‘De Mol’: Derde aflevering geeft ons een duidelijke nieuwe hoofdverdachte

We zijn drie afleveringen ver in De Mol en we hebben mogelijk een nieuwe favoriete opdracht ooit. In de aflevering kreeg de groep te maken met heel wat hoefijzers, eieren en vrijstellingen. Maar geen enkele van die vrijstellingen werd uiteindelijk gebruikt. Op het einde van de aflevering moesten we opnieuw afscheid nemen van een sympathieke noot in de groep: Conny.

Na het afscheid van Samya vorige week, moeten we deze week opnieuw afscheid nemen van een van de sfeermakers in de groep. Conny is dus niet de mol, maar wie dan wel? Dit is onze nieuwe hoofdverdachte.

Opdracht 1: Kom pak je lasso maar

De Mol A3O1
Play4

De eerste opdracht vond plaats op een ranch. Daar moesten de kandidaten zich in twee groepen verdelen. Het ging daarbij om zes showbeesten en twee stalknechten. Stalknechten van dienst werden Ruben en Lieselot en de rest ging de show stelen op de piste. Daar moesten ze hoefijzers aan elkaar koppelen. Het ging daarbij om paarden en hun bekende ruiters. Elk juist duo leverde 200 euro op. Maar er was ook Skeeter, die niet gediend was met de diefstal van z’n hoefijzers. Na één minuut of wanneer iemand een hoefijzer aanraakte, betrad Skeeter op z’n paard de arena. Hij had een lasso en kon daarmee – Manuella-en-de-lama’s-gewijs – kandidaten “vangen”. Wie gevangen werd door Skeeter, werd voor de rest van de opdracht uitgeschakeld.

De twee andere kandidaten kregen drie verschillende opdrachten, waarmee ze telkens het woord van één gekleurd hoefijzer konden vinden. Als de kandidaten de gekleurde hoefijzers juist konden koppelen, leverden die elk 1.000 euro op in plaats van 200.

  • Totaal te verdienen: 5.000 euro
  • Verdiend: 1.400 euro

Wat zou de mol doen?

De mol kan in deze opdracht het beste saboteren op de arena. Zo kan je ervoor zorgen dat je gevangen wordt of dat de foute duo’s gevormd worden. Het is daarbij natuurlijk vooral handig om de juiste combinatie voor een gekleurd hoefijzer te verpesten.

Opdracht 2: Eierrace

De Mol A2O2
Play4

De tweede opdracht begon eigenlijk nog voor de eerste. Toen kregen alle kandidaten een rood eitje dat ze moesten beschermen tot de tweede dag. Dat lukte de meeste kandidaten, maar de eitjes van Conny en Lancelot haalden dag twee niet. Nochtans waren ze van cruciaal belang, waardoor Conny en Lancelot allebei een nieuw eitje moesten kopen voor 250 euro uit de groepspot. Tijdens de opdracht moesten de kandidaten zoveel mogelijk eitjes verzamelen in een roze pak met speciale zakjes voor eitjes. Elk eitje dat heelhuids de finish haalde, leverde 10 euro op. Maar daarbij moesten ook de rode eitjes van de kandidaten de dag overleven. Leïla en Lieselot moesten geblinddoekt op elkaar vertrouwen op eitjes van paaltjes te halen. Thomas, Toos en Comfort moesten eitjes zo ver mogelijk naar elkaar gooien zonder ze te laten breken en Conny, Ruben en Lancelot moesten zich wagen aan een “egg drop” en moesten constructies maken om eitjes een val van 2 meter te laten overleven.

Maar het was vooral het ritje in de roze Barbiejeep die het meest dodelijk was voor de eitjes. Iedereen zag verschillende eitjes sneuvelen tijdens de rit waardoor er op het einde maar weinig verdiend werd.

  • Totaal te verdienen: 4.000 euro
  • Verdiend: 290 euro – 500 euro voor gekochte eitjes = – 210 euro

Wat zou de mol doen?

Als mol is dit een perfecte opdracht om jezelf als een ijverige kandidaat voor te stellen en dan uiteindelijk je rode ei laten breken waardoor je eitjes niets meer waard zijn. Het kan daarnaast ook handig zijn om je eigen rode ei (of dat van iemand anders) kapot te maken nog voor de opdracht zodat er geld uit de pot gaat.

Opdracht 3: Kamer 110

De Mol A3O3
Play4

De derde opdracht vond plaats wanneer de kandidaten het niet verwachtten. Ze dachten dat ze zich gewoon per twee moesten verdelen over kamers om de nacht door te brengen, maar daar werden ze getrakteerd op een opdracht. In kamer 110 viel “iets” te verdienen. Maar er kon maar één duo hun eigen kamer verlaten om naar kamer 110 te gaan. Om hun deur te openen moesten ze op een rode knop drukken, waarna een klok van 1 minuut begon af te tellen. Drukte er voor de teller op 0 stond niemand op zijn eigen knop dan ging de deur open. Maar iedereen kon op elk moment op de knop duwen, waardoor de klok van de ander stopte met aflopen en z’n eigen knop begon te lopen.

