De eerste aflevering van ‘Game of Thrones’ zag er eerst helemaal anders uit

De eerste aflevering van ‘Game of Thrones’ zag er eerst helemaal anders uit

Dat in april het achtste seizoen van ‘Game of Thrones’ start, dat wisten we al. Dat het laatste seizoen er helemaal anders kon uitgezien hebben, is iets nieuws. Het originele script voor de pilot van de reeks is namelijk erg verschillend van de aflevering die echt werd uitgezonden.

George R. R. Martin, de schrijver van Game of Thrones-reeks, verzamelt al zijn werk in een kleine bibliotheek in Texas. Dat is geen geheim, maar toch hebben nog maar weinig mensen eraan gedacht om daar eens een kijkje te gaan nemen. Tot nu. De Huffington Post ontdekte dat er naast kladversies van de boeken ook een voorlopig script voor de eerste aflevering van de serie in de bibliotheek te vinden is. Het grootste deel van die pilot is veranderd voor die in 2011 werd uitgezonden en misschien maar best ook: een vriend en collega-schrijver van de makers van de serie noemde die eerste versie “a piece of shit“.

De schrijvers veranderden uiteindelijk meer dan de helft van de aflevering, maar de reden daarvoor is niet altijd even duidelijk. Vaak gaat het alleen maar over verstaanbaarheid, andere keren draaide een idee op het scherm gewoon niet uit zoals het op papier perfect leek te werken. Sommige wijzigingen zijn heel klein. Zo maakt de altijd droge en correcte Ned Stark in het script een mopje tijdens zijn gesprek met Robert. Uiteindelijk zal het Jaime zijn, die in het derde seizoen de zin “The King shits …” aanvult met “… and the Hand wipes.” Andere stukken uit de eerste versie zijn nooit op het scherm verschenen.

Jon Snow, you drunk?

In tegenstelling tot wat we op tv konden zien, gaat Jon Snow in het oorspronkelijke script voor de eerste aflevering mee aan tafel tijdens de feestmaaltijd voor de koning in Winterfell. Hij drinkt te veel wijn en valt om als hij rechtstaat. Daardoor neemt hij een van de diensters mee naar de grond en valt een volle kruik wijn op de grond. Hilariteit alom onder de gasten – en dat hebben we moeten missen … De schrijvers hebben het stuk bewust veranderd. Het zou allemaal namelijk te verwarrend worden voor de kijkers: personages en gesprekken die eigenlijk niet nodig zijn voor het verhaal, zijn dan maar weggelaten.

Ook het karakter van verschillende personages veranderde heel wat tussen het eerste script en de effectieve pilot. Zo wilde Catelyn Stark eerst dat haar Ned het voorstel van Robert zou aanvaarden om Hand of the King te worden en hun kinderen te laten trouwen. Wat we uiteindelijk te zien krijgen, is een zorgzame moeder die er alles aan doet om haar gezin samen te houden – gelukkig maar. Joffrey onderging een omgekeerde metamorfose: de schrijvers wilden eerst al van in het absolute begin duidelijk maken dat hij een ettertje is. Uiteindelijk kwamen de kijkers dat pas te weten in de tweede aflevering van de reeks als Tyrion zijn neef een klap geeft.

Cersei verbrandt de veer

Wat je gezien hebt: King Robert vraagt Ned of hij zijn Hand wil worden en plaatst daarna een veer uit het beeld van zijn geliefde Lyanna in de crypte. In seizoen vijf vindt Sansa die veer als ze het graf in Winterfell bezoekt. Bovendien is het symbool een belangrijk element in de teaser voor het laatste seizoen. Mocht het originele script gebruikt zijn, zou dat allemaal niet lukken. In de eerste versie gaat Cersei namelijk ook naar de crypte, neemt de veer mee en verbrandt die.

Vergeten hoe de teaser eruit ziet? Bekijk hem hier opnieuw:

Nog veranderingen over Cersei? Jazeker! In het originele script gaat de seksscène met Jaime er heel wat gewelddadiger aan toe dan wat we effectief te zien kregen. Daar vindt ze het hele gebeuren geen probleem, tot ze Bran in het raam ziet. Oorspronkelijk dwong Jaime haar eigenlijk tot seks en smeekte Cersei hem te stoppen.

Compleet het tegenovergestelde gebeurde bij de scène over de huwelijksnacht van Daenerys en Khal Drogo. In het script (en ook in het boek) is het duidelijk dat Daenerys het helemaal niet erg vindt om “te doen wat ze moet doen” tijdens haar huwelijksnacht. Uiteindelijk is dat beeld compleet veranderd: de tv-serie toont een gewelddadige man die zijn jonge vrouw eigenlijk verkracht. Dat later afwisselen met Daenerys die de leiding neemt, is een geniale zet, vertelde actrice Emilia Clarke aan Glamour: “At the heart of it, we’re telling a story; you need that part of the story to feel empathy for Daenerys. You see her attacked by her brother, raped by her husband, and then going, “F–k all of you, I’m gonna rule the world.” That’s where we are now.

Laatste seizoen vanaf 14 april

Het achtste en laatste seizoen van de reeks wordt uitgezonden vanaf 14 april. Het seizoen telt maar zes afleveringen, maar is in totaal wel goed voor 440 minuten kijkplezier. Wat we allemaal willen weten: Wie komt op de Iron Throne terecht? Daar zal het in het laatste seizoen dan ook allemaal over gaan, dat maakte HBO zelf al duidelijk. Dat is natuurlijk niet alles: op deze zes vragen moeten we ook nog een antwoord krijgen.

Gesponsorde artikelen