De Europese Big Five: de vijf meest indrukwekkende dieren

Vijf weken lang reisde Chris Dusauchoit met biologen Iwan Lewylle en Frederik Thoelen door Europa om te ontdekken wat de meest indrukwekkende dieren, de zogenaamde Big 5, van Europa zijn. Rekening houdend met vier criteria (uiterlijk, gedrag, zeldzaamheid en kippenvel), kwamen ze tot deze vijf beesten. 

1. De veelvraat 

Thinkstock
De veelvraat is een van de grootste op het land levende marterachtigen. Het dier heeft grote kaken waarmee het knaagdieren, vogels en af en toe een vos, een ree of zelfs een rendier doodt. Er zouden nog 1.200 exemplaren leven in Scandinavië en Rusland en de populatie lijkt de laatste vijf jaar licht te stijgen. ‘Lijkt’, want het dier wordt zelden gezien.

2. De bruine beer

Thinkstock
De bruine beer is terug van bijna weggeweest. Momenteel leeft het dier voornamelijk in afgelegen berggebieden in Scandinavië en Oost-Europa. Maar ook in Griekenland en Oostenrijk leven kleine populaties.

3. De wolf

Thinkstock
De Europese wolf komt vooral voor in Spanje, Frankrijk, Duitsland en Scandinavië. De laatste jaren nemen de aantallen en de verspreidingsgebieden weer toe. De totale populatie wordt geschat op honderdduizend dieren. In augustus 2011 kon Dusauchoit er met een onbemande camera in het Waalse Gedinne een filmen. 

4. De lynx

Thinkstock
De Euraziatische lynx is een katachtig roofdier dat zo groot als een herdershond kan worden. Het dier jaagt vooral op hazen, reeën en knaagdieren. De lynx is in Europa in veel streken uitgeroeid, maar waar hij nog aangetroffen wordt, is hij meestal een beschermd dier. Lynxen leven onder andere in het Eifelgebergte. 

5. De wisent

Thinkstock
De wisent, of de Europese bizon, is een rund dat nauw verwant is aan de Amerikaanse bizon. Aan het begin van de 20ste eeuw was de soort in het wild uitgestorven, maar tegenwoordig is ze er weer. De grootste populatie leeft op de grens van Polen en Wit-Rusland.
Meer
Lees meer...