Nadat er heel veel op de knoppen werd gedrukt, kwamen de kandidaten te weten dat wanneer er niemand uiteindelijk uit z’n kamer mocht, het duo dat het minst op de knop gedrukt had naar kamer 110 mocht. Uiteindelijk kwam het daarop neer en maakten Toos en Lieselot opnieuw kans op een vrijstelling. Ze kregen daarbij drie opties. Ofwel namen ze allebei een vrijstelling en kwam er geen geld in de pot. Ofwel namen ze allebei geen vrijstelling, dan kwam er 2.000 euro in de pot. Of één van hen nam een vrijstelling. In dat geval kon er 5.000 euro verdiend worden.

  • Totaal te verdienen: 5.000 euro
  • Verdiend: 2.000 euro

Wat zou de mol doen?

Als mol wil je in deze opdracht zelf naar de vrijstellingen gaan of wil je ervoor zorgen dat een duo gaat dat allebei voor vrijstellingen zou spelen.

Comfort

De Mol Comfort
Play4

Comfort is de mol want …

In de eerste opdracht zijn het Comfort en Lancelot die heel snel beslissen om de hoefijzers van Lucky Luke en Jolly Jumping mee te nemen. Dat is een foute combinatie, waardoor ze niet enkel 200 euro verspelen, maar ook de eerste kans op 1.000 euro.

Later neemt Comfort een gevallen hoefijzer vast waardoor Skeeter de aanval begint in te zetten terwijl Lancelot nog aan het praten is met Lieselot en Ruben. Daarbij wordt Comfort uiteindelijk ook gepakt.

Het rode ei van Comfort breekt wanneer ze in de Barbiejeep zitten, daardoor gaat haar 200 euro (waarschijnlijk al iets minder op dat punt) verloren.

Comfort is niet de mol want …

Hoewel Comfort zelf geen juiste combinatie van hoefijzers uit de arena kan halen, geeft ze wel juist de combinatie van Amika en Merel door, waarvoor uiteindelijk 200 euro verdiend wordt.

Het rode ei van Comfort sneuvelt in de jeep, maar daarvoor kon ze wel 20 eieren verdienen bij het gooien.

Comfort zit bij de laatste opdracht op de kamer met Lancelot en zij drukken enorm veel op de knop (35 keer in totaal). De mol weet dat er een voordeel is voor wie er weinig op de knop drukt, dus lijkt het hier voor de mol toch beter om hier minder op de knop te drukken.

Lancelot

De Mol Lancelot
Play4

Lancelot is de mol want …

In de eerste opdracht zijn het Lancelot en Leïla die heel snel beslissen om de hoefijzers van Lucky Luke en Jolly Jumping mee te nemen. Dat is een foute combinatie, waardoor ze niet enkel 200 euro verspelen, maar ook de eerste kans op 1.000 euro.

Daarna probeert Lancelot ook Goedweervandaag en Pipi Langkous aan elkaar te koppelen. Dit was al sowieso fout, zelfs wanneer het aan Sinterklaas gelinkt werd, want het paard van Sinterklaas heet Slechtweervandaag. Ook wil hij het verkeerd begrepen woord “Witse” per se ergens aan koppelen. Zo wil hij zelfs dat anderen zoeken naar “Dimi”.

Wanneer hij op zoek is naar het blauwe hoefijzer legt Toos hem uit dat het naast de walkie ligt. Daar vindt hij het niet. Later vindt Toos het wel exact op die plaats.

Lancelot raakt – tot z’n grote (gespeelde?) frustratie – z’n ei kwijt. Dat blijkt uiteindelijk gebroken te zijn, waardoor hij een ei moet kopen voor 250 euro. Door de aankoop van de eieren van Lancelot en Conny gaat er uiteindelijk geld uit de pot verloren.

Wanneer ze de eitjes naar beneden moeten gooien, gooit Lancelot het ei tussen de rietjes op een heel nonchalante manier naar beneden. Wanneer hij het op een andere manier gegooid had, had het ei het mogelijk wel overleefd.

Bij het knutselen zorgt Lancelot er ook voor dat het rode eitje van Ruben valt. Daardoor kan ook Ruben geen geld meer verdienen in de opdracht.

Lancelot is niet de mol want …

Lancelot is verantwoordelijk voor het juiste duo Bucephalus en Alexander De Grote, waardoor er 200 euro in de pot komt.

