De brug die meer dan 1.400 levens kostte krijgt netten tegen zelfmoord

Na 80 jaar en meer dan 1.400 doden zal de Golden Gate Bridge in San Francisco een preventiesysteem tegen zelfmoord krijgen. Dat zal 76 miljoen dollar kosten, maar voorstanders claimen dat de netten juist geld zullen besparen en dat het moreel de juiste beslissing is.

Er is al heel wat water naar de oceaan gevloeid sinds het idee is ontstaan om een preventiesysteem tegen zelfmoord op de Golden Gate Bridge te plaatsen. De brug wordt vaak als ultiem middel gebruikt door mensen die hun leven wensen te beëindigen. Eerdere pogingen om zelfmoord te verhinderen, waren niet zo succesvol. Zo was er ooit een telefoonlijn met de brug voorzien en werden medewerkers, schilders en agenten ingezet om naar potentiële springers toe te gaan. Op die manier zetten ze ook hun eigen leven op het spel.

Een systeem met netten heeft veel voordelen. Je beschermt er de automobilisten op de brug mee, het kost veel minder voor veiligheidsdiensten om in te grijpen en het is ook moreel een correcte beslissing naar de familie van (potentiële) slachtoffers toe. Het valt echt niet te onderschatten hoe vaak mensen zelfmoord proberen te plegen op de Golden Gate Bridge. Vorig jaar zijn bijvoorbeeld 46 mensen door een sprong verongelukt, terwijl nog eens 118 anderen zijn omgepraat.

Kijktip: de aangrijpende docu The Bridge (2006) over het zelfmoordprobleem op de brug. 

EPA

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

    Meer
    Lees meer...