‘De Mol’: Virtueel bezoek zorgt er opnieuw voor dat de pot laag blijft

We zijn vijf afleveringen ver in De Mol, waardoor er nu nog maar vijf kandidaten zijn die dit seizoen kunnen winnen (of de mol kunnen zijn). Voor Lieselot zit het avontuur er helaas op. Zij valt zo dus net naast een plekje in de top vijf en moet terugkeren naar huis. Dit is ons deze aflevering opgevallen.

In de vijfde aflevering van De Mol krijgen de deelnemers traditiegetrouw bezoek van hun geliefden. Dat gebeurde dit jaar iets anders dan we gewoon zijn. De bezoekers reisden namelijk niet fysiek af naar Arizona, maar bleven thuis in België. Met behulp van robotjes konden ze toch bij hun geliefden zijn. Maar zelfs met de hulp van hun virtueel bezoek, slaagde de groep er niet in om veel geld binnen te halen. Het lijkt erop dat we dit jaar dus met een heel sterke mol zitten en wij beginnen er steeds meer van overtuigd te zijn wie dat is.

Opdracht 1: Blind shoppen en koken

De Mol A5O1
Play4

Voor de eerste opdracht worden de kandidaten getrakteerd op lege kasten en een lege ijskast. Op een briefje, dat in de lege ijskast te vinden was, staat te lezen dat drie mensen boodschappen moeten doen en drie moeten koken. De drie deelnemers die naar de winkel gaan, krijgen het gezelschap van een robotversie van hun geliefden (voor wie The Big Bang Theory gezien heeft, een Shelbot). Die zullen ze nodig hebben, want de kandidaten moeten geblinddoekt inkopen doen, de Shelbots van hun geliefden zijn hun enige ogen in de supermarkt. Ze moeten de juiste ingrediënten verzamelen, waarbij elk ingrediënt 200 euro waard is. Maar de artikelen staan als een rebus op hun boodschappenlijstje, die ze dus eerst moeten oplossen.

Uiteindelijk krijgt deze groep nog de kans om 1.000 euro extra te verzamelen door een rode doos cornflakes mee te nemen. Maar als daarbij de stapel met dozen omvervalt, moet die kandidaat de winkel verlaten.

De andere drie kandidaten moeten hotdogs maken voor een eetfestijn. Elke vijf hotdogs die ze aan Bulldog Michael voorschotelen, leveren 500 euro op. Ook zij moeten dit geblinddoekt doen, waarbij hun ogen komen van hun virtuele geliefden. Om ingrediënten vrij te spelen, moeten zij juist inschatten wat hun geliefden geantwoord hebben op verschillende dilemma’s.

  • Totaal te verdienen: 4.000 euro (supermarkt) + 2.000 euro (hotdogs)
  • Verdiend: 800 euro (supermarkt) + 0 euro (hotdogs)

Wat zou de mol doen?

Omdat de twee opdrachten volledig los van elkaar staan, zit je als mol in elke groep goed. Al lijkt de supermarkt ons dan toch interessanter als mol omdat er daar meer geld te verdienen viel.

Opdracht 2: Vlieg met me mee

De Mol A5O2
Play4

Voor de tweede opdracht werd de groep opnieuw opgedeeld in twee groepen van drie. De ene groep bestond uit filmkenners die kans maakten op een vrijstelling. De andere groep ging stunts uitvoeren en kreeg vooral de ervaring van zijn of haar leven. De filmkenners moesten met een drone door een parcours met hindernissen vliegen. Zo konden ze tips verzamelen, die hen tot drie films konden leiden, die elk 1.500 euro waard zijn. Ze krijgen de verzamelde tips pas als ze de drone eerder kunnen landen dan het stuntvliegtuig.

De derde filmkenner staat in verbinding met de kandidaten in het stuntvliegtuigje. De kandidaat in het vliegtuig doet drie stunts en moet die zo goed mogelijk uitleggen aan de filmkenner. Die ziet een aantal stunts en moet daar de juiste uithalen. Wanneer de juiste drie stunts aangegeven worden, krijgt de kandidaat een fragment uit de juiste film te zien. Kiest hij of zij voor minstens één foute stunt, dan krijgen de filmkenners een fragment uit een andere film te zien.

Maar er zit nog een addertje onder het gras. Als een van de drie stuntvliegers niet echt vliegt en z’n vlucht faket, dan kunnen de drie filmkenners elk één pasvraag verdienen door te raden wie niet gevlogen heeft. Als de drie wel echt vliegen en de filmkenners komen daarachter, dan krijgen ze elk twee pasvragen. Als ze juist gokken, komt er nog eens 1.500 euro in de pot.

  • Totaal te verdienen: 6.000 euro
  • Verdiend: 1.500 euro

Wat zou de mol doen?

