‘De Mol’ aflevering 3: Speelt de mol al wekenlang de rol van haar leven?

Na het enorm pijnlijke dubbele vertrek van Toon en Jens vorige week verliet deze week iemand vrijwillig het spel. Nele, die in een van de eerste opdrachten zwaar ten val kwam, heeft zelf aangegeven dat ze het niet zag zitten om verder te gaan in het spel. Daarom vulde ze zelfs de test niet in, waardoor ze zeker naar huis ging.

In de tweede aflevering van De Mol moesten we afscheid nemen van Toon én Jens. Daardoor begon aflevering 3 met acht kandidaten. En we eindigden met zeven. Dit is ons opgevallen tijdens de derde aflevering.

Opdracht 1: Kunstzinnig duiken

De Mol aflevering 3 opdracht 1
Play4

Voor de eerste opdracht moest de groep ingedeeld worden in drie. Eén groep van vier avontuurlijke kunstliefhebbers, een groep met twee kandidaten die graag een mondje Spaans wilden leren en nog een groep met twee kandidaten die gaan chillen op hotel.

De volledige opdracht gaat over de beelden in Museo Atlantico. Dat zijn een groep beelden, die op de bodem van de zee (op een diepte van 12 meter) te bekijken zijn. De vier kunstliefhebbers zullen moeten duiken naar die beelden om daar op de foto te gaan met twee specifieke beelden. Om te achterhalen om welke beelden het gaat, moeten ze beroep doen op de kandidaten in de hotelkamer.

In de hotelkamer hangen twee foto’s van de beelden. Aan de hand van een spelletje ‘Wie is het?’ op afstand moeten de duikers zien te achterhalen welke beelden ze moeten zoeken. Daarbij moet het juiste beeld door twee van de duikers nagetekend worden en vervolgens gezocht worden door de andere twee duikers op de bodem van de zee. Elke selfie met een juist beeld levert 1.500 euro op voor de pot.

De twee kandidaten die Spaans gaan leren, moeten op zoek naar de mensen op wie de beelden gebaseerd zijn. Die lopen ergens in de haven rond. Ze hebben een tablet met een aantal zinnen in het Spaans die ze kunnen gebruiken tegen de locals. Maar er zijn maar enkele vragen nuttig. Welke dat zijn, kunnen de kandidaten in de hotelkamer achterhalen door enkele opdrachten uit te voeren. Met de juiste vragen, kunnen ze dan de twee personen zoeken en ermee op de foto gaan. Een juiste foto levert hier 1.000 euro op.

In totaal kon er met deze opdracht 5.000 euro verdiend worden. Daarvan werd 2.850 euro verzilverd.

Wat zou de mol doen?

Als mol zit je het beste in de hotelkamer omdat je daar invloed hebt op de twee opdrachten waarbij geld te verdienen is. Daarnaast zit je ook beter in de opdracht met het duiken omdat er daar meer geld te verdienen (of verliezen) valt.

Opdracht 2: Raketlancering in het maanlandschap

De Mol aflevering 3 opdracht 2
Play4

In de tweede opdracht moest de groep proberen om een raket te lanceren. Om die raket te kunnen lanceren moet de groep drie vragen over de ruimtevaart juist beantwoorden. De antwoorden op die vragen komen ze op de route naar de lanceerbasis tegen. En zullen ze dus moeten instuderen.

Onderweg komen ze ook opdrachten tegen die moeten slagen voor ze verder kunnen gaan. Een daarvan is het drinken van de “gefilterde urine” van zichzelf of hun medekandidaten.

In deze opdracht kon 4.000 euro verdiend worden en dat volledige bedrag werd ook binnengehaald.

Wat zou de mol doen?

Het is als mol uiteraard handig om chaos te scheppen in het plan om alle borden te lezen. Door dit plan in de war te sturen, kunnen bepaalde borden volledig overgeslagen worden, waardoor het onmogelijk is om een vraag over het bord op te lossen. Daarnaast kan je ook tijd rekken bij de opdrachten waardoor er niet genoeg tijd is om de borden grondig te lezen.

Opdracht 3: De Zaak De Mol

De Mol aflevering 3 opdracht 3
Play4

In de laatste opdracht mochten de deelnemers naar de cinema. Daar kregen ze een film te zien met Frank Focketyn, maar ook met zichzelf. In de film kregen de kandidaten elkaar te zien tijdens een van de selectieproeven. Daarbij vertelde Frank Focketyn of hij molpotentieel zag in de kandidaten.

Je kon blijven zitten om de hele film te zien, of je kon eerder weggaan om sneller aan de test te beginnen. Want de tijd van de test begon te lopen van zodra de beelden op het scherm verschenen.

