De beste optredens van 2013 (volgens de chief monkey)

Ergens halverwege raakte hij de tel kwijt, maar onze chief monkey schat dat hij zo’n 250 optredens zag dit jaar. Hier zijn de elf die hij het bijzonderst vond, in willekeurige volgorde.

1. HAIM, Stubbs BBQ, Austin (Texas) 16 maart

Als headliner die avond stond de comeback van Vampire Weekend geprogrammeerd, maar die band werd weggeblazen door Este, Danielle en Alana Haim. Ik zag ze drie keer in 2013, ’t was altijd feest, maar Stubb’s was heel bijzonder. 

2. Metallica, Roskilde Festival, 6 juli

Een heel bijzondere booking: een dikke maand voor het festival maakte Roskilde bekend dat Metallica voor één optreden naar Europa zou komen. Gevolg: geen pyrotechnics, geen extra lightshow, gewoon de very basics. Misschien was die uitdaging wat Metallica zichzelf deed overstijgen die avond, misschien lag het aan de bijzonder sfeer op Roskilde. Maar het was de sterkste show die ik ooit zag van de band.

3. Muse, Amsterdam Arena, 4 juni

Move over U2, there is a new king in town. De jongste stadiontour van Muse, die we zagen in de Amsterdam Arena en ook naar Werchter kwam, legde de lat qua mega-rockspektakels weer wat hoger. Muzikaal en visueel grandioos, heel anders ook dan het optreden in het Sportpaleis niet eens zo lang geleden.

4. Parquet Courts, illegaal op ’n brug over de Colorado om halftwee ’s nachts, 14 maart

Light Up Gold van Parquet Courts, een viertal Texanen die in Brooklyn zijn beland, is één van mijn favoriete platen van 2013 en ook live konden de jongens me tot driemaal toe erg bekoren. Het leukste was een volstrekt illegaal optreden in het midden van een voetgangersbrug over de Coloradorivier aan Lamar & Riverside in Austin tijdens SXSW.

5. Suede, Rolling Stone Weekender, Weissenhäuser Strand (Duitsland), 7 november

Van alle Britpop-acts die in de nineties schoon weer maakten, is Suede de enige die er echt in slaagde een goeie comebackplaat te maken (Bloodsports) van het niveau van hun beste stuff. Suede is ook nog steeds één van de beste livebands in het circuit en Brett Anderson één van de meest charismatische entertainers. 

6. Neil Young & Crazy Horse, Vorst Nationaal, 8 juni

Blijkbaar waren er een hoop mensen verrast door de fuck you-setlist, stukken noise-feedback die tot 10 minuten lang en 20-minuten durende gitaarjams, maar het is nu eenmaal wat The Grungefather doet met Crazy Horse. Dit is een man, die op zijn 68ste ook echt doet waar hij zin in heeft. Respect.

7. My Bloody Valentine, Effenaar Eindhoven, 4 september

Eén van de comebacks van 2013. De dag voor het optreden in de Effenaar speelde MBV in de AB, gebonden aan ’s lands geluidsnormen, iets waar Kevin Shields niet mee kon lachen. Revanche drong zich op, en manifesteerde zich aan 130 decibel. Zelfs voor wie niet meteen gewonnen is voor de shoegaze-noise van MBV, een optreden van Shields & co is één van rock’s unieke ervaringen. Bij 130 decibel leek het alsof er over heel mijn lijf duizenden naadjes in mijn vel geduwd werden. En ja, je kleren gaan echt aan het wapperen tijdens dat laatste kwartier van de show.

8. The National, Roskilde Festival, 6 juli

The National bloeide in 2013 helemaal open naar een groter publiek en kreeg op grote festivals belangrijke slots. Denemarken is een beetje de tweede thuis van de band (ze hebben er vakantiehuizen) en dat vertaalde zich in een immens feest, 19 nummers lang, waarbij Matt Berninger zowat iedereen voor het podium persoonlijk ging omhelzen. Waanzinnig.

9. Nick Cave & The Bad Seeds, Stubbs, Austin, 13 maart

Drie keer Cave gezien dit jaar, drie keer uitstekend. Dit optreden was net iets specialer, wellicht omdat Cave op een podium onder tinnen golfplaten in de tuin van een bbq juke joint stond waar ondermeer Johnny Cash, Muddy Waters en John Lee Hooker ooit speelden voor ze legendes werden.

10. Nile Rodgers & Chic, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven, 16 september

“They’re all MY fucking songs” kondigde Nile Rodgers aan na Everybody Dance, en hij heeft natuurlijk gelijk. Eén van de meest onderschatte en één van de belangrijkste mensen uit de popgeschiedenis, deze man die ook Daft Punk aan een tweede carrière hielp dit jaar. Good times. 

11. Foals, Koninklijk Circus, 11 november

Wellicht een acquired taste, Foals live. Indie rock, dance-punk, post-rock, math rock: allemaal labels die Yannis Philippakis en co proberen te vatten, maar weinig bands hebben zo’n uniek geluid als deze. Ze kunnen hun oeuvre ondertussen ook mooi verpakken in een beestig boeiende (en dansbare) set met 12 nummers.
Meer
Lees meer...