De films van de week: chemie tussen de hoofdrolspelers in ‘A Star Is Born’ en een ode aan éénoudergezinnen in ‘Nos Batailles’

In de cinema deze week: een steracteur die zijn regiedebuut maakt met een film waarin een wereldberoemde zangeres voor het eerst de hoofdrol in een film vertolkt. Jep, de nieuwste update van ‘A Star Is Born’ is de zalen in gerold. Stevige concurrentie dus voor de Franstalige Belgische film ‘Nos Batailles’ dat een kleine ode is aan iedere alleenstaande ouder.

A Star Is Born: een film waarin de twee hoofdrolspelers het perfecte duo vormen en beide blijk geven van een stevige dosis authenticiteit

A Star Is Born wordt overal enthousiast ontvangen en de naam van Lady Gaga (die eigenlijk Stefani Germanotta heet) gaat daarbij het meest over de lippen. Onze verwachtingen lagen dan ook best hoog, vooral omdat vooral voor Gaga deze film op precies het juiste moment lijkt te komen.

In het vervolg van dit stuk gaan we overigens de naam Stefani Germanotta gebruiken als we ’t over haar hebben, want Lady Gaga is haar alter ego op het podium. Op televisie of het witte doek is Gaga Gaga niet.

A Star Is Born is de derde remake van een film die zijn eerste versie kende in 1937. In de vorige remake uit 1976 (met Barbara Streisand en Kris Kristofferson) gaat het om een has-been rocker. Dat is hier anders. Bradley Cooper speelt Jackson Maine, een gevestigde waarde in de americana die nog steeds voor grote volle zalen speelt, de States rondtoert en een band en een stevige entourage rond zich verzamelt heeft. Denk aan het genre zanger Jason Isbell of Chris Stapleton.

Die zanger krijgt het voor Ally (Stefani Germanotta) te pakken wanneer hij haar een versie van La Vie En Rose ziet vertolken in de bar waar ze werkt en hij neemt haar mee op sleeptouw. Het is hij die haar pusht om haar eigen nummers te gaan vertolken voor een publiek en als zangeres naar buiten te komen. De twee worden verliefd en kiezen voor elkaar, maar ondertussen heeft Jack ook met zijn eigen demonen af te rekenen.

Warner Bros. Pictures

Het is redelijk meta allemaal: Bradley Cooper, producer en debuterend regisseur voor A Star Is Born staat eigenlijk bekend als acteur. En Lady Gaga, wereldster en popfenomeen, geeft als actrice gestalte aan een dienster die haar grote doorbraak als zangeres beleeft.

Spelen wat je kent en doen alsof het je allemaal voor de eerste keer overvalt: het lijkt ons een veel moeilijkere rol dan je in eerste instantie zou denken, maar de fans van onder andere American Horror Story weten al langer dan vandaag dat deze zangeres ook best een stukje kan acteren.

Toch was het koppel Bradley Cooper & Lady Gaga niet meteen wat de studio een paar jaar geleden in gedachten had. Clint Eastwood wilde de regie op zich nemen en ook Steven Spielberg was best geïnteresseerd. Voor de hoofdrol werd in de eerste plaats aan Beyoncé gedacht, maar die werd zwanger en wilde zich weer steviger op haar muzikale carrière richten. Na Beyoncé werden de namen van Jennifer Lopez, Shakira, Demi Lovato,Selena Gomez, Ke$ha, Rihanna en Janelle Monàe genoemd. Voor de mannelijke hoofdrol werd er gedacht aan Tom Cruise, Johnny Depp en Will Smith.

Het was pas toen Bradley Cooper de studiobonzen van Warner Bros. een opname liet zien van Germanotta en hij die live aan het zingen waren dat hij daar in één of ander vergaderzaaltje groen licht kreeg. En dan wilde Bradley ook nog eens zelf regisseren, terwijl ook Steven Spielberg interesse toonde? Dit overzichtje even om aan te geven waarom A Star Is Born jarenlang is blijven steken in de preproductie: Bradley Cooper heeft er verdomd hard voor moeten vechten.

Wanneer je dus gaat kijken – of net gaan kijken bent – bedenk dan ook eens dat deze film nu ook in de zalen had kunnen lopen met pakweg Will Smith en Jennifer Lopez in de hoofdrollen.

Het lijkt vreemd, want het is net dit hoofdrolduo dat de film maakt. Het was voor hen beide dan ook een heel serieus project: Cooper heeft gitaar leren spelen van Lukas Nelson, de zoon van legende Willie Nelson, er werden songs geschreven met een grootheid als Jason Isbell. Stefani Germanotta van haar kant drong er op aan om in alle scènes tijdens de opnames live te zingen, waardoor Bradley Cooper plots een stuk harder moest repeteren dan hij tot dan toe gedaan had.