Als mol zit je in deze opdracht beter bij het team van de filmkenners. In het vliegtuig heb je maar weinig impact op hoeveel geld er verdiend wordt. Op de grond kan je foute films kiezen en zo geld uit de pot houden. Ook voor de 1.500 euro die te verdienen was met de pasvragen, ligt de keuze uiteindelijk in de handen van de deelnemers op de grond.

Comfort

De Mol A5 Comfort
Play4

Comfort is de mol want …

In de eerste opdracht bevindt Comfort zich in de supermarkt. Daar is ze de enige die de batterij van haar robot volledig laat leeglopen, waardoor hij uitvalt en ze hem niet meer terug kan vinden. Daardoor kan ze maar twee artikelen kopen en verdient ze dus maar 400 euro van de 1.000 euro die ze kon binnenhalen.

Wanneer haar ex-vriend Sam zegt dat ze zeker geschikt zou zijn als mol, zien we Comfort glunderen. Nam ze hier als mol complimenten in ontvangst?

Comfort is niet de mol want …

Hoewel het maar gaat om 400 euro is Comfort wel een van de enige twee kandidaten die in de eerste opdracht geld weet te verdienen.

In de tweede opdracht is Comfort een van de stuntvliegers. Daarbij laat ze deze geweldige kans aan zich voorbijgaan omdat ze niet wil dat andere kandidaten meer voordelen binnenhalen. Dit lijkt ons eerder een zet om te doen als kandidaat aangezien hetzelfde bedrag op het spel stond en ze met deze actie dus geen geld verdiende of uit de pot haalde. Het lijkt ons vooral een actie van een kandidaat die net door het oog van de naald kroop en bang is om opnieuw een rood scherm te krijgen.

Lancelot

De Mol A5 Lancelot
Play4

Lancelot is de mol want …

Lancelot zit in de eerste opdracht in de supermarkt. Daar slaagt hij er als enige in om drie artikelen te verzamelen. Maar dan gooit hij de toren met dozen cornflakes omver, waardoor de 1.000 euro die te verdienen was met de cornflakes verloren gaat, net zoals de inhoud van zijn mandje, dat op dat moment 600 euro waard is.

De vriendin van Lancelot, Janne, ziet wel een mol in hem. Maar uit zijn reactie valt opvallend weinig af te lezen. De andere kandidaten reageren meer wanneer hun partners aanhalen dat ze al of niet de mol kunnen zijn. Dit kan wijzen op een mol die heel hard z’n best doet om zich niet te verraden (maar het kan natuurlijk ook een kandidaat zijn die niets wil prijsgeven).

Lancelot is de eerste die aangeeft dat hij in het groepje met de filmkenners wil. Dat is de plaats waar je het meeste impact hebt op de opdracht en dus ook het beste zit als mol. In die opdracht beslist hij ervoor om Lieselot de hindernis met de lage hoepel te laten overslaan en meteen voor de kleinere (en dus ook moeilijkere) derde hoepel te gaan. Lieselot krijgt haar drone hier niet door en kan uiteindelijk ook niet op tijd landen, waardoor ze geen enkele tip krijgt.

Lancelot is niet de mol want …

In de stuntopdracht kreeg Lancelot een fragment te zien uit Inglourious Bastards. Hij herkent dit fragment, maar geeft ook meteen aan bij de rest dat het waarschijnlijk om het verkeerde fragment ging aangezien de uitleg van Ruben niet heel duidelijk was. Daardoor gokken ze uiteindelijk een andere film (die nog steeds fout was).

Lancelot is ook de enige die erin slaagt om het parcours met de drone foutloos af te leggen. Daarbij werd hij geassisteerd door Thomas.

Ruben

De Mol A5 Ruben
Play4

Ruben is de mol want …

Ruben zit in de eerste opdracht bij de hotdogs, waar er maar vier hotdogs volledig bij de hongerige Bulldog geraken. We krijgen niet alle pogingen te zien, maar we zien er toch verschillende waarbij Ruben in de fout gaat. Op de valreep mist hij daar bovendien nog de kans om toch de vijfde hotdog af te leveren en alsnog 500 euro te verdienen.

Wanneer de vriendin van Ruben zegt dat hij te enthousiast is om de mol zou zijn en snel door de mand zou vallen, lijkt hij toch wat teleurgesteld om dat te horen. Voelt hij zich hier misschien wat in z’n ego gekrenkt omdat ze hem net een opdracht als mol heeft zien saboteren?

Ruben maakt deel uit van het team dat gaan stuntvliegen, daarbij geeft hij de informatie over de stunts verwarrend door aan Lancelot. Dit zorgt ervoor dat Lancelot voor foute stunts kiest en zo een fout fragment te zien krijgt.

Ruben is niet de mol want …

We denken dat de mol in beide opdrachten liever op de andere locatie zou zitten dan waar Ruben tijdens deze aflevering zat.