Kandidaten met molpotentieel volgens Frank Focketyn

Acteur Frank Focketyn vertelde in de video bij welke kandidaten hij molpotentieel zag op basis van de improvisatie-opdracht. Als mol moet je natuurlijk goed kunnen improviseren. Op het moment van deze test was de mol nog niet gekozen, maar de informatie van Frank kan natuurlijk wel gebruikt worden bij de beslissing. Daardoor kan dit wel interessant zijn om de mol te vinden.

Volgens Frank zouden Bert en Emanuelle goede mollen zijn. Hij vond ook Nele een goede improvisator, maar zij ging naar huis en was dus al zeker niet de mol.

Anke

Anke is de mol want …

De Mol aflevering 3 Anke
Play4

In de eerste opdracht moest Anke samen met Philippe op zoek naar de mensen waarop de beelden gebaseerd waren. Daarbij bleven ze vragen stellen die niet nodig waren, zoals “Kan je een liedje voor me zingen?” of “Wilt u een avontuurtje met mij?” Dit zijn zinnen die niet moeilijk te vertalen zijn, maar toch blijven ze tijd verspillen door deze te stellen.

In de tweede opdracht zit Anke samen met Bert in de eerste auto. Ze vertrekken goed, maar al snel beginnen ze hun eigen plan te verpesten omdat ze het bord met de informatie over de zon niet willen doen. Daardoor worden er mogelijk andere borden gemist. Anke praat ook heel veel door de walkietalkie, waardoor de anderen in de war kunnen geraken tijdens het instuderen van de informatie.

Anke vertrekt als eerste uit de cinemazaal. Hoopte ze daarbij dat de anderen haar snel zouden volgen zodat ze niet zouden zien wat Frank over haar zegt?

Anke is niet de mol want …

In de eerste opdracht vinden Anke en Philippe heel vlot de twee juiste personen. Bij de Yoga-instructrice hadden ze daar drie tips voor en was het dus makkelijk. Maar bij de tweede wisten ze het juiste café toch te vinden ook al hadden ze maar weinig informatie. Daardoor haalden ze 1.750 euro binnen.

Hoewel ze veel door de walkietalkie praat in de opdracht in het maanlandschap zorgt dat er wel voor dat iedereen op tijd bij de lanceerbasis geraakt en dat er uiteindelijk geld verdiend kan worden.

Bert

Bert is de mol want …

De Mol aflevering 3 Bert
Play4

In de eerste opdracht zit Bert in de hotelkamer. Dat is de beste locatie voor de mol omdat je daar invloed uitoefent op beide opdrachten waar geld mee te verdienen valt. Bij het verdelen van de opdrachten, wilde hij ook duidelijk op die positie staan. Bert telde in de kamer de M&M’s fout waardoor de tip met de locatie van de tweede persoon niet doorgegeven kon worden.

In de tweede opdracht wil Bert plots het bord met informatie over de zon niet doen. Waardoor het systeem dat hij eerst verzonnen had, in het honderd loopt. Later stemt hij ook heel snel in met het idee van Sven om alle bordjes voorbij te rijden en meteen naar de opdracht te gaan. Zo kunnen er bordjes gemist worden.

Bert zou volgens Frank Focketyn een goede mol zijn. Dit kan meegenomen zijn in de uiteindelijke keuze voor de mol, maar is natuurlijk geen zekerheid.

Bert is niet de mol want …

Bert komt met het juiste idee over de warme douche. Daardoor kan de boodschap op de spiegel gelezen worden. Daarna telt hij wel de M&M’s fout, maar hier had hij ook makkelijk een M&M kunnen laten verdwijnen wanneer Nele niet in de buurt was. Dat deed hij niet, waardoor Nele wél het juiste aantal telde.

Ook in de tweede opdracht komt Bert met een slimme strategie op de proppen om alle borden te kunnen lezen. Hij kan ook alle opdrachten snel uitvoeren waardoor ze op tijd aankomen bij het lanceerplatform. Ook de beslissing om te wachten op mensen die meer bordjes hadden gezien, bleek de goede te zijn.

Emanuelle 

Emanuelle is de mol want …

De Mol aflevering 3 Emanuelle
Play4

Nog voor Emanuelle moet beginnen aan de opdracht, geeft ze al aan dat ze bang is dat ze in paniek zou geraken. En dat bleek ook het geval te zijn. Doordat ze blijft proberen om toch te duiken, gaat er veel tijd (en zuurstof van Uma) verloren. In diezelfde opdracht verspillen Emanuelle en Uma ook heel wat tijd door een heel gedetailleerde tekening te maken. Die tekening komt uiteindelijk te laat naar Sven en Yens waardoor het eerste beeld niet gevonden wordt.