Het live zingen en het feit dat een flink gedeelte van de scènes is opgenomen op festivals als Coachella (2017) en Glastonbury (2017) draagt heel erg bij tot de puurheid van de film. Het euforische gevoel dat een concert je kan geven is moeilijk te vatten in beelden, maar het is hier wel gelukt en de muzikale scènes zijn van een ontzettend hoog niveau, zowel visueel als auditief.

Naast de romance tussen de rockster en de aankomende zangeres zitten er nog andere thematieken in de film. Er zijn de jeugdtrauma’s en de verslavingsproblematieken van Jack, maar een ander zeer aanwezig thema is ook muziek en authenticiteit. Wanneer Jack zijn getalenteerde Ally – die hij mee lanceerde – toegevingen ziet doen aan een manager (Rafi Gavron) die met haar een popalbum wil maken, wanneer hij haar uiterlijk ziet veranderen, wanneer ze haar van haar piano weghalen en een aantal dansers meegeven, wanneer hij haar choreografieën ziet inoefenen heeft Jack het gevoel dat ze haar puurheid en haar talent aan de duivel verkocht heeft. En hoewel de nummers die Ally in het kader van haar solocarrière brengt zeker niet slecht zijn, raken inderdaad vooral de scènes waarin Ally voor haar ziel kiest, de nummers waarin ze samen zingt met haar lief en mentor.

Het zijn ook die scènes in de film die het meest raken. A Star Is Born blinkt niet uit in onvoorspelbaarheid, maar toch hebben we tweemaal met tranen in onze ogen zitten kijken: tijdens de performance van Shallow en tijdens de slotperformance. Het gebeurt en het is niet tegen te houden, ook al beseften we heel goed dat de makers precies wisten op welke knopjes ze aan het duwen waren. Dat A Star Is Born wérkt, heeft dan ook veel te maken met de authenticiteit en de overgave van zijn twee hoofdrolspelers.

Bradley Cooper gaf in interviews voor deze film al aan dat hij altijd al liever een regisseur had willen zijn, meer dan een acteur. Nu hij zijn debuut als regisseur achter de rug heeft (én het een bom is) lijkt een nieuwe carrière zich aan te dienen. Ook voor de artieste Lady Gaga lijkt deze film op het ideale moment te komen. De zangeres heeft haar meest recente tournee moeten stopzetten wegens te veel pijn en ook muzikaal was Gaga al een tijdje zoekende.

“Ik wil het wel oppompen, maar niet meer tot op het punt dat het weer Lady Gaga wordt”, hoorden we Stefani Germanotta nu ongeveer een jaar geleden alweer zeggen in de Netflix-documentaire Five Foot One. Je voelt aan alles dat Lady Gaga een artieste is die klaar is voor een nieuw hoofdstuk waarvan A Star Is Born misschien wel een richtingaanwijzer kan zijn.

Of A Star Is Born nu echt alle Oscars gaat binnenhalen zal vooral afhangen van welke concurrentie zich in de volgende maanden nog aandient. En uiteindelijk doet het er ook niet zo heel veel toe. Wat wel telt is dat Bradley Cooper als regisseur en Stefani Germanotta als actrice een product hebben afgeleverd dat bol staat van de authenticiteit. En dat gegeven maakt ons heel, heel erg blij.

Score: 8/10

Nos Batailles: een eenvoudige en eerlijke film over een vader die er plots alleen voor komt te staan, een ode aan iedere alleenstaande ouder

Cinéart

Het is het begin van een mooie film over hoe we geluk soms te vanzelfsprekend vinden, tot het wegvalt. Nos Batailles observeert mooi hoe Olivier plots op de vrouwen in zijn omgeving moet terugvallen om niet kopje ten onder te gaan met de kinderen. Zo doet hij een beroep op zijn moeder, op zijn zus Betty (Laetitia Dosch) en op de babysit Marie (Francine Lorin-Blazquez), de dochter van een collega die zelfmoord gepleegd heeft na zijn ontslag.

Maar het is ook mooi om te zien hoe Olivier overeind krabbelt en bijleert, hoe hij meteen ook samen met de kinderen een kerstboom opzet en vooral ook: hoe hij zijn vrouw blijft verdedigen tegenover familieleden die haar afvallen.

Nos Batailles is een eenvoudige, eerlijke observerende film over een vader die er plots alleen komt voor te staan. De reden voor die plotse wijziging even terzijde is dit een film die herkenbaar zal zijn voor iedere alleenstaande ouder die zowat elke dag kunst- en vliegwerk moet verrichten om werk en gezin te kunnen combineren om dan nog amper tot aan het einde van de maand verder te kunnen.

Score: 7/10

Meer
Lees meer...