De nieuwe Doctor Who is bekend en het is eindelijk een vrouw (met trailer)

Revolutie in het tv-land want de nieuwe Doctor in cultreeks Doctor Who is een vrouw. Jodie Whittaker (35) zal vanaf het volgende seizoen in de huid kruipen van het legendarische personage uit de gelijknamige cultreeks. Daarmee is ze de dertiende Doctor en de eerste vrouw.

De nieuwe piloot van scifi-cultreeks Doctor Who is bekend: Jodie Whittaker (Broadchurch) mag de knoppen van de TARDIS bedienen in het elfde seizoen. The Doctor kende al 13 incarnaties, maar tot nog toe werd het personage altijd door mannen gespeeld. Whittaker is de eerste vrouw die in de blauwe police box mag plaatsnemen.

Voor wie Doctor Who niet kent: in de scifi-reeks is The Doctor een alien met een obsessie voor mensen van op de planeet aarde. Hij behoedt, samen met zijn companion, als een soort MacGyver de mensheid voor het grootste onheil en gaat ook gewoon graag op buitenaardse avonturen. Sinds de reboot in 2005 is Doctor Who één van de grootste exportproducten van de BBC. Wie de nieuwe The Doctor moest worden, is dan ook bijna een staatszaak bij de fans.

Geen onbekende

En hoewel Doctor Who wel goede punten scoort op de inclusiviteitsschaal, met bijvoorbeeld vrij veel holebi-personages, bleef één commentaar de makers achtervolgen: waarom is de Doctor steeds door een man gespeeld. Het hoofdpersonage kan namelijk ‘reïncarneren’, een handigheidje waar de producers een gestorven acteur mee probeerden op te vangen. De twaalfde dokter, Peter Capaldi (59), stapte onlangs voor het laatst uit de TARDIS en ruimt nu dus, hoog tijd dachten ze waarschijnlijk bij de BBC, baan voor Whittaker.

Jodie Whittaker is geen onbekende in Groot Brittannië. Ze speelde al een hoofdpersonage in Britse crimireeks Broadchurch, waar ze overigens tegenover David Tennant kwam te staan, die de tiende Doctor neerzette. Daarmee lanceerde hij niet alleen zichzelf naar het supersterrendom, maar ook de reeks ging daarmee van familievertier naar ongekende cultstatus. Nu krijgt de sonic screwdriver dus een vrouwelijke hand.

“Totaal overweldigend.”

Whittaker is, als feministe, duidelijk blij dat een vrouw de rol mag overnemen. Ze zegt aan de BBC dat het “totaal overweldigend aanvoelt. Als feministe, als vrouw, als acteur, als mens, als iemand die zichzelf continu wil verder pushen en zichzelf wil uitdagen, die zich niet laat kisten door mensen die zeggen wat ze wel of niet kan doen. Het voelt fantastisch.”

The Doctor is een monument, en een vrouw aan het stuur zou de Engelsen wel eens naar hun parels durven doen grijpen. Maar Whittaker wil de fans vooral geruststellen. “Ik wil hen zeggen dat ze niet bang moeten zijn van mijn gender. Want dit is een heel spannende tijd en Doctor Who vertegenwoordigd alles dat leuk is aan verandering. De fans hebben al zo veel verschillende dingen gezien en deze aanpassing is gewoon de volgende in de rij, een leuke, geen enge.”

Tegelijk met een nieuwe Doctor krijgt het elfde seizoen ook een nieuwe schrijver. Na vijf seizoenen gooit Steven Moffat (Coupling, Sherlock) de handdoek in de ring als showrunner en Chris Chibnall neemt over. Die laatste ken je ook wel als schrijver van Broadchurch. Erg ver heeft hij dus niet naar z’n ster moeten zoeken. De kerstspecial eind dit jaar wordt het afscheid van Peter Capaldi als The Doctor en het debuut van Whittaker.

Meer
Lees meer...