In de tweede opdracht blijft Emanuelle luid de informatie herhalen. Daardoor krijgt Philippe, die handige ezelsbruggetjes wil geven, er bijna geen woord tussen. Emanuelle wil ook stoppen aan alle borden, waardoor ze waarschijnlijk nooit alle details zullen kunnen onthouden én waardoor de kandidaten achter hen kunnen worden opgehouden. Emanuelle verspilt veel tijd bij de evenwichtsopdracht waardoor er weinig tijd overblijft om de laatste borden te bestuderen.

Emanuelle zou volgens Frank Focketyn een goede mol zijn. Dit kan meegenomen zijn in de uiteindelijke keuze voor de mol, maar is natuurlijk geen zekerheid. Wat we in deze opdracht wel te zien kregen, is het acteertalent van Emanuelle. En dat kan uiteraard van pas komen als mol.

Emanuelle is niet de mol want …

In de eerste opdracht vinden Emanuelle en Uma al snel het juiste beeld tijdens het spelletje Wie is het?. Ze stopte uiteindelijk op tijd met proberen om te duiken waardoor Uma nog een selfie kon maken met het juiste beeld.

Philippe

Philippe is de mol want …

De Mol aflevering 3 Philippe
Play4

In de eerste opdracht moesten Philippe en Anke op zoek naar de mensen waarop de beelden gebaseerd waren. Daarbij bleven ze vragen stellen die niet nodig waren, zoals “Kan je een liedje voor me zingen?” of “Wilt u een avontuurtje met mij?” Dit zijn zinnen die niet moeilijk te vertalen zijn, maar toch blijven ze tijd verspillen door deze te stellen. Het is opvallend dat Philippe later wel vlot de juiste zinnen kan vertalen.

Bij de opdracht in het maanlandschap volgt Philippe al snel met het idee van Emanuelle om alle borden te bestuderen. Daardoor kunnen ze zich niet toeleggen op bepaalde borden en kunnen ze niet alle details onthouden.

Philippe is niet de mol want …

Philippe en Anke vinden vlot de twee dames in de haven. Voor de tweede deden ze dat met maar twee van de drie tips. Daardoor was het geen makkelijke opdracht, maar het lukte hen dus wel. Daardoor verdiende het duo 1.750 euro voor de pot.

Sven

Sven is de mol want …

De Mol aflevering 3 Sven
Play4

Bij het duiken is Svens zuurstof te snel op. Dit zou zo’n typische molsabotage kunnen zijn, waarbij we op het einde van het seizoen te weten komen dat Sven eigenlijk goed kan duiken en leerde hoe je snel zuurstof kan verspillen. In diezelfde opdracht tekenen Sven en Yens een tekening waarop niet duidelijk te zien is dat het om een kind gaat. Gelukkig heeft Uma de foto’s goed bestudeerd en kan ze dus wel het juiste beeld vinden. Maar dit kan dus een sabotage zijn van Sven en/of Yens.

In de tweede opdracht wil Sven alleen gaan, zo is er dus geen controle door andere kandidaten en zit hij in een perfecte positie om te mollen. In diezelfde opdracht stelt Sven voor om verder te rijden en bordjes over te slaan. Daardoor kan informatie verloren gaan. Sven is de kandidaat die het meeste bordjes heeft gezien. Maar doordat hij enorm sukkelt bij de evenwichtsopdracht kan die kennis verloren gaan.

Sven wordt uiteindelijk afgevaardigd om de vragen te beantwoorden. Daarbij beantwoordt hij vlot de eerste twee vragen. Maar de volgende twee vragen beantwoordt hij fout. Daardoor blijft er nog maar één allesbeslissende vraag over.

Sven is niet de mol want …

Sven en Yens kunnen al snel het juiste standbeeld vinden en tekenen. Daarvoor hebben ze maar 15 minuten tijd nodig gehad en hebben ze ook maar vier vragen moeten stellen, waardoor er maar 400 euro verloren ging bij de opdracht.

Sven zit alleen in de auto, maar gebruikt die positie niet om te saboteren, want hij heeft inderdaad heel veel informatie kunnen onthouden tijdens zijn rit. Daardoor geeft hij twee van de drie juiste antwoorden.

Uma

Uma is de mol want …

De Mol aflevering 3 Uma
Play4

In de eerste opdracht maken Uma en Emanuelle een wel heel gedetailleerde tekening van het eerste beeld. Ze letten daarbij niet op de tijd,, waardoor de tekening pas te laat naar beneden gaat en er geen geld verdiend wordt voor het eerste beeld.

