De mol spreekt: “Ik dacht dat ik verdachter ging zijn, want ik heb vaak opvallend gemold”

The word is out! Na acht weken kennen we de naam van de mol. Het was de goedlachse Commy die alles al wekenlang probeerde te saboteren. Ze werd daarbij natuurlijk goed geholpen door de rest van de kandidaten, die zich met ongelukkige foutjes en klungelige acties ook geregeld verdacht maakten.

Het elfde seizoen van De Mol heeft z’n ontknoping: Comfort is de mol. Ze werd al snel ontdekt door de twee andere finalisten Toos en Lancelot, en het was die laatste die de laatste test het beste wist in te vullen. Daardoor is Lancelot nu 27.320 euro rijker. Dat bedrag had een stuk hoger kunnen liggen, maar daar stak mol Commy heel wat stokjes voor. Dit is hoe zij terugkijkt op het avontuur waarin zij de hoofdrol speelde.

Opluchting

Vanaf vandaag mag ze het eindelijk luidop zeggen en dat is natuurlijk een ontlading. “Wat een opluchting dat het out in the open is! Weg angst voor versprekingen, weg mysterieuze blik als ik de vraag rechtstreeks krijg. Nu kan ik eindelijk volmondig ‘ja’ antwoorden. Ik heb mij zo hard geamuseerd in deze rol en wil heel graag met iedereen delen wat ik uitgestoken heb. Maar nu het geweten is, betekent dit ook dat het avontuur bijna ten einde is en dat voelt wel wat bittersweet aan.”

Wij weten het nog maar net, maar Comfort maakte zich enkele maanden geleden al bekend bij de andere kandidaten. “Ik stond echt met klamme handjes en een bonzende tikker achter een scherm te wachten tot ik eindelijk tevoorschijn mocht komen. Ter plaatse heb ik mijn rol niet alleen voor mijn medekandidaten maar ook voor een groot deel van de crew moeten verstoppen. Op dat moment kijken die ook allemaal mee. Er hangt een soort van spanning over die hele set die voelbaar is vanaf de cactus naast Lancelot tot aan de steen naast mijn spiegels. En je voelt die spanning ook letterlijk wegvallen op het moment dat je die stap naar voor zet. Op dat moment kon ik niet wachten om mijn medefinalisten eindelijk eens goed vast te pakken en te zeggen hoe trost ik was op de manier waarop zij het spel hebben gespeeld. Maar ook wou ik zo snel mogelijk de bedenkers van de opdrachten feliciteren voor hun ingenieuze ideeën en de crew bedanken voor een enorme steun.”

Winnaar Lancelot

De twee andere finalisten hadden Commy al even in de gaten. Wat ze zelf ook besefte. Ze gebruikte dat echter in haar voorbeeld door juist het goeie antwoord aan te reiken in de opdracht met de bus. Toch probeerde Commy altijd te blijven spelen alsof ze een kandidaat was. “Ik had niet verwacht dat je goed zou aanvoelen wanneer mensen je beginnen door te hebben. Op dat moment is de uitdaging om toch nog te durven saboteren, ook al weet je dat je in de gaten gehouden wordt. Het is een kwestie van het nog subtieler te doen en bepaalde zaken dan juist wel goed te doen zodat er verwarring of twijfel wordt gezaaid of de focus te leggen op wat een ander verkeerd deed. Ik speelde het spel alsof ik een kandidaat was die hoopte dat ze naar mij keken, maar zelf ook naar één van de twee keek. Zo hoopte ik dat ze toch nog tot de laatste seconde zouden kunnen twijfelen. Maar ik ben wel blijven mollen. Op het moment dat ze mij bijvoorbeeld bij de laatste opdracht alleen achter laten in een tv-studio, kon ik dus heel rustig de boel goed saboteren en geen geld binnen halen.”

Uiteindelijk vulde Lancelot de laatste test het beste in. En hij is een verdiende winnaar volgens Commy. “Lancelot is, zoals jullie gezien hebben en zeer verstandige kerel met een ongelofelijk goed geheugen, een analytisch brein dat razend snel werkt en vele spelletjes heel goed door had. Maar daarboven beschikt hij ook over een goede mensenkennis. Hij zat continu in het spel maar vergat niet om zich te amuseren zowel tijdens de opdrachten als de momenten daar buiten. Al deze zaken zorgen ervoor dar hij het spel fenomenaal heeft gespeeld en een terechte winnaar is.”

Twee kapotte eitjes

Lancelot ei gif
Play4

Comfort verklapt al een sabotage die niemand in de groep of thuis doorhad. “Ik ben zo trots op het feit dat ik niet één maar twee rode eitjes kapot heb gemaakt nog voor het spel begon. Het ene ei was echt in your face, maar Conny heeft nooit geweten dat ik verantwoordelijk was voor haar kapotte ei. Tot nu! Ik heb denk ik het hardst gelachen bij die opdracht met de eitjes. Er hing een superlosse sfeer, al die eieren vlogen alle kanten uit en ik daar kon en mocht ik zichtbaar met een glimlach op het gezicht mollen.”