Thomas

Thomas is de mol want …

De Mol A5 Thomas
Play4

Thomas zit in de eerste opdracht bij de hotdogs, waar er maar vier hotdogs volledig bij de hongerige Bulldog geraken, terwijl er vijf nodig waren om 500 euro te verdienen.

Thomas heeft toch wel een opmerkelijke reactie wanneer zijn partner Cathy zegt dat ze denkt dat hij niet de mol is. Daarbij geeft ze hem op het einde ook een complimentje moest hij de mol zijn: “Als je toch de mol bent, dan heb je het supergoed gedaan”. Daarna zien we Thomas toch wat glunderen.

Bij de verdeling voor de tweede opdracht geeft Thomas al snel aan dat hij bang is dat hij de opdracht voor durvers niet zou durven. Het lijkt er dus op dat hij liever op de grond blijft, waar je meer impact hebt op het te verdienen bedrag.

Wanneer Thomas met de instructies van Lieselot door het parcours moet vliegen met zijn drone verstaat hij plots geen West-Vlaams meer en kan hij zo maar één tip vrijspelen. Ze krijgen daarbij de naam van actrice Sigourney Weaver, die Thomas als enige kent. Hij geeft daarbij verschillende films waarin ze meespeelt, maar vergeet daarbij – toevallig? – Ghostbusters. Het valt hierbij ook op dat de tweede en derde tip heel duidelijk verwezen naar Ghostbusters en dat Thomas deze tips niet kon bemachtigen.

Bij de tweede film krijgt Thomas het juiste fragment te zien uit de bekende film Hook. Hij herkent daarbij Robin Williams, maar kan niet zeggen uit welke film het komt. Wanneer hij vervolgens aan de rest probeert uit te leggen wat hij precies te zien kreeg, “vergeet” hij te zeggen dat de naam Peter duidelijk viel in het fragment. Dit was natuurlijk cruciale informatie in een film over Peter Pan.

Wanneer ze op het einde van die opdracht moeten gokken of een van de andere kandidaten niet gevlogen heeft, is Thomas de eerste die zegt dat hij denkt dat iedereen vloog. Hij blijft dat ook volhouden nadat ze het fragment van Comfort nog eens beluisterden. Zo laten ze 1.500 euro liggen.

Thomas is niet de mol want …

In de eerste opdracht kan Thomas als eerste een hotdog afleveren bij Bulldog Michael, maar uiteindelijk komen ze hier dus niet aan de nodige vijf die het eerste geld zouden opbrengen.

Hoewel Thomas er zelf niet in slaagt om het parcours met de drone foutloos uit te voeren, kan hij wel goede instructies geven aan Lancelot waardoor die er wel in slaagt om het parcours foutloos uit te voeren. Zo krijgen ze alle tips voor de laatste film en halen ze daarmee toch 1.500 euro op.

Toos

De Mol A5 Toos
Play4

Toos is de mol want …

In de eerste opdracht lijkt het erop dat Toos heel lang de laadpaal bezet houdt, terwijl de robot van Comfort volledig leeg is en ze dus helemaal niets kan doen. Het is niet geheel duidelijk hoe lang je moest laden om terug safe te zitten, maar het leek ons toch om een lange periode te gaan.

Alexandra, de partner van Toos, geeft aan dat hij de mol kan zijn, maar dat het haar toch zou verbazen als hij het daadwerkelijk blijkt te zijn. Wanneer ze dat zegt, heeft ook Toos een opvallende reactie die je kan interpreteren als een soort trots dat hij zelfs zijn partner kon misleiden.

Toos is niet de mol want …

In de eerste opdracht is Toos een van de enige twee kandidaten die geld weet binnen te brengen, ook al gaat het maar om 400 euro.

Tijdens het stuntvliegen geeft Toos heel duidelijke instructies door aan Thomas waardoor hij het juiste fragment te zien krijgt. Maar omdat hij het niet herkent, komt er toch geen geld in de pot.

Afvaller: Lieselot

De Mol A5 Lieselot
Play4

Ze was al wekenlang een van de minst verdachte kandidaten omdat ze telkens voordelen (die geld uit de pot kostten) links liet liggen en nu moeten we afscheid nemen van Lieselot.

De West-Vlaamse beenhoudster zal zeker gemist worden in de groep, maar nu kan ze terugkeren naar haar 18 tot 20 kilo preparé per dag.

Hoofdverdachte: Thomas

Wij blijven deze week bij onze hoofdverdachte van vorige week: Thomas. Hoewel hij altijd de indruk geeft goed mee te werken, laat hij telkens toch veel geld liggen. Dat gebeurde ook deze week, waarbij hij vooral in de tweede opdracht veel geld liet liggen.

De Mol is elke zondag om 19.55 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.be.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep ‘DE MOL 2023: alle hints en tips!’.

Meer
Lees meer...