. Zanger Jack Cochrane vertelde over het nummer dat het een ode is aan de subcultuur van de jaren negentig in het Verenigd Koninkrijk en aan een set die Fatboy Slim speelde op het strand van Brighton.

42. Ozzy Osbourne feat. Elton John – Ordinary Man

Elton John is al een tijdje op afscheidstournee en bij Ozzy Osbourne is Parkinson vastgesteld: het einde nadert onmiskenbaar voor een hele generatie muziekgeschiedenis. Osbourne zingt het letterlijk in dit nieuwe nummer: “Don’t know why I’m still alive.” Beide mannen blikken in dit nummer terug op een carrière vol uitspattingen en verslaving aan succes.

43. Tones And I – Never Seen The Rain

Het is een feit: de langst genoteerde nummer 1 in de Ultratop 50 is niet langer Kvraaghetaan van de Fixkes, maar wel Dance Monkey van de Australische Tones And I die in de officiële hitparade van Vlaanderen maar liefst 17 keer op de eerste plaats wist te eindigen. Het zal ons benieuwen of haar volgende singles ook succesvol zullen worden. Haar nieuwe single is in ieder geval ook al leuk materiaal. Deze zomer zal ze te zien zijn op Rock Werchter. Ze staat er zaterdag 4 juli in KluB C.

44. Ellis – Fall Apart

Het voordeel aan het internet is dat je soms per toeval stoot op muziek waar je anders nooit bij terecht zou zijn gekomen. Het overkwam ons bij Ellis, een Amerikaanse singer-songwriter die op 3 april haar debuutplaat ‘Born Again’ uitbrengt. Op de single Fall Apart stelt ze zich erg kwetsbaar op en zingt ze over die momenten die ze het liefst voor anderen zou verbergen. Concreet gaat het over haar gevoelens van angst die ze niet langer kon verstoppen voor anderen. Op 27 mei valt ze te ontdekken in de kleine gezellige Witloof Bar van de Botanique, in de kelder.

45. Halsey – You Should Be Sad

Halsey in zo’n kleine setting zien is er niet meer bij. Voor haar Manic World Tour moeten we op 5 maart naar de Lotto Arena. Het is één van de pareltjes van het nieuwe album ‘Maniac’, maar ook een nummer dat veel leuker klinkt dan de thematieken waarover het handelt. Net als Without Me uit 2018 rekent ze hier af met haar ex-vriendje G-Eazy die haar ontrouw is geweest.

46. Celeste – Stop This Flame

Met hun Sound Of-wedstrijd waarmee ze zogezegd de nieuwste muzikale sensatie een bloeiende toekomst voorspellen trapt de BBC erg vaak een openstaande deur in. Zo werd de verkiezing dit jaar gewonnen door Celeste die haar doorbreek al op zichzelf had geforceerd met haar single Strange. Met de nieuwe single Stop This Flame laat ze horen dat ze nog veel meer in petto heeft. Op 1 mei staat de zangeres in de Orangerie van de Botanique, maar dat concert is ondertussen uitverkocht.

47. Greogry Porter – Revival

In 2017 maakte Gregory Porter nog een plaat vol Nat King Cole-covers, nu is het weer helemaal aan hemzelf. Het nummer is geproduceerd door Troy Miller, die eveneens meewerkte aan muziek van Rag’N’Bone man. Die stempel is dan ook duidelijk merkbaar. Revival is de afsluitende track van ‘All Star Deluxe’, het nieuwe album dat op 17 april zal verschijnen.

48. John Legend – Conversations In The Dark

Soms kan melig ook heel erg mooi zijn, zoals in de nieuwe single van John Legend die nog eens in herinnering brengt hoe mooi echte liefde kan zijn. Of dit nummer ook de voorloper is van een nieuw album is nog helemaal niet duidelijk. Het vorige album van John Legend was een kerstplaat uit 2018.

49. Alicia Keys – Underdog

Een nieuwe plaat én tournee komen er wel aan voor Alicia Keys. Op vrijdag 12 juni doet ‘ALICIA: The World Tour’ het Sportpaleis aan. Het zal de eerste keer sinds 2013 zijn dat Alicia Keys nog eens te zien is in ons land. Op de nieuwe single Underdog windt ze er geen doekjes om waar ze het haar om te doen is: empowerment.

50. Conan Gray – The Story

Conan Gray brengt zijn debuutplaat uit op 20 maart. Hem kunnen we vooral kennen van het voorprogramma van Panic At The Disco, maar zijn online populariteit groeit ook snel, geholpen door The Story. In dit nummer verhaalt hij over liefde en de angst om die te uiten. Over de lelijkheid én de schoonheid van de wereld. En over hoe die liefde voor jou wel eens wél zou kunnen werken.

51. Vito – Teenage Love

Op dezelfde dag – 20 maart – brengt Vito, de band rond Vito Dhaenens een tweede ep uit. Teenage Love is daaruit de eerste voorloper. Die release zal kracht worden bijgezet met concerten in De Roma (26 maart) en de Handelsbeurs (1 april). In 2018 zat Vito bij de finalisten van De Nieuwe Lichting, in 2019 selecteerde Tom Barman de band voor het voorprogramma van één van de dEUS-concerten in de AB. En zo gaat de bal stilaan aan het rollen.