Een andere sabotage van Commy die perfect lukte, gebeurde in de zoo. “Ik ben ook trots over hoe het in de zoo is gelopen. Dat is iets waar ik lang aan het voorbereid en aan veel zaken tegelijk moest denken. Deze sabotage is ook gelopen zoals ik het graag wou en was toch zodanig subtiel dat ik denk dat het nog steeds niet geweten is, hoe ik het daar precies heb gedaan … dat zal ik jullie in aflevering 9 uitleggen.”

Moeilijke momenten als mol

Commy bunker
Play4

Maar alles liep niet altijd van een leien dakje. “Uiteraard had ik heel graag een bom zien afgaan op die nucleaire basis. Niet alleen om geld uit de groepspot te houden maar ook: hoe spectaculair zou dat niet geweest zijn?! Als mol heb ik het toen echt verloren van de groep, niet omdat de sabotage niet gelopen is, zoals ik het wou. In tegendeel, alles niet volgens plan. Maar omdat de groep daar voor elkaar koos en de pasvragen liet liggen, ergens wel schoon ook achteraf gezien maar op dat moment moet ik toegeven dat dat een tikkeltje frustrerend was. De dingen laten niet altijd zoals voorzien waardoor een goed geplande sabotage plots wat anders moet verlopen. Dan is het even heel spannend om on the spot te improviseren zonder dat je medekandidaten daar iets van merken.”

Een ander moment waarop het bijna misliep was bij de opdracht met de bunker. “De exacte codes op de pakken bij de bunkers kende ik niet vooraf, die kreeg ik ter plaatse doorgebrieft. Dat gebeurde heel discreet, maar wel op een moment dat de andere kandidaten vrij dicht in mijn buurt waren. En dan moest ik die hele zwik ook van buiten leren. Zonder iets op te schrijven, zonder te laten merken dat ik gebrieft werd en ook nog eens heel snel. Dat was wel een spannende.”

Maar er zijn ook andere moeilijke momenten als mol. “Een spel saboteren of proberen te laten mislukken is leuk, maar mijn doel was om geen geld binnen te halen en niet om mensen naar huis te spelen. Hoe ik uiteraard goed begrijp dat dat gewoon onderdeel uit maakt van het spel, is een eliminatie altijd wel een moeilijk moment.” Maar ook het andere eind van het spectrum is moeilijk als mol. “Als een sabotage lukt, gaat er een euforisch gevoel door je heen dat volledig onderdrukt moet worden en sterker nog, plaats moet maken voor teleurstelling.”

Hulp van de andere kandidaten

We hoorden het de mol al via de handpop zeggen, maar Commy kreeg tijdens haar sabotages veel hulp van haar medekandidaten. Eerlijk gezegd, kon ik dan gewoon oprecht verbaasd reageren omdat ik dat ook was. Ik snapte soms echt niet wat er werd uitgestoken maar op zo’n momenten ben je je medekandidaten uiteraard heel dankbaar.”

“Soms had ik ook compassie met de kandidaten die hun uiterste best deden om geld te verdienen. Het was dan niet moeilijk om teleurgesteld over te komen bij een mislukte proef omdat ik dan echt die blikken van de medekandidaten opving en compassie voelde. Het leuke aan deze groep is, dat dat kort na het spel, meestal al tijdens de autorit naar huis al plaats maakte voor lachen met elkaar stommiteiten.”

Door deze verdachte acties van andere kandidaten wist Commy lang onder de radar te blijven bij de kijkers. “Ik snapte dat zelf niet altijd zo goed want ik had naar mijn gevoel toch een paar keer redelijk in the face gemold. Misschien kwam het doordat ik ook soms saboteerde door mee te gaan in de fouten van anderen. Maar ik vond het voor de kijker heel leuk dat het tot aan de finale nog alle kanten op ging qua verdenkingen en dat het zo tot het allerlaatste moment heel spannend bleef. Dat had ik als kijker ook het liefst.”

Het beruchte rode scherm

Comfort rood scherm
Play4

Een moment waarover al veel gediscussieerd werd en waarover waarschijnlijk ook nog veel gesproken zal worden, is ongetwijfeld de opdracht in de DeLorean. Het was dus wel degelijk de mol die daar een rood scherm kreeg en zo terug kon reizen in de tijd. Maar het was wel nog steeds een échte opdracht, waarvoor Commy dus als mol een risico moest nemen. “Het was zonder twijfel mijn moeilijkste moment als mol. Eerst en vooral omdat het heel spannend was: ik wist helemaal niet of mijn 6 op 20 laag genoeg zou zijn om in de auto te zitten en ik wilde niemand die kans afpakken. Toen het bleek gelukt te zijn was ik heel erg blij en had ik verwacht dat niemand zou helpen. Zo kon ik rustig hier en daar wat sukkelen en geld uit de pot spelen. Maar toen besloten Leïla en Lieselot me wél te helpen en dat maakt het op menselijk vlak wel moeilijk. Ik voelde echt die oprechtheid in hun stem en dan nam het schuldgevoel het van mij over. Ik heb hard moeten doorbijten om toch nog te blijven saboteren. Je hoopt heel hard dat het niet één van die twee gaat zijn.”