In de opdracht met de eieren brengt Lancelot 20 eieren heelhuids tot bij Gilles De Coster. Daarmee verdient hij niet genoeg terug om zijn eigen gekochte ei terug te betalen, maar hij is wel degene die met voorsprong het meeste geld verdiend (nu ja, ervoor zorgt dat er minder geld uit de pot gaat).

Lancelot en Comfort drukken vaak op de knop (35 keer in totaal). De mol weet dat er een voordeel is voor wie er weinig op de knop drukt, dus lijkt het hier voor de mol toch beter om hier minder op de knop te drukken om zo nog kans te maken om op het einde naar de kamer te gaan.

Leïla

De Mol Leïla
Play4

Leïla is de mol want …

Hoewel Leïla tot het einde meespeelt in de arena brengt ze geen enkel juist hoefijzer uit de arena. Ze heeft daarna wel heel snel door dat Jolly Jumping fout is, wanneer het eigenlijk al te laat is.

Leïla en Ruben drukken weinig op de knop, waardoor ze kans maken om in de kamer met de vrijstellingen terecht te komen. Daar kan je er als mol voor zorgen dat er geen geld in de pot komt.

Leïla is niet de mol want …

Leïla is een van de drie kandidaten die met een heel rood eitje aan de finish komt. Ze had op dat moment nog 3 eitjes in haar pak, maar Thomas laat er nog eentje vallen. Daardoor haalt ze uiteindelijk het prachtige bedrag van 20 euro op.

In de derde opdracht lijk Leïla oprecht gefrustreerd dat Ruben zijn mond voorbijpraat en zegt dat ze niet vaak op de knop gedrukt hebben. Ze lijkt daarbij vooral gebrand te zijn op pasvragen of een vrijstelling, waardoor het meer voelt alsof ze een gedreven kandidate is.

Lieselot

De Mol Lieselot
Play4

Lieselot is de mol want …

Lieselot is niet de beste communicator met een walkie talkie. Ze geeft heel wat overbodige informatie door waardoor de andere kandidaten lang bij de walkie talkie moeten blijven staan, die recht voor de ingang van Skeeter is.

In de tweede opdracht verliest Lieselot heel wat eitjes bij het instappen van de jeep. Voor ze in de jeep stapte, had ze 20 eieren, maar daar bleven er uiteindelijk maar 7 van over.

Door weinig op de knop te drukken, zorgen Lieselot en Toos ervoor dat ze naar de kamer met de vrijstellingen kunnen gaan en zo geld uit de pot kunnen houden.

Lieselot is niet de mol want …

Lieselot toont zich een meester in de extra opdrachten bij de rodeo. Vooral de lasso was indrukwekkend. Ze had hier als mol meer tijd kunnen verspillen.

Bij de opdracht met de eitjes haalt Lieselot weinig geld op, maar het is toch nog steeds meer dan heel wat van haar medekandidaten.

Door niet voor een vrijstelling te gaan, zorgt Lieselot er in de laatste opdracht al voor dat er sowieso geld verdiend wordt. Afhankelijk van de keuze van Toos gaat het daarbij om 2.000 of 5.000 euro in plaats van 0 wanneer ze allebei een vrijstelling namen.

Lieselot blijft zichzelf buiten de groep zetten in de opdrachten die ze doet. In de eerste aflevering werd ze heel de tijd afgezonderd van de groep. In de tweede aflevering ging ze aardappelen schillen met Samya en nu zat ze samen met Ruben apart tijdens de opdracht met de hoefijzers. Het lijkt ons niet de ideale positie als mol om telkens afgezonderd te zitten op plaatsen die uiteindelijk ook niet cruciaal zijn.

Ruben

De Mol Ruben
Play4

Ruben is de mol want …

Ruben wil aanvankelijk niet aan de andere kandidaten zeggen dat het ei belangrijk is. Als hij het briefje inderdaad wegnam en iedereen z’n eitje gewoon probeerde op te eten, moest er de volgende dag al ineens voor 1.500 euro aan eitjes gekocht worden.

Ruben en Lieselot kunnen hun drie opdrachten al snel tot een goed einde brengen, maar geven de informatie niet op de beste manier door. Zo wordt Witje verstaan als Witse en geven ze – wanneer ze de juiste antwoorden gevonden hebben in de mest – deze op een heel chaotische manier door.

In de opdracht met de eitjes valt Ruben zijn rode ei uit z’n zakje. Het wordt uit z’n zakje geduwd door Lancelot, maar Ruben staat op dat moment, zonder enige reden wel heel dicht bij Lancelot.

Ruben en Leïla drukken weinig op de knop, waardoor ze kans maken om naar kamer 110 te gaan en ervoor te zorgen dat er geen geld verdiend kan worden.