52. Alison Jutta – Beautiful Mistakes

De Nieuwe Lichting van 2020 is net verkozen en ondanks haar verdomd aanstekelijke nummer behoorde Alison Jutta niet tot de drie winnaars. Toch willen we haar hier een beetje aandacht geven omdat we gemerkt hebben dat Beautiful Mistakes zich hardnekkig in ons hoofd heeft genesteld, wat een goed teken is. Jutta noemde Solange op Studio Brussel een inspiratie en dan heb je bij ons altijd een voetje voor. Wij voelen bij dit nummer een HAIM-vibe, wat evenmin een belediging is. We hopen dat ze haar weg toch nog vindt en dragen ons steentje bij door u alvast de weg te wijzen naar haar Facebookpagina.

53. Oh Wonder – Happy

Soms lijken nummers wel gemaakt om op elkaar te volgen in een Spotify-lijst. Dat is hier het geval. Happy is al de derde voorloper van ‘No One Else Can Wear Your Crown’, het derde album van Oh Wonder. Releasedatum: 7 februari. Op 11 maart staat de groep in de AB.

54. Orla Gartland – Heavy

Bij Oh Wonder kunnen ze al blij zijn voor hun ex, Orla Gartland is daar nog niet aangekomen. Het levert wel een bloedmooi nummer op waarin ze nadenkt over de relatie met haar ex-schoonmoeder, de hond die ze zo zal missen of de gestreepte T-shirts die ze nooit meer zal zien bij haar geliefde. Op 21 februari verschijnt ‘Freckle Season’, de vierde ep van de Ierse.

55. Mae Muller – Therapist

Geen spijt (meer) bij Mae Muller. Zij rekent ijskoud af met haar ex in het popdeuntje. Keihard, maar het levert wel een aanstekelijke single op. De Britse deed al voorprogramma’s voor Florence & The Machine en Gwen Stefani en noemt zelf invloeden zo uiteenlopend als Sade en Dixie Chicks. Ze bracht in 2019 haar eerste album uit, later dit jaar volgt de ep ‘Therapy’.

56. Jaguar Jaguar – My Guess

Alison Jutta doet ons aan HAIM denken. Naar Jaguar Jaguar kunnen we niet luisteren zonder aan Jungle te denken, maar dat weten ze vast zelf ook. Voor Jaguar Jaguar beginnen de dingen al goed te bewegen, want zij hebben enkele dagen geleden hun tweede ep ‘Madelyn’ uitgebracht. Op 1 maart 2020 staat Jaguar Jaguar in de AB Box waar ze het nieuwe materiaal aan het grote publiek zullen voorstellen. Verwacht je aan een trip doorheen de jungle waar deze jaguars zich het beste in thuis voelen.

57. Other Lives – Lost Day

Bij Other Lives moeten we dan weer onwillekeurig aan Interpol denken, al kleurt deze band het plaatje wel in met andere kleurpotloden. Ook zij zullen in 2020 een nieuw album uitbrengen en dat wordt het eerste wapenfeit sinds ‘Rituals’ uit 2015. ‘For Their Love’ telt tien nieuwe nummers en verschijnt op 24 april.

58. Soko – Being Sad Is Not A Crime

Om een hype te ontvluchten moet je gewoon bezig blijven en je eigen ding blijven doen. Dat is wat Soko gedaan heeft na het hitje dat I’ll Kill Her werd in 2007 en wie toen er niet bij was, herinnert zich dat nummer bijna niet meer. Gelukkig is Soko toen haar eigen ding blijven doen, want ondertussen maakte ze ook dingen als We Might Be Dead Tomorrow (2012) en Diablo Menthe (2018), nummers die toch van een andere orde zijn. Het nieuwe nummer zal ook op een nieuw – derde – album staan dat later dit jaar zal verschijnen. Dat wordt haar derde plaat.

59. Stephanie Struijk – Fijn Zo

Af en toe gaan wij ook eens piepen naar wat er zoal gebeurt bij onze Noorderburen. Suzan & Freek lijken stevig doorgebroken in België, Stephanie Struijk is in hetzelfde laantje thuis te brengen. De zangeres (die voorheen opereerde onder de artiestennaam Stevie Ann) bereidt een nieuw album voor. Voor de fijnere winteravonden waarop je gewoon eens tevreden naar je leven blikt.

60. The Innocence Mission – The Brothers Williams Said

Deze groep is al toe aan zijn elfde album en nog altijd even onbekend. De band draait rond het echtpaar Karen en Don Peris, de nieuwe single draait dan weer om een broederrelatie en over hoe – wanneer twee mensen nogal stil van aard zijn – misverstanden kunnen ontstaan doordat de één invult voor de ander.

61. Tool – Pneuma

Van een folkechtpaar naar de nieuwe single van Tool: het is maar een kleine stap hier. Toen op 30 augustus 2019 ‘Fear Inocolum’ na dertien jaar wachten verscheen ging de hype die werd opgebouwd naar het album toe nogal snel na de release ervan liggen. Niet omdat het een slecht album betrof, wel omdat elk nummer de tien minuten overschreed en het daardoor een erg lang album werd. Single Fear Inocolum deed het – onder andere in De Afrekening – uitstekend, maar daarna werd het snel weer stil. Misschien hebben ze bij Tool de in vergelijking met dertien jaar geleden veranderde gemiddelde aandachtspanne bij de luisteraar onderschat, misschien was de lange speelduur van het album een welbewust statement. Het zal ons alleszins benieuwen of de nieuwe single Pneuma – die bijwijlen dicht bij klassieker Schism aanleunt – evenveel aandacht zal krijgen van pakweg Studio Brussel.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…