De goedkoopste manier om alle Panini-stickers voor je WK-album te verzamelen

Het hoort voor veel voetbalfans gewoon bij een WK-voetbal: het hele album met Panini-stickers verzamelen. Ook voor het WK voetbal in Brazilië worden er stickers verkocht. In totaal moet je er 640 verzamelen. Een duur grapje, maar dat besef je pas wanneer je niets anders dan dubbele stickers begint te krijgen. Twee professoren van de universiteit van Genève hebben de code echter gekraakt en denken te weten hoe je op de goedkoopste manier je album vol kunt plakken.

Yvan Velenik en Sylvain Sardy zijn wiskundigen en berekenden wanneer je normaal gezien alle stickers zou moeten hebben verzameld. Maar zelfs al koop je 700 pakjes, dan nog ontbreken er volgens het duo vaak drie stickers. En dan heeft je album je al 420 euro gekost. Maar het kan ook anders, zo onthullen ze in een studie die DH publiceerde. Dit moet je volgens hen doen om je doel voor zo weinig mogelijk geld te bereiken.

YouTube

140 pakjes

Eerst koop je een doos met 100 pakjes Panini-stickers. Dat zal je meteen 60 euro kosten, maar het is het volgens Velenik en Sardy helemaal waard. Plak ze rustig allemaal in je album en keer wat later terug naar de winkel om nog eens 40 pakjes te kopen. Daarmee zal je collectie opnieuw wat aandikken. Nu is het tijd om andere verzamelaars in je familie of je vriendenkring op te zoeken. Je zal volgens de wiskundigen al snel merken dat veel van de ontbrekende stickers in jouw album als dubbel exemplaar in hun bezit zijn.

De laatste prentjes

Alles heeft tot nu toe te maken met de wetten van de kansbereking of statistiek. Wisselen is nu de boodschap zodat je album weer wat meer gevuld geraakt. Hou goed in de gaten hoeveel stickers je nog nodig hebt en van zodra er nog 50 prentjes ontbreken, bestel je de rest gewoon even bij Panini, wat 9 euro zal kosten. En zo is je album helemaal gevuld. Volgens hun berekeningen kan dat al voor 93 euro. Wie dat nog te veel geld vindt, kan er dus beter niet aan beginnen. Volgens deze professoren werkt hun plan wel degelijk. Zolang Panini er geen oplossing voor vindt natuurlijk.

Meer
Lees meer...