Ruben is niet de mol want …

Ruben en Lieselot slagen al snel in al hun opdrachten en hebben ook nog tijd om te graven in de kak, iets wat Ruben zonder veel te morren doet. Zelfs met zijn witte sneakers.

Ruben knutselt goed mee met de eitjes, waardoor ze drie eitjes heelhuids beneden krijgen.

Thomas

De Mol Thomas
Play4

Thomas is de mol want …

Bij de opdracht met de eitjes, stopt Thomas heel wat eitjes op z’n rug, terwijl hij daarna in de jeep moet gaan zitten. Hij neemt ook plaats op de achterbank waar je door de snelheid met je rug tegen de leuning wordt gedrukt. Alle eitjes op de rug van Thomas – inclusief z’n rode eitje – waren zo al gedoemd om te breken.

Wanneer hij Leïla wil helpen om haar eitjes te tellen, laat hij er op de valreep nog eentje vallen. Eerder liet hij ook al een eitje van comfort vallen.

Thomas is niet de mol want …

in de eerste opdracht neemt Thomas verschillende juiste hoefijzers mee uit de arena.

Thomas kan Ruben overtuigen om het briefje met info over de eitjes toch te laten liggen. Daardoor breken er uiteindelijk maar twee eitjes voor de opdracht van start gaat.

In de laatste opdracht wordt duidelijk dat Thomas en Conny het meeste vertrouwd worden door de groep. We weten natuurlijk niet of ze het allemaal al bij het juiste eind hebben, maar het is toch opvallend dat dit duo het vertrouwen leek te krijgen van iedereen.

Toos

De Mol Toos
Play4

Toos is de mol want …

In de eerste opdracht maakt Toos “Witse” van “Witje”, waardoor het witte hoefijzer al nutteloos is. Daarna neemt hij ook de “drie hemelskinderen” mee in plaats van de “vier heemskinderen”, waardoor er opnieuw geen geld verdiend wordt.

Het rode ei van Toos sneuvelt al vroeg in de opdracht. Daardoor kan hij al niets meer verdienen in de tweede opdracht. Hij gooit ook enkele eieren heel hard naar Thomas, waardoor ze kapotgaan in z’n handen.

Toos en Lieselot drukken heel weinig op de knop. Op een bepaald moment zegt Toos zelfs letterlijk dat ze een halfuurtje kunnen slapen. Zo hadden ze ook de enveloppe kunnen vinden en sneller kunnen doorhebben dat het belangrijk is om weinig op de knop te duwen. Mogelijk probeerde hij er hier dus voor te zorgen dat Lieselot de enveloppe zou vinden.

Het is heel vreemd dat Toos uiteindelijk geen vrijstelling neemt. De vrijstelling was zowel voor hem als de rest van de groep een goede zaak. Want hij kon een weekje langer overleven én kwam er 3.000 euro extra in de pot. Hij kon dus perfect uitleggen dat hij de vrijstelling nam omdat hij meer geld in de pot wilde. Tenzij hij natuurlijk niet meer geld in de pot wilde.

Toos is niet de mol want …

Toos neemt op het einde van de eerste opdracht het blauwe hoefijzer mee. Daardoor komt er 1.000 euro in de pot.

Afvaller: Conny

De Mol Conny
Play4

De groep moet deze week afscheid nemen van hun moeke, Conny. Zij zal, gewapend met haar rekentoestel terug naar België vliegen. Conny was een enthousiaste, lees: soms een beetje overenthousiaste, deelnemer die zeker gemist zal worden. Zowel door de groep als door de kijkers thuis.

Onze hoofdverdachte: Toos

Toos maakte zich in elke opdracht deze week verdacht. Het begon met cruciale foute antwoorden bij de hoefijzers (Witse en Drie Hemelskinderen) snel sneuvelende eieren en een opvallende rol in de laatste opdracht.

Het lijkt ons daarbij ook een strategische zet van Toos om de kamer te delen met Lieselot. Toos dacht waarschijnlijk dat Lieselot sowieso voor een vrijstelling zou gaan, vanuit het idee: “Jij hebt al eens een vrijstelling gehad, nu is het mijn beurt”. Als Lieselot dan inderdaad een vrijstelling genomen had, kon Toos er subtiel nog eentje meenemen en ging er geen geld in de pot. Maar doordat Lieselot geen vrijstelling wilde, schakelde Toos plots ook over van strategie en wilde hij plots ook geen vrijstelling. Elke andere kandidaat zou een vrijstelling genomen hebben om zo meer dan dubbel zoveel geld in de pot te spelen. Door geen vrijstelling te nemen, laat Toos hier zomaar 3.000 euro liggen.

De Mol is elke zondag om 19.55 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.be.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep ‘DE MOL 2023: alle hints en tips!’.

Meer
Lees meer...