Uma en Yens zitten in de tweede auto en zorgen er al meteen voor dat het plan van Bert, waarbij ze telkens vier borden verder rijden, verstoord wordt. Want daardoor moeten de auto’s achter hen ook stoppen aan borden die al bekeken zijn door andere kandidaten.

Uma is niet de mol want …

Als Uma de mol zou zijn, zou ze in de eerste opdracht geprobeerd hebben om niet bij het duiken te zitten. Door haar ervaring met duiken is het voor haar bijna onmogelijk om daar onopvallend te mollen. Ze doet het ook enorm goed en kan in haar eentje het juiste beeld vinden. Het was haar nochtans niet makkelijk gemaakt door Yens en Sven, want de tekening leek op een volwassene, terwijl het beeld duidelijk een kind was. Zo is Uma in haar eentje verantwoordelijk voor de 1.100 euro die in de groepspot komt.

Uma werkt zich vlot doorheen de opdrachten in het maanlandschap, waardoor er weinig tijd verloren gaat.

Yens

Yens is de mol want …

De Mol aflevering 3 Yens
Play4

Yens woont in Barcelona en kan dus het beste Spaans van de groep. Toch stelt hij zich nooit kandidaat om de opdracht met het Spaans te doen. Als er in die opdracht iemand was die Spaans kon, had er geen vertaling gevraagd moeten worden en kon er 250 euro meer verdiend worden.

Bij de eerste opdracht tekenen Yens en Sven een tekening van het beeld dat wel heel hard lijkt op een volwassen vrouw, terwijl Uma op zoek moet naar een beeld van een kind. Als Uma niet grondig naar de foto’s had gekeken, had ze hier de foute keuze kunnen maken.

Yens en Uma zorgen er al meteen voor dat het plan van Bert verstoord wordt. Door te stoppen aan het volgende bord dwingen ze namelijk iedereen achter hen (nog twee auto’s) om hetzelfde te doen. Daardoor worden bordjes overbodig opnieuw bestudeerd en gaat er tijd verloren.

Yens is niet de mol want …

Het feit dat Yens niet voor de opdracht met Spaans gaat, heeft geen gigantische invloed op de pot. Om de juiste mensen te vinden was het namelijk belangrijker om te juiste cijfers te krijgen van Bert en Nele. De juiste vertalingen kennen had je niet meteen tot de juiste personen kunnen leiden. Sven en Yens kunnen al in 15 minuten en na vier vragen (dus 400 euro) het juiste standbeeld vinden. Daardoor ging er weinig geld en tijd verloren. Waardoor Uma uiteindelijk het juiste beeld kon vinden.

Yens geeft het laatste juiste antwoord in de opdracht met de raket. Als mol had hij daar het foute antwoord kunnen geven, waardoor er 4.000 euro verloren zou gaan.

Afvaller: Nele

De Mol aflevering 3 Nele
Play4

Nele moest deze week het spel verlaten en dat was haar eigen keuze. Door haar blessure zou ze nog opdrachten hebben moeten uitzitten en ging ze zo dus niet enkel een deel van het plezier missen maar ook cruciale informatie missen in de zoektocht naar de mol.

Heel verdacht maakte Nele zich niet tijdens de aflevering. Ze speelde natuurlijk maar één opdracht mee. En het enige waarop we haar daarin konden betrappen, was overdreven lang met een rode vlag wapperen.

Hoofdverdachte: Emanuelle

De Mol aflevering 3 Emanuelle
Play4

Emanuelle was al verdacht in de vorige aflevering en ook nu valt het op dat ze in elke opdracht op een manier probeert om de boel te vertragen. In de eerste opdracht door te blijven proberen om te duiken en in de tweede opdracht door de informatie te blijven herhalen waardoor Philippe het moeilijker heeft om informatie op te nemen. Maar vooral in de laatste opdracht komen we veel te weten over Emanuelle. Daarin zien we namelijk dat ze goed kan acteren. Speelt ze al drie afleveringen lang een rolletje als de chaotische kandidaat?

Ook Sven maakte zich in deze aflevering verdacht. Hij deed verschillende dingen die als sabotages gezien kunnen worden, maar niet uitpakten zoals hij ze verwacht had. En laat dat net zijn wat we de mol hoorden vertellen tijdens de aflevering.

De Mol is elke zondag om 19.50 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Wil je graag op de hoogte blijven van alles over De MolWord dan lid van onze Facebookgroep!

Meer
Lees meer...