Maar helaas was het toch de behulpzame Leïla die uiteindelijk een rood scherm te zien kreeg. “Toen Leila een rood scherm kreeg vond ik het oprecht ongelooflijk moeilijk. Daar liet ik mijn tranen wel de vrije loop want ik had al een hele tijd de spanning die ik voelde moeten ophouden en verbergen en toen moest het er gewoon even uit.” Comfort wist dus niet dat Leïla de op één na slechtste test invulde en wist ook niet hoeveel vragen ze juist nodig had om niet langer de slechtste test te hebben. Dat benadrukt ook presentator Gilles De Coster: “Het was belangrijk dat alles in deze opdracht eerlijk verliep. Er moest voldoende ruimte zijn voor de andere om deze kans ook te krijgen, maar Comfort moest ook op een eerlijke manier genoeg vragen juist hebben om te blijven. Comfort speelde zes vragen vrij en haalde zo dus 12 op 20 op de test. En dat was wel genoeg om van de laatste plaats af te komen.”

De afgelopen weken

De finale werd enkele maanden geleden gefilmd, maar de moeilijkste weken om alles geheim te houden, zijn natuurlijk de laatste, wanneer De Mol uitgezonden wordt. Comfort besloot om aan niemand te vertellen dat ze de mol was. “Ik dacht: ik ga tegen iedereen zwijgen want als niemand van iets weet, dan is de kans het kleinst dat ik mij verspreek. Mijn rol als mol vond ik niet zo moeilijk om te verzwijgen omdat ik het veel te leuk vind om iedereens verbaasde reactie te zien, om iedereen te horen theorieën uitwisselen en speculeren. Daarom keek ik zelf zo graag naar het programma en ik zou dat voor niemand willen boycotten door zo iets cruciaals al te verklappen. Mijn deelname verbergen vond ik veeleer moeilijker. Dat waren heel lange weken. Maar de reacties die daar op volgden waren zo zo tof!”

“De afgelopen weken waren een rollercoaster van emoties. Het was fantastisch om iedereen bezig te zien, maar het gemis naar die negen kandidaten werd daardoor wel groter en groter. Ik heb met tranen van het lachen maar ook met tranen van ontroering zitten kijken naar elke aflevering. Het is zalig dat zo’n zot avontuur zo mooi in beeld wordt gebracht. Je wordt meteen terug gekatapulteerd naar die momenten. Het is onvergetelijk wat we daar samen hebben meegemaakt. En ik ben eigenlijk wel trots op hoe we het spel hebben gespeeld en het parcours dat we hebben afgelegd.”

Vrienden voor het leven

“Ik heb vrienden voor het leven gemaakt. We hebben samen iets super unieks meegemaakt en zijn op hele korte tijd heel erg close geworden. Daarom geloof ik wel dat we elkaar gaan blijven zien. Ik vond het zalig dat ik daar mocht zijn om wie ik ben. Zoals bij alle andere kandidaten doe tot er niet toe welk geslacht je hebt of wat je doet in het dagelijkse leven. We hebben allemaal een verschillende achtergrond en wat ons verbond was de passie voor het spel. Ik ben heel trots op waar ik vandaan kom en dat heeft mij ook gemaakt tot wie ik ben. Het is mooi om te zien dat ze bij de selectie je kiezen om wie je bent en dat een bepaalde etniciteit, religie, geaardheid … daarbij geen enkele rol spelen.”

Volgende week zullen we de kandidaten nog eens allemaal samen te zien krijgen. Want dan kunnen we kijken naar de aflevering waarin de kandidaten elkaar terugzien om samen te kijken naar de sabotages van Commy. “Ik denk dat de mensen zullen verschieten van de momenten waar het per ongeluk leek fout te gaan, maar ik er toch iets voor iets tussen zat. Ik kan nu vooral niet wachten om eindelijk uit te leggen hoe er gesaboteerd is geweest! Allemaal kijken naar aflevering 9 dus!”

Bekijk hier hoe alle kandidaten van het elfde seizoen elkaar terugzagen voor de finale in Kinepolis Antwerpen:

Volgende week is er nog een laatste aflevering van De Mol waarin we te zien krijgen hoe Commy alles wist te saboteren. Deze aflevering is op zondag 14 mei om 19.55 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.be.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep ‘DE MOL 2023: alle hints en tips!’.

Meer
Lees meer...